torstai 28. helmikuuta 2013

Koirien pahat bakteerit?

Silloin kauan sitten, kun vanhassa blogissani olin kirjoittanut jutun Koiranomistajien epähygieeniset tavat, selvittelin myös google-ystävän avulla, mitä kaikkea kamalaa koirissa, tai lähinnä niiden suussa, piileekään. Yritin etsiä mahdollisimman luotettavia lähteitä, keskustelupalstojen viisastelut jätin suosiolla omaan arvoonsa. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, suosittelen lukemaan lähdelinkit läpi (joskaan niistä valitettavasti eivät kaikki enää toimineetkaan), tai vaikka alkaa googlaamaan lisää, itse en jaksanut alkaa tarkistamaan, onko aiheesta netti-informaatiota tullut lisää sen vuoden 2011 jälkeen, jolloin tämän kirjoittelin.

Ensimmäisenä lähteenä toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (linkki, tosin sivut olivat uudistuneet enkä valitettavasti ko artikkelia enää löytänyt), jonka sivuilla kerrottiin yleisimmän purematapauksen olevan oman koiran purema käteen tai jalkaan. Näistä puremista infektoituu noin 2-30 prosenttia. Vuosina 1989-93 on tutkittu koiran suun bakteeriflooraa, josta ei löytynyt yhtään aiemmin koirien suussa ja infektioituneissa puremahaavoissa yleiseksi luultua Pasteurella Multosida-lajia. Sen sijaan löydettiin kolme vasta hiljattain kuvattua lajia, P. canis, P. stomatis ja P. dagmatis. Vuonna 1995 alkoi monikeskustutkimus edellä mainittujen eläinperäisten bakteerien merkityksest puremainfektioissa, tutkimusten nykytilanteesta en löytänyt tietoa.

Samassa lafkassa (linkki, tosin sekin juttu sivujen uudistumisen jälkeen jossain ihan muualla) vastataan punkkiaiheisissa kysymyksissä, jotta jos koiran kanssa esim. nukutaan samassa sängyssä, niin kiinnittymätön punkki voi siirtyä koirasta ihmiseen.

Terveyskirjastosta (linkki pdf) löytyi artikkeli jyrsijöiden levittämistä sairauksista Suomessa. Rotanpuremakuume (Streptobacillus moniliformis) tarttuu rottien, gerbiilien ja muiden jyrsijöiden puremisen ja raapaisujen lisäksi myös niitä saalistavien kissojen ja koirien raapaisuista. Tartunnan saamista pystyy ehkäisemään puhdistamalla myös pelkkien raapaisujen aiheuttamat haavat.

Jokin alaskalainen tutkimus (linkki) (tai artikkelissa taidettiin puhua kahdesta eri tutkimuksesta, joissa samoja päätelmiä) osoitti, että koiran sylki tappaa tai ainakin ehkäisee E. coli- sekä Streptococcus canis-bakteereiden kasvua. Ja sitten oli lisää englanninkielistä materiaalia (linkki pdf), jota hieman vilkaisin, mutta en jaksanut keskittyä lukemaan läpi.

Delivetin (linkki) sivuilla julkaistussa, ELL Jukka Marttilan Koirapostiin 1/01 kirjoittamassa jutussa koiran haisevasta hengityksestä, kerrotaan terveenkin koiran suussa olevan aina valtavasti erilaisia bakteereita, jotka toimivat suussa suojamekanismina. Näiden bakteerien kesken vallitsee eräänlainen tasapainotila, joka ehkäisee tehokkaasti sairauksia aiheuttavien bakteerien pääsyä koiran elimistöön.

Mielenkiintoista asiaa koirien suun ja hampaiden terveydestä löytyi erään raakaruokintaan keskittyvän dokumentin (linkki) osasta seitsemän (linkki pdf). En pikaiseltaan löytänyt kirjoittajan nimeä ja titteleitä mistään, mutta asiantuntevan oloisesti tekstit oli kirjoitettu. Suun normaaleista bakteereista oli tietoa sen verran, että ihmisellä niitä on yli 600 eli lajia, koirillakin paljon, mutta kuinka paljon, sitä ei tiedetä. Bakteerit pesiytyvä yleensä kielen nukkaan, ikeniin ja hampaiden pintoihin.

Kissan ja ihmisen pureman seurauksena tulee haavaan tulehdus yleisemmin kuin koiranpuremissa, ja tämän vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (linkki) sivuilla kehoitetaankin käydä selvästi ihon läpäisemää kissan/ihmisen aiheuttamaa puremahaavaa näyttämässä lääkärillä antibioottihoidon tarpeen arvioimisen vuoksi.

Lemmikkieläinpassista informoivilla Euroopan Komission (linkki) sivuilla muistutetaan, että tuontisääntöjä ei ole tehty ihmisten kiusaksi, vaan niillä pyritään ehkäisemään eri sairauksien ja loisten leviäminen Suomeen. Mm. ekinokokkoosi (linkki) tarttuu ihmiseen esimerkiksi koiran turkkiin tahriintuneiden ulosteiden (ei tarvitse olla silminhavaittavaa kasaa, pieni ja huomaamaton tahrakin riittää) välityksellä ja sen ihmisille aiheuttamat kystat maksassa, keuhkoissa, munuaisissa ja/tai aivoissa ovat vaarallisia, pahimmillaan tappavia.

Ihan varauksetta en luota MTV3:n (linkki, tosin sivua ei enää löydy) asiantuntijalausuntoon, mutta sinänsä ihan järkeenkäypää ajatella peppuaan nuolleen koiran suussa ehkä olevan suuhun kuulumattomia bakteereita, ja jos koira maistelee ulkonakin mitä sattuu (raatoja, ulosteita yms. "ihanaa"), niin eihän se suu puhdas ole verrattuna siististi omalla ruokakupilla pysyttelevään lajitoveriinsa.

Etsintäni päättää Poliklinikka-sivusto (linkki), jossa ei pelotella pelkillä sairastumisilla, eikä hehkutella vain terveydenedistämisellä, siellä puhutaan kummastakin. Koirillahan (ja kissoilla) on tutkitusti terveysvaikutteita omistajiensa hyvinvointiin, on keskimääräistä alhaisempaa verenpainetta, nopeampaa parantumista, vähemmän masentuneisuutta jne. Kuitenkin koirat saattavat myös sairastuttaa omistajansa ns. zonooseilla, eläimistä ihmisiin tarttuvilla taudeilla. Näistä oli kirjoitettu niin paljon, että laiskuuttani en jaksa ottaa niistä referenssejä, vaan suosittelen jokaista lukaisemaan ne itse linkin takaa. Ehkäisykeinoina tartunnoille lueteltiin käsienpesu, lemmikin käyttäminen säännöllisesti eläinlääkärissä (ainakin rokotuksilla), matolääkitys suositusten mukaisesti, raa´an lihan syöttämisen välttäminen (tästä tosin voidaan olla montaa mieltä) ja tyytyminen tavallisiin lemmikkieläimiin.

Summa summarum, hygienia kannattaa, mutta todennäköisemmin sitä kuitenkin sairastuu jostain muusta kuin koiranomistajien epähygieenisistä tavoista. Mielenkiintoisia linkkejä kyllä löytyi googlettelun lomassa,vierähti niiden parissa tovi jos toinenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti