tiistai 29. heinäkuuta 2014

Miksi lapinkoiranpennun tulee olla rekisteröity? Osa 3 Menoerät

Kirjoittelin alkuvuodesta kahdesti siitä, miksi lapinkoiranpennun tulee rekisteröity. Ensimmäisessä kerroin suomenlapinkoirilla tavattavista silmäsairauksista, joita esiintyy 9% koko kannasta, joka kymmenes lapinkoira on siis silmistään sairas. Vain rekisteröidyn koiran ottamalla voi varmistua pentunsa lähisuvussa esiintyvistä/esiintymättömistä silmäsairauksista ja siten valita pentunsa tervesilmäisistä vanhemmista, silmätarkastus kun on yksi rekisteröinnin ehto lapinkoirilla. Myös paperittomilla lapinkoirilla esiintyy tietenkin samoja silmäsairauksia, niistä ei vain tiedetä, koska koiria ei tutkita.

Toisessa kirjoittelin luustopuolelta lonkista, joiden kuvauttaminen lapinkoirien perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmassa rekisteröinnin ehtona vaaditaan silmätarkastuksen lisäksi. Suomenlapinkoirista 31% on lonkiltaan sairaita (asteet C-E), eli joka kolmas lapinkoira on lonkkavikainen, ottamalla paperittoman pennun ottaa siis samalla aika suuren riskin lonkkavikaisen koiran saamiseen, koska vanhempien lonkkaterveydestä ei ole tietoa.

Rekisteröidyt suomenlapinkoirat maksavat kuitenkin enemmän kuin paperittomat. Mikä niissä rekisteröidyissä rotukoirissa oikein sitten maksaa? Miksi maksaa "papereista" enemmän kun halvemmalla saa ilman? Onko paperillisten koirien hinnassa pelkkää ilmaa? Oletko miettinyt, mistä säästät, kun ostat sen halvemman, paperittoman version? Minkälaisista lähtökohdista olevan pennun haluat? Minkälaista koirien kasvatustyötä haluat tukea? Minkälaiselle kasvattajalle haluat jäävän vaivanpalkkaa pentueen hoidosta?

Olen jo pidemmän aikaa muokkaillut tätä summittaista, suuntaa antavaa kuluvertailua pentueen kasvatuksesta, terveystarkastukset suomenlapinkoirien mukaan, mutta periaatteessa pätee rotuun kuin rotuun. Näyttely-yms. harrastuskulut eivät mielestäni kuulu pentuekuluihin mukaanlaskettaviksi, joten ne puuttuvat. Hinnoissa voi olla heittoja paikkakuntien ja lääkäriasemien mukaan, joten täysin tarkkoja, kaikkiin tilanteisiin päteviä laskelmia on mahdotonta tehdä. Kasvattajiakin on montaa erilaista ja näiden esimerkkienkin väliin niitä mahtuu, mutta ideasta varmasti saa kiinni näilläkin.

Kasvattaja1

Ei ole jäsenenä Suomen Kennelliitossa eikä suomenlapinkoirien rotuyhdistyksessä Lappalaiskoirat ry:ssä eikä ole myöskään allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumusta(pdf).

-Pentujen hinta 500e x 5 pentua
-Pentueen vanhempia ei ole silmätarkastettu eikä lonkkakuvattu
-Astutusmaksu uroksen omistajalle nimellinen summa 50e
-Pentuja ei rekisteröidä
-Pentuja ei siruteta eikä niille suoriteta eläinlääkärissä pentuetarkastusta
-Pentujen ja emän madotukset, ruokinta yms. muut kulut 200e

Tulot = 2500e
Menot = 250e
Kasvattajalle jää käteen: 2500e - 250e = 2250e (helppoa rahaa, jota ei käytetä edes omiin koiriin)

Mikäli jollain pennuista todetaan (purentavika tai) kivesvika, kasvattaja ei ole velvollinen palauttamaan osaa koiran kauppahinnasta takaisin. Mikäli jollakin pennulla todetaan nuorena jokin vakava, piilevänä jo ostohetkellä ollut sairaus, kasvattaja ei ole velvollinen osallistumaan eläinlääkärikuluihin/palauttamaan kauppahintaa tai siitä osaa takaisin.

Tälle "kasvattajalle" jää eniten rahaa käteen pentujen jälkeen, vaikka hän on tehnyt kaikista vähiten työtä pentueen ja pentujen eteen. Vaikka pennuista pyytäisi puolet vähemmän hintaa, saisi hän silti vaivaansa nähden runsaasti rahaa.

Kasvattaja2

On jäsenenä Suomen Kennelliitossa sekä suomenlapinkoirien rotuyhdistyksessä Lappalaiskoirat ry:ssä, on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen.

-Pentujen hinta 800e x 5 pentua
-Pentueen vanhemmat ovat Pevisan mukaisesti silmätarkastettuja ja lonkkakuvattuja, uros on tarkastettu omistajansa toimesta, kasvattaja huolehtii narttunsa tarkastuksen 250e
-Astutusmaksu uroksen omistajalle 10% per pentu, 5x80e
-Pennut rekisteröidään, 5 x 40e
-Pennut sirutetaan ja niille suoritetaan eläinlääkärissä pentuetarkastus 200e
-Pentujen ja emän madotukset, ruokinta yms. muut kulut 300e
-Matkakulut eläinlääkäriin, uroksen luo yms. 100e

Tulot = 4000e
Menot = 250e + 400e + 200e + 200e + 300e + 100e = 1450e
Kasvattajalle jää käteen: 4000e - 1450e = 2550e (ainakin osa käytetään sekä omiin koiriin että mahdollisiin kasvatustyön jatkosuunnitelmiin, kuten esim. uuden jalostuskoiran osto 800e)

Mikäli kasvattaja sijoittaa pentueesta yhden nartun, vähenevät tulot puolella pennun hinnasta, eli 400e ja kasvattajalle jää pentueesta rahaa 2150e. Mikäli sijoitusnarttua käytetään jalostukseen, palauttaa kasvattaja pennunostajalle vakuusrahankin, tässä tapauksessa siis sen toiset 400e takaisin, joka tietenkin sitten lisää kasvattajan menoeriä (rahaa jää 1750e).

Mikäli kasvattaja on käyttänyt nartun tiineysultrassa, nousevat kulut 100e, rahaa jää 2050e (1650e).

Mikäli jollain pennuista todetaan (purentavika tai) kivesvika, kasvattaja on velvollinen palauttamaan osan koiran kauppahinnasta takaisin (kivesviasta hinnanalennus olisi noin 265e, eli 1/3 täydestä hinnasta) Mikäli jollakin pennulla todetaan nuorena jokin vakava, piilevänä jo ostohetkellä ollut sairaus, on kasvattaja mahdollisesti velvollinen osallistumaan eläinlääkärikuluihin/palauttamaan kauppahinnan tai siitä osan takaisin.

Tälle kasvattajalle jää helposti vähemmän rahaa pentueesta kuin kasvattaja1:sellä, vaikka on tehnyt enemmän työtä pentueen ja pentujen toivottavasti hyvän tulevaisuuden eteen. Toisaalta tälle kasvattajalle jää huomattavasti enemmän rahaa pentueesta käteen kuin kasvattaja3:sella, vaikka kolmonen näkee pentueen eteen enemmän vaivaa.

...paitsi mitä jos...

-synnytys ei käynnistykään normaalisti ja tarvitaan eläinlääkärin apua, keisarileikkaus 600e
-2 pentua ehti menehtyä ja yksi narttu annetaan sijoitukseen, joten tuloja 800e x 2 ja 400e x 1

Tulot 2000e ja menot 1830e, plussalle jää vain 170e. Mikäli sijoitusnarttua käytetään jalostukseen ja vakuusmaksu 400e siten palautetaan, ollaan pentueen tuloista miinuksella 230e... Leikkauksen jälkeen narttua ja pentuja ei välttämättä voi jättää pitkäksi aikaa keskenään, joten jos pennut eivät ole syntyneet kasvattajan loman tai muun kotonaolon aikan, voi hän joutua ottamaan töistä palkatonta vapaata tai palkkaamaan jonkun toisen katsomaan pentueen perään muutamaksi päiväksi työaikojen ajaksi, jollon luonnollisesti kustannukset lisääntyvät edelleen.

Kasvattaja3

On jäsenenä Suomen Kennelliitossa sekä suomenlapinkoirien rotuyhdistyksessä Lappalaiskoirat ry:ssä, on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen. Pentueella on Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan suositus (ei liian suuria sairausriskejä).

-Pentujen hinta 800e x 5 pentua
-Pentueen vanhemmat ovat Pevisan mukaisesti silmätarkastettuja ja lonkkakuvattuja, ainakin nartulta lisäksi kuvautettu kyynärät, tutkittu polvet ja geenitestattu prcd-pra:n ja pompen-taudin osalta, tietenkin myös terveiksi näiltä osin todettuja, uros on tarkastettu omistajansa toimesta, kasvattaja huolehtii narttunsa tarkastuksen 500e
-Astutusmaksu uroksen omistajalle 10% per pentu, 5x80e
-Pennut rekisteröidään, 5 x 40e
-Pennut sirutetaan ja niille suoritetaan eläinlääkärissä pentuetarkastus 200e
-Pentujen ja emän madotukset, ruokinta yms. muut kulut 400e
-Matkakulut eläinlääkäriin, uroksen luo yms. 100e
-Kasvattaja tukee pentujen omistajia virallisten terveystarkastusten kustannuksissa ja palauttaa kaikille takaisin 100e, kun koirien silmät ovat yli 1-vuotiaina kerran virallisesti tarkastettu ja lonkat ja kyynärät kuvattu, 5 x 100e

Tulot = 4000e
Menot = 500e + 400e + 200e + 200e + 400e + 100e + 500e = 2300e
Kasvattajalle jää käteen: 4000e - 1800e = 1700e (käytetään omiin koiriin ja kasvatustyön jatkosuunnitelmiin, kuten esim. uuden jalostuskoiran osto 800e)

Mikäli kasvattaja sijoittaa pentueesta yhden nartun, vähenevät tulot puolella pennun hinnasta eli 400e, mutta toisaalta terveystarkastuskannustinta ei silloin makseta (vaan ne kulut sisältyvät sitten sen koiran tulevan mahdollisen pentueen kustannuksiin), joten säästyy 100e, eli kasvattajalle jää pentueesta rahaa 1400e. Mikäli sijoitusnarttua käytetään jalostukseen, palauttaa kasvattaja pennunostajalle vakuusrahankin, tässä tapauksessa siis sen toiset 400e takaisin, joka tietenkin sitten lisää kasvattajan menoeriä (rahaa jää 1000e).

Mikäli kasvattaja on käyttänyt nartun tiineysultrassa, nousevat kulut 100e, rahaa jää 1300e (900e).

Mikäli jollain pennuista todetaan (purentavika tai) kivesvika, kasvattaja on velvollinen palauttamaan osan koiran kauppahinnasta takaisin (kivesviasta hinnanalennus olisi noin 265e, eli 1/3 täydestä hinnasta). Mikäli jollakin pennulla todetaan nuorena jokin vakava, piilevänä jo ostohetkellä ollut vika/sairaus, on kasvattaja mahdollisesti velvollinen osallistumaan eläinlääkärikuluihin/palauttamaan kauppahinnan tai siitä osan takaisin.

Tälle kasvattajalle jää kaikista vähiten ns. vaivanpalkkaa pentueesta käteen, vaikka hän on tehnyt kaikista eniten työtä pentueen ja pentujen toivottavasti hyvän tulevaisuuden eteen.

Mikäli pentueesta jätetty sijoitusnarttu ei terveytensä tai luonteensa puolesta sovellukaan jalostukseen, on kasvattajan, mikäli kasvatustyötään haluaa jatkaa, hankittava uusi, mahdollinen suvunjatkaja joltain toiselta kasvattajalta, 800e, johon käytetään tästä pentueestä "ylijääneitä" rahoja. Tilipussi tässä tapauksessa olisi enää 500e plussalla, ja jos kasvattajan pentujen kanssa viettämälle ajalle vielä laskettaisiin palkkaa, niin miinukselle taitaisi mennä.
-----

Niin, näistä asioista ne pentujen hinnat muodostuvat noin suunnilleen...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti