keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ehkä olisi parempi vain luovuttaa?

Lumes on saanut opiskella kaikenlaisia kokeisiin tähtääviä juttuja jo heti pikkupennusta lähtien. Koska ajatuksena oli joskus aikanaan osallistua myös palveluskoirakokeisiin, oli yksi opetuksen kohde ohjaajan eteen istumaan tuleminen, sillä palveluskoirapuolen luoksetulossa ja noutojen palautuksissa se on vaatimuksena. Tämä onnistuikin ja Lumes osaa tulla luoksetulossa myös eteen istumaan, ja osaisi vielä paremminkin (eli pidemmältäkin matkalta varmemmin ja reippaammin), jos sitä aktiivisesti oltaisiin viimeiset pari kolme vuottakin harjoiteltu. Noutoa opetellessakin oli silloin aikanaan tarkoitus opettaa kapulankin kanssa eteentulo pk-puolta varten, mutta joku ajatushäiriö siihen aikaan oli itselläni ja unohdin kokonaan tuon pk-puolen vaatimuksen opettaen noudon palautuksen suoraan sivulle.

Palveluskoirahommiin ryhdyttäessä olin ensin huolestunut siitä, että Lumes on tosiaan vahvasti opetettu tulemaan suoraan sivulle, mutta moni sanoi, ettei se niin suuri virhe oli. Jos olisi sanottu toisin, olisin opettanut noudon uusiksi, mutta kun Lumes tykkää sivulletulosta niin kovin, niin tuntui sille kivemmalta opettaa se iso hyppykin sitten siten. Vielä toissa keväänä koulutuksen yhteydessä kysyin eräältä hakutuomarilta, joka siis meidän tottista niin luoksetulon kuin noudonkin näki, että kumpaa tyyliä hän meille suosittelisi kokeisiin, epävarmasti eteentulevaa koiraa (jonka lisätreenillä ehkä olisi saanut paremmaksikin) vai reippaasti suoraan sivulle tulevaa koiraa. Hitaus ja epävarmuus olivat hänen mielestään suurempi virhe kuin suora sivulletulo, joten päätin unohtaa sen eteentulon Lumeksen kanssa, jos kerran ilman sitäkin pärjää. Tätä käsitystä vahvistivat myös kaksi käymäämme alokasluokan hakukoetta, joissa ei suurempia moitteita tai pistevähennyksiä suorista eteentuloista tullut.

Lokakuisen avoimen luokan hakukokeen jälkeen olin todella hyvillä fiiliksillä, vaikka tottiksemme jäikin kolme pistettä alle hyväksytyn rajan ja tuomari suoraan kertoi tottiksen hylkäämisen syyn olevan suorat sivulletulot luoksetulossa ja noudoissa. Ei se mitään, ajattelin, se oli vain tämän tuomarin mielipide ja muut arvostavat enemmän kokonaisuutta, joten uuteen kokeeseen vaan. Innostuksen puuskassani päätin vielä treeniä hyppynoudonkin siihen kuntoon, että Lumes hyppäisi sen edes menosuuntaan, joten saataisiin sitten siitäkin liikkeestä edes jotain pisteitä, ja ihme ja kumma Lumeshan on suostunut hyppimään sitä vanerista metristä estettä jo monta kertaa ja olen ollut siitä niin iloinen!

Hakukokeessa, johon olemme menossa, on tuomarina tuo, jolta silloin toissa keväänä siitä eteentulosta/ suorasta sivulletulosta kyselin, ja ilmoittauduin kokeeseen oikein hyvillä mielin. Ihan olen itsekin itseäni ihmetellyt, että miten olenkaan nyt niin hyvillä fiiliksillä kaikesta. Mutta tietäähän sen, että kun asiat tuntuvat menevän liian hyvin, niin jossain vaiheessa tulee palautus maanpinnalle. Ilmeisesti monien tuomarien linjaus sitten kuitenkin on se, että suora sivulletulo on iso virhe ja pudottaa muuten virheettömänkin suorituksen tyydyttäväksi. Kiva fiilis mennä kokeeseen tietäen, että kaikki noudot ja mahdollisesti luoksetulokin tullaan todennäköisesti arvioimaan korkeintaan tyydyttäviksi, jopa puutteellisiksi, eikä siitäkään ole enää mitään iloa, vaikka Lumes sattuisi sen metrin hypyn hyppäämään, kun ei pisteitä heruisi siltikään. Tulossa siis varma hylkäys tottiksesta, josko sitä sitten edes maasto olisi kaikkien mieliin silläkin kertaa, ettei aivan hukkareissuksi mene.

Eipä tässä auta muu kuin katsoa peiliin - tyhmä, tyhmä minä. Varmaan saa Lumeksen hakukoetulostoiveet heittää jyrkänteeltä alas loppuiäksi, siispä toistan, että tyhmä, tyhmä minä. Mestalla sentään vielä on toivoa, kun se ei ole tuonut kapulaa sivulle viittä vuotta vaan vasta vajaan puoli vuotta (juu, kyllä, olin niin tyhmä, että opetin senkin suoraan sivulle, kun luulin, ettei se niin haittaa...), niin se ehtii vielä oppia sen eteentulon siihen väliin. Taidanpa mennäkin heti harjoittelemaan sitä, ensi kesään/syksyyn asti on aikaa, sitten Mestalla voisi alkaa kokeet...


Muokattu klo 22.17
Mesta on lukenut salaa pk-sääntöjä, eteentulo ei ollut sille minkäänlainen ongelma (tosin kapulan kanssa ei vielä kokeiltu). Siitä tulee ehkä vielä hyvä? Lumes tuli eteentuloluoksetulokäskystä (oi, mikä hieno sana) eteen istumaan kapulan kanssa. Ehkä siitä jotain tulee?

2 kommenttia:

  1. Älä tyhmäile siinä :D Joulukuun kokeen tuomari on tosiaan fiksu ukko, joka antaa kyllä pisteitä liikkeistä vaikka koira palauttaisi kapulan oikealle puolelle. Ja sen jälkeen on talvi aikaa opettaa sitä eteentuloa! Lumes on niin fiksu että se sen varmasti oppii, ja tekee ensi kesänä varmasti ja näyttävästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko se on itseänsä tyhmyyttää, kun ei muitakaan syyttää voi. :I Siitähän tämä ahditus tuli, että joulukuun tuomarinkin uusi linjaus on vissiinkiin juuri tuo suuri virhe... Mutta kiitos luotosta, treenin kannalta ja ens vuonna sit uusin kuvioin. :)

      Poista