perjantai 20. maaliskuuta 2015

Mestan ensimmäinen tottelevaisuuskoe

Pääsi Mestakin sitten tokokokeisiin hieman ennen 2-vuotissyntymäpäiväänsä. Sain vireen juuri oikeaksi, joten Mesta oli reipas ja hiljainen. Palveluskoirakokeiden tottikseen kyllä haluaisin sen yli-innokkaan Mestan, mutta siinä vireessä Mesta ei vielä pysty työskentelemään ilman vinkunaa, työnalla on.

Luoksepäästävyys 10
Istui kuin tatti katsekontaktin säilyttäen, vaikka olikin ensimmäistä kertaa mies luoksepäästävyyttä tarkastamassa, treeneissä kun ei niitä juurikaan näy...

Paikallamakuu 10
Puolivälin paikkeilla viereinen koira jolkotteli ohjaajansa luo, Mesta ei ees vilkaissut sitä. Vähän yli puoliväliin piti pään ylhäällä koko ajan tarkkaavaisena eteensä tuijottaen, sitten laski alas (joka periaatteessa on se opetettu tapa). Oli muuten ensimmäinen kerta paikkamakuuta, kun ei etupalkkaa ollut ollenkaan näkyvillä, jäi sen häivytys vähän viimetinkaan.

Seuraaminen kytkettynä 10
Mesta nytkähtää liikkeellelähdöissä, koska sekä seuruukäsky että maahanmenokäsky alkavat mmm-äänteellä ja Mesta reagoi jo siihen ensimmäiseen äänteeseen meinaten mennä maahan, mutta korjaa seuraamiseksi.

Seuraaminen vapaana 10

Liikkeestä maahanmeno 10
Pikkasen meni korvat mielistelyasentoon palatessani viereen.

Luoksetulo 10
Aika rauhallinen, kun ei ollut lelua innostamassa enkä tajunnut edes nostattaa jotenkin muuten. Eteentuloonkin hidasti vauhdin kunnolla ajoissa, treeneissä parhaimmillaan tulee liukujarrutuksella.

Liikkeestä seisominen 10
Tässä vielä selvemmin palatessani viereen Mesta vetäisee korvat linttaan. Se tekee niin aina silloin, kun ei ole ihan varma, että tekeekö nyt oikein, ja ollaan suht vähän tätä mun paluuta viereen harjoiteltu, joten on vähän epävarma olostansa (tekee sitä siis myös treeneissä). Itse jäävästä olen aina palkannut heittämällä lelun tai namin, mutta paluusta vain antamalla namin suoraan syötäväksi vahvistamaan sitä seisomassa pysymistä. Meinasin nyt siitäkin alkaa palkata heittämällä, joka on Mestasta paljon hauskempaa, niin saisi ilmetta paremmaksi. En ennen koetta uskaltanut vaihtaa palkkaussysteemiä, että säilyy tuo paikallapysyminen kuitenkin varmana, mutta nyt voi kokeilla rauhassa, kun ei ihan heti olla menossa seuraavaan kokeeseen.

Hyppy 7
Olen testannut kolme kertaa treeneissä, että pysähtyykö esteen taakse seisomaan, ja kyllä pysähtyy - paitsi nyt kokeessa istui. Nikken ja Pojun emäntä meinasi, että Mestan mielestä alokasluokka taisi olla vähän liiankin helppo, jonka vuoksi se päätti sitten hypyn jälkeen suorittaa sen avoimen luokan istumisen.

Kokonaisvaikutelma 10
Tällä kertaa saatiin kymppi, mutta tuomari varoitti, että jatkossa ei kannata jalkojen välistä koiran antaa pujotella, se ei ole sallittua. Siinä luoksetuloa ennen Mesta itse tarjosi eteentulon, kun otin pari askelta taaksepäin, enkä voinut ohjata sitä siitä pois, sillä eteentulosta on aina vapautus jalkojen välistä ellei paidan etutaskusta roiku lelu. Mietin kyllä siinä heti, että tämä taitaa olla temputtamista, mutta otin ennemmin sen riskin, että saattaa vaikuttaa kokonaisvaikutelman arvosanaan, kuin sen riskin, että seuraavana liikkeenä ollut luoksetulo epäonnistuisi, jos en olisi antanut Mestan tulla tarjoamaansa eteentuloon. Mesta kun on herkkä sille, jos sen oma-aloitteisuus torjutaan.

Kokonaispisteet 194/200, kunniapalkinto, luokkavoitto ja tietty ykköstulos, joten seuraavaksi (kesällä?) mennäänkin sitten avoimeen.


5 kommenttia: