maanantai 21. joulukuuta 2015

Onko pakko ostaa uutta?

Yksi suurimpia jouluun liittyviä turhuuksia on lahjapaperit, tai ennemminkin jatkuva uusien lahjapapereiden ostaminen. Jos ajatellaan, että kaikki Suomen viisi miljoona asukasta saavat yhden lahjapaperiin käärityn paketin, avaavat sen (osa jopa suuresti hätiköiden), viskaavat paperin roskiin (mikä kasa roskaa!) ja keskittyvät lahjaan, eivätkä hetkosen päästä enää edes muista, millaisiin papereihin käärittyjä ne lahjat olivat. Mikä idea ostaa joka joulu uudet ja uudet ja uudet lahjapaperit vain suoraan roskiin heitettäviksi...


Kun siskoni lapset olivat pieniä, hän havahtui tähän lahjapaperien järjettömyyteen. Lapset opetettiin avaamaan paketit nätisti (ei se poista avaamisen riemua, päin vastoin, pidentää jännitystä), paperit taiteltiin siististi kasaan ja kerättiin paperikassiin odottamaan seuraavaa lahjomistilaisuutta. 


Aloin itsekin noudattaa tuota samaa tapaa enkä ole enää vuosiin ostanut ainuttakaan lahjapaperia. Niin joulu- kuin erilaiset synttärilahjatkin pakataan näihin käytettyihin lahjapapereihin eivätkä yhtään loista huonommuuttaan. Säästän myös kukkapaperit ja joissain pahvilaatikkoon pakatuissa tuotteissa olevat voima- yms. pakkauspaperit, joista myös saa kauniita lahjakääreitä. Alkuun teki mieli säästellä kaikkein kauneimpia lahjapapereita vain itsellään, mutta mitäpä iloa niistä siellä kaapissakaan on, joten ei muuta kuin laitettiin hyvä kiertämään niidenkin muodossa.


Joinain vuosina, jos säästettyjä lahjapapereita ei ole ollut riittävästi tai paketoitava kohde on kovin suuri, olen käyttänyt sanomalehtien sivuja paketoimiseen. Kuulostaa hyvin ankealta, mutta yllättäen niistäkin saa oikein nättejä paketteja aikaan, kun kietaisee ympärille vielä sopivan nauhan.


Kaikki tämän kirjoituksen kuvien paketit ovat kääritty jo kertaalleen (osa jopa kahdesti?) käytettyihin papereihin. Osaan lapsille menevistä paketeista en laittanut nauhaa ollenkaan, turhana hidasteena se vain on avaamiseen. Parissa lahjapaperissa oli tussilla kirjoitettuna lahjansaajan nimi, niihin kohtiin liimasin nimikortin uudelle lahjansaajalle.

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Mä oon ollut niin ahkera uusiokäyttämään lahjapapereita, että meidän suuresta, kolmen ison lahjakassin paperivalikoimasta, on jäljellä enää olemattomat palat, jotka sopivat vain esim. korurasian paketoimiseen :D Vauva-aiheiset paperitkin sain kulumaan, vaikkei kenelläkään lähipiirissä ole vauvaa, kun paketoin koirien lahjat niihin. Ei ne koirat todellakaan kato sitä, miltä paketti näyttää. Rollelle ainakin pakettien repiminen on joulun suosikkipuuhaa, katsoo vain silmät kiiluen, että joko saa repiä! Siinä ei katsella paperin kukkakuvioita senkään vertaa, tehokas paperisilppuri toimii, kun vaan luvan antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olipa kiva kuulla, että teilläkin kierrätellään näitä! :) Vielä, kun moni muukin hoksaisi, miten helppoa ja kätevääkin tämä lahjapapereiden kierrätys loppuviimein on!

      Poista