keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Pyykinpesuperfektionisti

Kauan aikaa sitten radiossa oli juttu hankalista ihmisistä, perfektionisteista. Olin ensin, että hahaa, ei osu yhtään, kunnes puhe kääntyi pyykinpesuperfektionisteihin ja tunnistin itseni... Google löysi Yle-uutisten artikkelinkin aiheesta, tässä siitä poimintoja:

"Monessa suomalaisperheessä vaikuttaa niin kutsuttu pyykkiperfektionisti. Hän on tarkka siitä, että pyykki pestään ja kuivataan oikein, eikä perfektionisti välttämättä anna kenenkään muun perheenjäsenen koskea pesukoneeseen."

Eikö tämä ole vain hyvä asia? Eipä tarvitse kenenkään muun pyykätä, kun perfektionisti hoitaa...

"Pyykkiperfektionisti lajittelee pyykkinsä tarkasti vaaleisiin, mustiin ja värillisiin. Sen jälkeen vaatteet jaotellaan vielä pesulämpötilan mukaan 30, 40 ja 60 asteeseen. Perfektionismin asteesta riippuu, miten kirjopyykki saa olla: pitääkö punaiset ja sinisetkin pestä erikseen vai voiko ne laittaa samaan koneeseen."

Kyllä, pyykki kuuluu lajitella kolmeen värikategoriaan ja ihanne olisi, jos joka värille olisi oma pyykkikorinsakin. Jos pyykkiä tulisi enemmän, lajittelisin ne myös eri pesulämpötilojen ja väripyykin värien mukaan, mutta nykymäärällä tulisi niin vajaita koneellisia, että kaikki vaatteet pestään 30-40 pesussa ja ainoastaan liinavaatteet 60.

"Usea pyykinpesijä saattaa elää sen uskomuksen vallassa, että kaikki vaatteet on käännettävä pesua vasten nurinpäin."

En jaksa käännellä kuin ne, joissa niin käsketään tehdä, on kuvia tai materiaali tuntuu siltä, että saattaisi ajanmyötä nyppyyntyä.

"Vahvan esteettisen silmän omaava pyykkiperfektionisti asettelee pyykit telineelle vuosien saatossa hioutuneella rutiinilla. Henkilökohtaisesta tyylistä riippuu, pitääkö vaatteet kuivattaa oikein- vai nurinpäin."

Kyllä, juuri näin ja tämä perustuu siihen, että kuivat pyykit on helpompi lajitella, kun ne on laitettu kuivumaan tiettyyn järjestykseen. Minun ja miehen vaatteet laitetaan eri puolille kuivaustelinettä, se on eka sääntö, josta en tingi. Toinen sääntö on se, että sukat laitetaan kuivumaan aina parit vierekkäin (ja sukat muuten pestään pesupussissa, etteivät ole sikin sokin pitkin pyykkiä) ja kärkiosa etupuolelle narua. Paidat kuivuvat kaula-aukko ja hihat narun takapuolella, housut taas lahkeet narun etupuolella. Vaatteet saavat olla joko oikein- tai nurinpäin, en märkiä käännä.

"Mutta pitääkö vaate ripustaa yhden vai kahden pinnan leveydelle?"

Yhden, joskus jotku vaatteet kahden, pyyhkeitä ja lakanoita laitan usein useammallekin narulle.

"Neuleet tulisi asetella vaakatasoon ja paitapuserot kuivuvat kätevästi leveillä vaateripustimilla. Kun samalla oikoo saumat suoriksi, pääsee silittämisessäkin vähemmällä."

Muuten juuri näin, paitsi henkarit on tavallisia ja silittämistä en harrasta.

"Perfektionistin kauhuksi nämä suositukset eivät estä kaikkia pesijöitä asettelemasta märkiä pyykkejä telineelle epämääräisiksi mytyiksi."

Pesköön toiset pyykkinsä miten lystää, kunhan eivät sekaannu minun pyykkeihini. Tosin myönnetään, että joskus, jos pestyt pyykit unohtuvat koneeseen (todelliselle pyykinpesuperfektionistille ei tosin varmaan kävisi edes näin) ja muistan ne vasta juuri nukkumaanmennessä, niin en aina jaksa alkaa asetella niitä niin kuin kuuluisi, vaan saatan levitellä ne epämääräiseksi kasaksi telineelle ja aamulla vasta sitten kunnolla.


Lumeksen uusin keksintö on ennen makuulle asettumistaan kaapia matto rutulle tyynyksi...

7 kommenttia:

 1. Hahha, olipa hauska teksti :'D

  VastaaPoista
 2. Ai onko tuo perfektionismia? Eikö pyykki vain kuulu pestä ja kuivattaa noin, että vaatteet pysyvät mahdollisimman pitkään hyvinä ja käyttökelpoisina? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin juttua kuunnellessani ihmettelin...

   Poista
 3. Meillä pestään kaikki vaatteet kolmessakympissä, huuhteluaineen sijaan käytän Sanytolia, jonka pitäisi desinfioida vaatteet (niissä kun voi olla milloin mitäkin lemmikkitaloudessa). Itsekin ripustan usein vaatteet eripuolille telinettä, esimerkiksi juuri periaatteella miehen vaatteet yhteen kohtaan, lapsen toiseen, omat kolmanteen. Sukat pitää aina laittaa pareittain kuivumaan - hämähäkkiin. Siitä huolimatta en koe olevani pyykinpesuperfektionisti. Jätän mieluiten pyykit miehen pestäväksi. :D Jos joku meidän huushollissa on perfektionisti, niin se on kyllä minun mieheni. :D
  Olipas pirtsakka juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti hetken miettiä, että mihin hämähäkkiin, mutta ilmeisesti siihen pyöreään häkkyrään, jossa on pienet nipsut valmiina. :) Enkä minäkään kyllä koe näiden juttujen takia olevani perfektionisti, helpotan vain pyykin jatkokäsittelyä. Ja miehiä on aina hyvä syyttää, perfektionismistakin. :D

   Poista
  2. Kyllä! Juurikin siihen pyöreään, klipsulliseen häkkyrään. :)

   Poista