tiistai 31. tammikuuta 2017

Terveyttä ja pitkää ikää - ei etenevää selkäydinrappeumaa

Lumes ja Mesta ovat nyt molemmat geenitestattu degeneratiivisen myelopatian eli etenevän selkäydinrappeuman osalta terveiksi. Ne eivät tule itse sairastumaan kyseiseen tautiin ja jos joskus saavat pentuja, ei niiden pennuillakaan ole sairastumisriskiä. DM on perinnöllinen autoimmuunisairaus, jossa koira vanhetessaan vähitellen halvaantuu takaosastaan. Onneksi ei tätä tarvitse nyt omien koirien kanssa missään vaiheessa pelätä! Testit tehtiin Laboklinin laboratoriossa Saksassa, laskua en ole vielä saanut, mutta jotain 60e/kpl on testien hinta ilmeisesti. Ymmärtääkseni dm-testi on käytettävissä kaikille roduille. Lisäksi samalla testattiin molemmilta pompen taudin (etenevä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus) status ja siinäkin kummankin tulos terve.

Ja Lumes on nyt 8-vuotiaana (onnea synttärisankarille) käynyt uusimassa silmätarkastuksensa ja sai edelleen täysin puhtaat paperit! Sitä en tiedä, miten nopeasti tai hitaasti tieto päivittyy koiranettiin, eläinlääkäri veikkasi jopa muutamaa viikkoa, mutta jospa ei ihan niin kauaa menisi.


Mestalla on mahanalus jalkoja täys.
Hengitys huuruaa naaman eteen, siksi silmät näyttävät vähän oudoilta.
6 kommenttia:

 1. No hyvä ettei tämän sairauden vaaraa sun koirilla ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, ja mahdollista tulevaa jalostuskäyttöä varten myös tärkeä tieto se, etteivät periytä pennuille. :)

   Poista
 2. Onnea hyvistä geenitestituloksista! Tämä on ongelma työlinjaisissa aussieissa, DM-geeniä aika paljon löytyy vaikken ole kuullut monestakaan koirasta, jolla olisi todettu sen aiheuttama selkäydinrappeuma...

  Löysin tähän blogiin ekaa kertaa, ihanat kuvat bannerissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapinkoirillakin on DM-kantajia paljon ja muutama sairastumisriskinenkin. Lisäksi sellaisia edesmenneitä koiria, joilla näin jälkeenpäin on epäilty, että olisikohan niiden vanhuusiän heikkous ollut tuo DM. Vaikka näistä geenitesteistä ollaan montaa mieltä, niin itse tykkään, että ovat helppo keino karsia ainakin osa ikävistä sairauksista pois, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että unohdettaisiin sellaiset asiat, joita ei (ainakaan vielä) testaamalla pysty todentamaan.

   Kiva, että löysit tänne - ja kiitos. :)

   Poista
 3. Se on aina huojentavaa, kun saa kuulla, että omat koirat on terveitä. Sairaan koiran kanssa eläminen on aika helvetillistä. Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo DM on kyllä aika ikävä sairaus, vaikka ilmeisesti onkin koiralle kivuton, mutta tuskin se vähittäinen halvaantuminen silti mukavaa oloa koiralle tuo. Joten tosiaan onni, ettei ainakaan tuo sairaus tule omia vaivaamaan. Pompen tauti alkaa jo alle vuotiaana ja yleensä sairastuneet koirat ei elä edes parivuotiaiksi, joten tän testaus oli ihan mahdollista tulevaa "puolisoa" varten, että ei yhdistetä kahta taudinkantajaa ja siten mahdollisesti aiheuteta sairaita pentuja.

   Poista