lauantai 18. helmikuuta 2017

Veritippoja lattialla eli eturauhasen kystat

Keskiviikkona koirien syödessä iltaruokiaan, huomasin lattialla pari veritippaa ja matolla yhden veritipan. Ensimmäinen ajatukseni oli pinnallinen - toivottavasti vaaleasta matosta peseytyy veri hyvin pois eikä jää länttiä. Ennen matonpesua päätin kuitenkin katsastaa, että kummasta koirasta veri on peräisin ja mistä kohtaa. Ensin tsekkasin lähempänä olleen Lumeksen suun, kynnet ja peniksen pään. Ei näkynyt missään verta, joten samat tarkastukset Mestalle, mutta eipä näkynyt silläkään verta. Uudestaan Lumes, vähän äskeistä tarkemmin, ei verta, uudestaan Mesta tarkemmin ja esinahan alla sitten oli kuin olikin verta. Siitä seurasi henkinen paniikki: Apua, apua, mun uroskoiraltani tulee verta "sieltä" ja äkkiä googletusta aiheesta. Hakutulosten perusteella kyse ei ollut mistään hengenhädästä, joten laitoin Mestan vyötärön ympäri siteen ja päätin hakeutua lääkäriin seuraavana päivänä.


"Mesta tuli klinikalle, koska peniksestä oli tippunut verta. Hänellä ei ole ollut muita oireita tai virtsatietulehdukseen viittaavia oireita. Pirteä koira klinikalla. Ei reagoi kivualiaasti vatsaonteloa tunnusteltaessa. Imusolmukkeet ok. Sydän ok. Otimme ultraääniohjatun virtsanäytteen suoraan rakosa ja ultrattiin samalla eturauhanen. Eturauhanen tunnusteltiin myös peräsuolen kautta, josta tuntui olevan normaalikokoinen, mutta ei niin selkeät rajat kuin olisin halunnut. Ultrassa nähdään monta pientä, nestetäytteistä aukkoa eturauhaskudoksessa. Nämä voivat olla ihan vaarattomia kystoja. Yleensä kystat ovat täynnä verta ja kun ne puhkeavat, peniksestä tulee vähän verta. Myös mahdollista, että eturauhasessa bakteeri-infektio. Virtsanäyte on tummaa, erittäin suuri määrä tulehdussoluja sekä punasoluja. Ei kiteitä näkyvissä. Otimme verinäytteen tarkistaaksemme tulehdusarvot. Pieni verenkuva täysin normaali. Tehdään viljely, mutta kun raju tulehdus ja epäily, että eturauhasessa bakteeri-infektio, niin laitetaan heti päälle antibioottikuuri suun kautta. Cotrim 80/400mg 1/2 tablettia 2 kertaa päivässä kuuri loppuun. Tulehduskipulääke Canicaral 40mg 1,5 tablettia kerran päivässä 10 päivää. Suositellaan kastrointia uroskoiralla ollessa paljon kystoja eturauhasessa. Yleensä eturauhasongelmat ovat hormonaalisia ja tästä syystä kastrointi voi auttaa paljon."


Lähetin hoitoselosteen toiselle klinikalle, että mitä ne on mieltä, voisko kokeilla Tardak-hormonipiikkiä: "Lääkärimme mielipide on se, että eturauhasen kystat voivat häipyä kahdella Tardak-pistoksella. Paras vaihtoehto on vaivaa hoitaa kuitenkin pidemmällä tähtäimellä kastroimalla Mesta." Aika yksimielistä tuntuu olevan näiden kystojen hoito kastroimalla, muihin eturauhasvaivoihin vissiin enemmän käytetään sitä hormonipiikkiä. Ja tää pitäis nyt päättää aika pian, koska niiden rakkuloiden ollessa vielä pieniä, riittää kastraatio tai mahdollisesti se Tardak, mutta jos rakkulat ehtii kasvaa suuriksi, ne ei itsestään kutistu vaan ne ilmeisesti pitää leikata/puhkaista.

Eniten harmittaa, siis sen lisäksi, että Mestalle ylipäätään tällainen vaiva tuli, mahdollisen jälkikasvun haaveilun stoppaaminen tähän. Justiin, kun geenitestitkin vielä teetin. Kevään kisakalenteri menee uusiksi, mutta niitä nyt tulee aina uusia. Ja luonteen muuttuminen huolestuttaa,  ettei se vaan rauhoitu ja "muutu normaaliksi", haluan pitää höpsön ja pirteän Mestan. Jos päädyn kokeilemaan hormonipiikkiä ja se auttaa, niin sit vielä toki mahdollisuus pentuihin, mut valmiiksi jo tässä masistelen kaikkea. Positiivista toki se, ettei nuo kystat ole mikään vakava vaiva ja hoidonkin pitäis tosiaan olla niinkin yksinkertainen kuin se kastraatio.


Mestalla ei tosiaan ole ollut mitään oireilua, se on ollut kaikinpuolin ihan normaali. Mitä netistä löysin, eturauhasvaivojen oireita olis virtsan ja veritippojen tiputtelu, virtsaamisvaikeus, ulostamisvaikeus, litteä uloste, hyppäämishaluttomuus, ohut virtsasuihku ja kävelykivut. Bakteeriperäisessä eturauhastulehduksessa lisäksi kuumeilua, virtsaamiskipua, alavatsakipuja ja eturauhasta tunnusteltaessa voimakas kipureaktio. Kasvaintapauksissa vielä laihtumista, ruokahalun heikkenemistä ja vaihtelevaa ontumista. Kystat voivat aiheuttaa voimakasta ulostus- ja virtsauskipua, ummetusta, vatsan turvotusta ja takapään kipuja. Olisin toki vienyt Mestan lääkäriin jo aiemmin, jos sillä olisi jotain näitä oireita ollut, mutta Mestasta huomasi vasta siitä keskiviikkoillan veritipoista, että jotain on vialla.

2 kommenttia:

  1. Voihan harmistus, että tuollaisen vaivan pukkasi. Onneksi tosiaan on helppo hoitaa - vaikka sitten menisi ne jälkeläistoiveet vikaan. Pääasia kuitenkin, että koira voi hyvin. Voihan sitä hormonipiikkiä kokeilla. Kastroi sitten, jos vaiva uusiutuu. Toipumista Mestalle! Ja positiivisia ajatuksia omistajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan sitä toivoisi mahdollisimman tervettä elämää, mutta jos pitää jotain vaivaa pukata, niin onneksi sentään vähemmän haitallisesta päästä. Kiitos, Mesta ainakin edelleenkin vaikuttaa ihan normaalilta ja ehkä sitä itsekin on vähän päässyt ylös sieltä alun synkistä mietteistä. :)

      Poista