sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Maailman vahvin

Nyt ne ovat täällä taas: aamukasteessa metsän varvuissa, pihan pensaissa ja pientareilla kimmeltävät hämähäkin verkot. On upeita ratasverkkoja, yksittäisiä siimoja ja puiden lehtiin kiinnittyneitä tiheitä keriä. Niistä me tunnemme kahdeksanjalkaiset ystävämme. Ystäviähän ne ovat, vaikka moni niitä hiukan kammoaakin. Hämähäkit saalistavat tehokkaasti ikävämpiä ötököitä.

Kaikki hämähäkit eivät kudo verkkoa, mutta kaikki tekevät seittiä. Se näet sopii muuhunkin kuin saalistukseen. Siitä voi rakentaa turvapaikan, ja siihen koteloidaan munat. Seitin avulla hämähäkkikin pääsee siivetönnä lentoon, kun sopiva tuulenvire lennättää lankaa pitkiäkin matkoja.

Seittilanka on monta kertaa vahvempaa kuin saman paksuinen teräslanka ja noin kaksi kertaa joustavampaa kuin nylonkuitu. Seittilanka voi katkeamatta venyä yli 30 prosenttia pituudestaan. Lisäksi se on sitkeämpää kuin kumi.

Lähde: http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/tutkijat_tarttuivat_hamahakinverkkoon
8 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Mulle tuli ihan hirvee fiilis kuvata hämähäkinseittejä! <3

  VastaaPoista
 2. Upeita hämähäkinseittikuvia! Hämähäkinseitti on mahtavaa materiaalia, vaikka paljailla kasvoilla vähän ikäväntuntuista... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämähäkit voisivat kehittää seitteihinsä paremmin näkyvän värin, niin vältyttäis törmäilemästä niihin. :)

   Poista
 3. Itse kärsin melko vaikeasta araknofobiasta, joten pelkkä kuvien katsominen saa hieman kulkemaan kauhunväristyksiä selkäpiitä pitkin. Sinällään harmillista tämä järjetön pelko, kun ilman sitä osaisi näitäkin taideteoksia katsella ihan erilaisin silmin :)

  Mutta tuo ensimmäinen kuva etenkin on aivan mieletön!
  Kyllä on seittiä seitin perään siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hähäkkien seitit ovat kyllä melkoisia taidonnäytteitä!

   Poista
 4. Wow! Aikamoisia kudelmia olette löytäneet. :) Minulla ei pääsääntöisesti ole mitään hämähäkkejä vastaan (ja mieheltäkin kiellän niiden lahtaamisen), mutta ns. juoksuhämppikset ovat inhoja. Ne eivät sitä verkkoa tee, vaan juoksevat saaliinsa kiinni. Ne on ihan kammottavan nopeita vilistäjiä - ja niitä on meillä vaikka muille jakaa. :D Kuvauksellisesti nuo hämähäkkien verkot ja seittiviritelmät ovat kyllä pisaroineen upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kotona hämähäkkien suojelija. :) Joskus tulee joku liian iso yksilö vastaan ja sellaiset pyydystän kiinni ja vien ulos, mutta muuten yritän olla häiritsemättä niiden eloa ja oloa.

   Poista