torstai 30. marraskuuta 2017

Sulamattoman ruuan pulauttelu


Syyskuu

Mesta pulautteli (eli tuosta vaan pulautti, ei oksentanut) sulamatonta ruokaa useampana päivänä peräkkäin. Siinä vaiheessa, kun lisäksi tuli vähän vaisuksi, soitin lääkäriin, johon saatiin viikon päähän aika. En malttanut sitten kuitenkaan odottaa sinne viikon päähän, vaan soittelin "kaikkia paikkoja" läpi ja yhdelle klinikalle pääsi pari päivää aikaisemmin ja mentiin sinne. Siinä välissä ehdin vaihtaa Mestan kuivaruualta pois (mikään ruokamerkin vaihto ei ollut lopettanut pulauttelua) märkäruualle ja pulauttelu loppui siihen sekä koira piristyi. Lääkäriin päästyämme oireiden perusteella epäily oli ruokatorven laajentuma, koiraan ei koskettu kuin sen verran, että saatiin tulehdusarvojen pikatesti tehtyä (ihan normaalin rajalla).

Luin netistä juttuja ruokatorven laajentumasta ja olin aivan itku silmässä Mestan puolesta, kun osa laajentuma-diagnoosin saaneista koirista ei ollut elänyt kuin enää muutaman kuukauden diagnoosin jälkeen. En perunut aikaa toiselle klinikalle vaan muutin sen tavistutkimisen sijaan varjoainekuvaukseksi ruokatorven laajentuman varmentamiseksi/poissulkemiseksi. Varjoainelitku oli Mestasta aivan järjettömän pahaa. Alkuun se ihan mukisematta antoi ruiskuttaa sitä suuhunsa, mutta mitä enemmän ja enemmän litkua sille annettiin, sitä enemmän se alkoi vastustelemaan. Järkikoirana se kuitenkin myöntyi pakkosyöttöön. Röntgenkuvien otto sujui helposti Mestan antaessa taivutella itseään haluttuihin asentoihin ja myös pysyessä aina kuvanoton ajan. Kuvaamisten välissä piti pitää taukoja, jotta nähdään varjoaineen liikkuminen ruuansulatuselimistössä ja kävimme lenkkeilemässä sekä syömässä niissä väleissä. Kuvissa ei näkynyt mitään normaalista poikkeavaa, lievää mahalaukun ärsytystä tai tulehdusta epäiltiin oirein perusteella.

Pulauttelu pysyi märkäruualla pois reilun viikon, sitten tuli taas pulautus ja aloin sekoittaa märkäruuan sekaan kaurapuuroa vatsaystävällisyyttä ajatellen.


Lokakuu

Mesta pulautteli viikon-puolentoista välein yhden kerran, pisin aika ilman pulautusta oli kaksi viikkoa. Muutoin se oli täysin normaali. Vaihdoin ruuan ensin kaurapuuro/kanan-/kalkkunanliha-seokseen ja sitten pelkkään kana/kalkkunaan ja lopulta kaurapuuro/seiti-sekoitukseen.


Marraskuu

Pulauttelu jatkui edelleen noin kerran viikkoon, joten käytin Mestan ruokatorven ja mahalaukun tähystyksessä, kuten varjoainekuvauksen jälkeen suositeltiin, jotta saadaan varmistettua/poissuljettua gastriittiepäily (vatsalaukun tulehdus) sekä mahdolliset muut negatiiviset löydökset. Tämän lääkärin mielestä ei tässä vaiheessa vielä tähystystä olisi tarvinnut vaan koittanut hoitaa ruokavaliolla, mutta kun kerta tähystykseen oltiin tultu, niin se tehtiin. Ei löytynyt mitään poikkeavaa ja muutama verikoe, jota otettiin, olivat normaaliarvoissa. Lääkäri kehoitti jatkamaan samalla ruualla useamman viikon ja hänen mielestään ei ole niin vaarallista, jos koira kerran viikossa pulauttaa, kun kerta muuten vaikuttaa ihan normaalilta.

Tässä vaiheessa kyselin kasvattajalta ideoita pulautteluun, joka ei vain tunnu loppuvan. Hänen suosituksestaan käytin Mestan verikokeissa haimatestiä varten ja minun pyynnöstäni otettiin "myös jotain muuta" joka osoittautui pieneksi verenkuvaksi (normaalit arvot). Kiikutin oma-aloitteisesti myös Mestalta pissanäytteen, että tutkitaan nyt sitten vähän kaikkea edes huvin vuoksi. Virtsassa näkyi siittiöitä, joka herätti epäilyn eturauhasvaivasta (jota olin kysynyt klinikoilta 2 ja 3, että voiko oireet liittyä Mestan alkuvuoden eturauhasvaivaan (jutut siitä yks ja kaks), mutta kuulemma ei voi) ja tutkimuksissa (tunnustelu sekä ultraus) todettiinkin reilusti suurentunut eturauhanen, jossa useita kystia. Kuten helmikuullakin, nytkin suositeltiin ensisijaisesti kastraatiota. Helmikuulla päädyin Tardak-hormonipistokseen, toista kertaa en hormoneilla halua hoitaa, kun vaiva kuitenkin uusiutui jo alle vuodessa ja vielä vaikeampana (viimeksi oli vain ne kystat, nyt lisäksi se eturauhasen suurentuminen).

Haimatesti oli normaali, pyydettiin testi vielä kilpirauhasen vajaatoiminnasta joka sekin oli normaali ja sitten Mesta kävi vielä addisonin taudin rasitustestissä, jonka senkin testitulos normaali. Sain myös viimein tähystyksen yhteydessä otettujen koepalojen tulokset, ei mitään erikoista niissä.

Koirani on siis tutkittu erittäin laajasti terveeksi eturauhasta lukuunottamatta. Ehkä eturauhanen selittää pulauttelut kipuoireena, ehkä ei. Viime viikolla Mesta oli hieman normaalia vaisumpi ja sai kipulääkekuurin, tällä viikolla se sitten on ollut taas normaali oma itsensä. Muita lääkityksiä yms. Mestalle tässä syksyn-alkutalven aikana on kokeiltu maitohappobakteereja, vatsan toimintaa parantavia ravintolisiä, Antepsinia (vatsansuojalääke), Pepcidiä (närästyslääke) ja Primperania (pahoinvointilääke), mutta mistään ei ole ollut apua. Vaihdoin taas ruuan, nyt kokeilen Neufraun MHB mahakarppia ja MEA lisäravintoa. Jos ruualla ei edelleenkään ole merkitystä eikä kastraation myötäkään pulauttelu lopu, pitänee kokeilla eliminaatiodieettiä allergian varalta.

6 kommenttia:

 1. Voi ei! Mesta-parka! <3 Toivottavasti löytyy syy ja toivottavasti se on hoidettavissa. Noista omista karvakorvista on aina niin kovin suuri huoli. <3 Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Voi kurjuus sentään. Ikävintä on, kun asialle ei löydy syytä. Toisaalta se syyn löytymättömyys on kyllä lohdullistakin, sillä noin laajoissa tutkimuksissa terveeksi toteaminen on kuitenkin hyvä juttu.
  Toivottavasti tilanne on jo rauhoittunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ollaan vieläkin lähtötilanteessa pulauttelun syyn ja seuraamusten suhteen, jatkuu edelleen. :(

   Poista
  2. Voi äh sentään :( , kylläpä on ikävä juttu. Tsemppiä selvittelyihin. Noiden dieettien kanssa pelaaminen ei ole varmaan sekään ihan helppoa, jos joudut siihen eliminaatiodieetiin ryhtymään.

   Poista
  3. Kiitos, tsemppejä tässä kyllä tarvitaankin. :)

   Poista