keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Koirajoogaa

Nämä Mestan rennosti vartioimat joululahjapaketit on päällystetty uudelleenkäyttämällä aiempina vuosina meille tulleiden lahjojen kääreitä ja nauhoja.

Uusiokäytön vuoksi meillä yleensä avataankin kaikki lahjapaketit siististi, mutta viime jouluna Lumes sai avata yhden, selvästi koirillekin osoitetun paketin.

Kääreiden sisältä paljastui suklaata (Lumes kyllä meinasi, että se lahja on nimenomaan hänelle) ja...

...Koirajoogaa-kirja!

Koirajoogaa-kirjassa on paljon potentiaalia ja toisenlaisesta näkökulmasta tehtynä se olisikin ollut mainio johdatus aiheeseen. Valitettavasti se on kuitenkin kirjoitettu amerikkalaiseen hömppätyyliin, vaikka samalla vaivalla siitä tosiaan olisi saanut tehtyä myös asiapitoisen, hyödyllisen opuksen. Johdantosanoista jo käykin selville kirjan näkökanta aiheeseen: "Niin kauan kuin on ollut koiria maailmassa, ne ovat jooganneet. Se ei ole salaisuus: Kuka tahansa, joka on viettänyt aikaa koiran kanssa, on todennäköisesti päässyt näkemään ikiaikaisen koirajoogan eli doogan harjoittamista. Moni ihminen ei kuitenkaan tunnista doogaa vaan luulee, että koira vain raapii itseään tai ajattelee seuraavaa ateriaa." Kirjassa esitellään siis erilaisia dooga-asentoja, mutta ideana on vain ihmisen "opiskella" kirja läpi (ja huvittua mukahauskoista teksteistä) ja sitten tarkkailla, että mitä dooga-juttuja se oma doogi tekee. Pientä yritystä osallistavuuteen sentään on, muutaman doogauksen yhteydestä löytyy ihmisversio dooga-asennosta.

Toki voisi olla tavallaan mielenkiintoista tarkkailla omaa koiraa sillä silmällä, että milloin se sattuu tekemään ihan itsestään jotakin kirjassa koirajoogaksi luokiteltua. Oman koiran havannointi onkin toki sinänsä ihan tärkeää, jotta osaa myös huomata poikkeavuudet sen normaalissa käytöksessä, mutta itseäni kirjan tarjoama passiivinen ote koirajooga-aiheeseen ei innostanut - ottaen vielä huomioon senkin, että osa teksteistä on ihan hatusta heitettyjä vailla mitään totuusperää. Vai mitä mieltä olette esim. tästä: "Aluksi Pi (mallikuvassa oleva koira) venyttää kieltään ja tukkii sen avulla oikean sieraimensa. Sitten se vetää hitaasti keuhkot täyteen ilmaa vasemman sieraimen kautta. Sisäänhengityksen jälkeen se peittää kielellään vasemman sieraimen ja hengittää rauhallisesti ulos nyt avoimena olevan oikean sieraimen kautta." Tai tästä: "Sitten se (koira) palaa normaaliin hengitykseen ja alkaa ääneti toistaa lauseita: "Olen onnellinen. Olen terve. Olen turvassa. Elän rauhassa." Makustellen joka sanaa se toistaa lauseita itselleen rytmissä, jonka se tuntee miellyttäväksi. Sitten se kohdistaa samat lauseet muille olennoille: ensin ihmistoverilleen, jota se rakastaa, sitten naapurin koiralle, jota kohtaan sillä on varsin neutraalit tunteet, ja lopuksi oravalle, jota se vihaa niskavillojaan myöten. "Ole onnellinen. Ole terve. Ole..."

Päätin kuitenkin soveltaa kirjan juttuja aktiivisemmalla otteella sillä tavoin, kuin aiheen itse ajattelen, sillä kuten varmaan jo joskus aiemminkin on käynyt ilmi, pidän kaikista tällaisista temppuilua sivuavien juttujen tekemisestä koirien kanssa. Otatinkin tammikuussa Lucan emännällä pikaiset tästä lähdettiin-kuvat Lumeksen koirajoogauksesta niiltä osin, kuin kirjan doogaukset katsoin toteuttamiskelpoisiksi. Saatuamme nyt kirjan takaisin lainasta Nikken ja Pojun emännältä, alamme harjoittelemaan näitä dooga-asentoja, jos niitä nyt enää siksi voi kutsua, kun "hengellinen puoli" jätetään pois. Myöhemmin olisi tarkoitus ottaa verrokkikuvia ehkä vähän joogamaisemmassakin ympäristössä, ja siten nähdä, onko kehitystä tapahtunut. Kuvien yhteydessä olevat koirien jooga-asentojen nimet ovat suoraan kirjasta, lyhyet selostukset niistä koostin itse kirjan tekstien pohjilta.

Olisi hauska nähdä myös teidän muiden koiria näissä samoissa dooga-asennoissa, joten ilmoitelkaa, mikäli innostutte ottamaan samanlaisen kuvasarjan omista koiristanne. :)

Vuoriasento
Vuoriasento on voimakas, vakaa asento, jossa koira seisoo ryhdikkäästi pää pystyssä. Koiran tassut ovat tukevasti maata vasten ja sen paino on jakautunut takaisesti jokaisen tassun viidelle anturalle.


Alaspäin katsova koira
Alaspäin katsova koira-asento on kuin valtava kokovartalohaukotus, joka venyttää erityisesti koiran selkää ja etuosan lihaksistoa. Asento vaatii sekä voimaa että notkeutta, ja se tunnetaan "tule leikkimään" viestistään. Alaspäin katsova koira-asennon voi suorittaa pitäen kyynärpäät joko maassa tai ilmassa. Myös leuka, rinta, polvet-doogauksessa tehdään tämä sama kumarrus, mutta vaihtoehtona on suoraan ns. sfinksiasentoon eli ryhdikkääseen makuuasentoon etuosa edellä laskeutuminen.Tassut ylöspäin-asento
Tassut ylöspäin-asennossa koira seisoo takajaloillaan tukevasti maassa ja kurottaa etutassunsa ylöspäin. Se nostaa päätään pitäen selän mahdollisimman suorana. Asennon täydellinen suorittaminen vaatii vahvaa lihaksistoa ja hyvää tasapainoa.


Soturi
Erilaiset seisoma-asennot kehittävät koiran ryhdikkyyttä ja tasapainoa sekä lisäävät koiran tietoisuutta kehostaan. Soturiasento aloitetaan tukevasta vuoriasennosta, josta koira nostaa toista etujalkaansa ja venyttää sitä eteenpäin. Säännöllisellä harjoittelulla saavutetaan vakaa ja pitkäkestoinen seisonta soturityyliin.


Pentuasento
Pentuasennossa koiran on tarkoitus olla levollinen ja rento, mutta kuitenkin keskittynyt. Takajalat ovat kehon alla, etujalat suoriksi eteenpäin ojentautuneina, ja pää laskeutuu niiden väliin. Etujalkojen levittäminen hieman haralleen syventää pentuasennon olemusta.


Veneasento
 Koiran notkeutta ja vartalonhallintaa koetellaan veneasennossa, jokainen itselleen sopivalla vaativuusasteella. Veneasennon kuuluu olla lupsakka ja rento, jotta koiran olisi mukava olla siinä pidemmänkin aikaa. Täydellisessä veneasennossa koiran vartaloon ei tule kierrettä vaan vatsapuoli on kokonaan kohti taivasta. Asennosta voidaan käyttää myös nimeä onnellinen pentu, jolloin harjoitusta voidaan tehostaa vielä jalkojen heiluttelulla.


Kobra
Kobra-asento alkaa tukevasta ja ryhdikkäästä makuuasennosta, jossa koira taivuttaa päätään taaksepäin kuonon kohotessa samalla ylöspäin. Kobra-asento venyttää erityisesti kaulan etuosaa.


Kierto paikalla
Kiertoliikkeessä koira kääntää päätään kohti kylkeä ja säilyttää asennon hetkisen aikaa. Kierto suoritetaan sekä oikealle että vasemmalle puolelle, samalla koira keskittyy pitämään muun osan kroppaansa paikoillaan. Liike venyttää sopivasti koiran kaulaa ja kylkiä.


Hartioiden avaus
Hartioiden avaus suoritetaan tukevasta istuma-asennosta nostamalla vuoroin kumpaakin etujalkaa niin korkealle ylöspäin kuin mahdollista. Liike kohentaa ryhtiä ja helpottaa rintakehän jännityksiä.


Lootusasento
Lootusasento on yhdistelmä keskittymistä ja kehonhallintaa, joita molempia tarvitaan etujalkojen ristiin asettamisessa ja asennon säilyttämisessä. Vaihtamalla välillä tassua, jolla lootusasento aloitetaan, varmistetaan kehonhallinnan tasapuolinen kehittyminen. On aika unohtaa laulunsanat "lootusasentoon liian levoton mä oon", sillä tekemällä oppii.


Ruumisasento
Ruumisasennossa koira loikoilee ja lopettaa kaikenlaisen henkisen ja ruumiillisen ponnistelun. Koira voi pitää silmiään kiinni, mutta se ei nuku, vaan on rauhallinen ja tietoinen. Asento on koiralle luonnollinen ja mukava, siinä saavuttaa täyden rentouden. Ruumisasennosta noustaan ylös rauhallisesti äkkinäisiä liikkeitä välttäen.

2 kommenttia:

  1. Voi ihana koira sulla <3 Taidan laittaa blogisi lukulistalleni :) Lapinkoiran omistajana näitä on ilo lukea ja katsoa!

    VastaaPoista