torstai 6. joulukuuta 2018

Älykkyystesti päivässä jouluun asti osa5

Testi numero viisi on ensimmäinen, jonka mielestäni voisi jollain tavalla kuvitella liittyvän koiran älykkyyteen. Siinä pidetään vinkulelua, ymmärtäisin ääntä pitävällä purulelulla tarkoitettavan sitä, oman selän takana siten, että koira ei ole nähnyt lelun laittamista selän taakse. Lelua puristellaan niin, että se vinkuu, ja seurataan koiran reaktiota ääneen. Täysiin pisteisiin koiran pitää tajuta, että ääni tulee ihmisen selän takaa, ja pienin pistemäärä tarkoittaa, ettei koira reagoi ääneen lainkaan.

Toki tässäkin testissä on ongelmakohtansa. Mikäli koiran kanssa on aiemmin leikitty vastaavaa tehtävää, se jo tietää sen jujun. Toisaalta, mikäli koiraa eivät vinkulelut kiinnosta laisinkaan, niin se ei varmaankaan kovin suuresti tähän testiin reagoi, enkä pitäisi sitä kuitenkaan merkkinä siitä, että koira olisi jollain tavalla tyhmä. Ehkä siinä tapauksessa vinkulelun sijaan voisi selän taakse ääntä pitämään ottaa jonkin toiseen esineen, vaikka testissä nyt nimenomaan siitä ääntävästä purulelusta puhutaankin. Muistelisin, etten ole koskaan Lumekselle ja Mestalle piilottanut leluja selkäni taakse tällä tavoin, kun testissä tehdään. Joskus leikin tiimellyksessä koirien kanssa olen toki kesken lelun liikuttelun voinut vetäistä sen selän taakse piiloon ja sitten ottanut taas esiin ja jatkanut leikkiä.

Testin suorittamisessa minulle tuli pieni virhe, kun tein ensin testin ja sitten vasta luin pistearviot, ja koiran olisi tässäkin testissä ilmeisesti pitänyt olla itsekseen makoilemassa jossain ja sitten menty sen luokse suorittamaan testiä. Minä kun tein niin päin, että olin asettautunut valmiiksi aloilleni lelu selän takana ja sitten kutsuin vuorollaan kummankin koiran luokse, jolloin ne jäivät seisomaan. Testin tuloksiin tällä ei tosin ollut vaikutusta, koska kumpikin olisi joka tapauksessa käynyt hakemassa lelun selkäni takaa.

Ideaalissa testisuorituksessa oletan, että koira itsenäisesti lelun vingutusta kuullessaan lähtisi etsimään ääntä selän takaa. Lumes ja Mesta ovat kuitenkin sen verran hyvätapaisia, että eivät ilman lupaa sitä tee, joten tein sellaisen myönnytyksen testiin, että vinguttamisen jälkeen sanoin niille lupa sanan, jonka jälkeen kumpikin lähti selkäni taakse ja otti sieltä lelun. Molemmille näin ollen pisteitä täysi 5. Lumeksen kokonaispisteet tällä hetkellä 19 tai 15/25, ja Mestalla 18 tai 14/25. Ovat ne puolivälin paremmalla puolella ainakin vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti