perjantai 7. joulukuuta 2018

Älykkyystesti päivässä jouluun asti osa6

Kuudennessa älykkyyskokeen osassa on ilmeisesti tarkoitus testata, kuunteleeko koira sille tutuissa sanoissa pelkkää äänensävyä vai sanaa itseään. Testisanaksi kirjassa ehdotetaan "televisio" ja se tulee lausua samalla innostuneella äänensävyllä kuin sanoisi sanan "kävelylle" - jonka tilalle toki saa vaihtaa sen sanan, joka omalle koiralle merkkaa sitä samaa asiaa. Meillä vastaava sana on "ulos" ja televisiota ei kyllä mitenkään saa lausuttua samantyyppisesti. En jaksanut keksiä mitään lyhyttä sanaa tilalle, joten päädyinkin lähes vastaavan merkityksen omaavaan sanan "takapihalle" äänensävyyn, joka saa koirat samalla lailla innostumaan kuin lenkillelähtöä tarkoittava ulos-sanakin.

Koiran tulee ennen testin tekoa olla rauhallinen eikä ajankohta saa olla sellainen, jolloin normaalisti lähdetään kävelylle. Älyikkämpänä pidetään koiraa, joka ei reagoi vieraaseen sanaan mitenkään, vaikka se sanotaankin samalla äänensävyllä kuin oltaisiin lähdössä lenkille. Vähiten älykkäimpänä taas pidetään sitä koiraa, joka innostuu ja luulee pääsevänsä ulos. Tällä kertaa pistetaulukosta puuttui se vaihtoehto, joka oli sekä Lumeksen että Mestan reaktio, hännänheilutus. Liikkumatta makaaminen olisi täydet viisi ja pään nostamisesta saisi neljä pistettä, joten hännänheilutus lienee jostain niiden kahden väliltä ja olkoot siis siitä pisteitä omavaltaisella päätöksellä 4,5. 

Meillä koirat reagoivat kaikkeen niille suunnattuun jutteluun aina ensimmäisenä nimenomaan häntää heiluttamalla, joten oli arvattavaa, et sinänsä merkityksetön sana televisiokin aiheutti niissä saman reaktion, kun se niille iloisella äänensävyllä sanottiin. Huvikseni vielä jatkoin testiä sanomalla television perään iloisesti "pöytä" ja perään uudelleen "televisio", ja siinä vaiheessa Mesta nousee ja lähtee hakemaan lelua. Se yrittää aina ymmärtää outojakin komentoja ja keksiä, mitä ne voisivat tarkoittaa. Lumeksellakin jo pää nousi odottavasti, että mitähän kivaa olen keksinyt, kun niin innostavasti niille jotain sanon.

Lumeksella on tämän testin jälkeen kasassa 23,5 (tai 19,5) pistettä ja Mestalla 22,5 (tai 18,5). Maksimipisteet kuuden testin jälkeen olisivat 6x5 eli 30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti