maanantai 24. joulukuuta 2018

Kuinka fiksuja koiria minulla on?

Kun kaikki 25 testiä kirjasta Kuinka fiksu koira sinulla on? Testaa ystäväsi ÄÖ on tehty, on sitä myöten selvillä, kuinka fiksuja koiria minulla kirjan mukaan on. Tuloksethan menevät pistemäärittäin siten, että 100-125p Pidä juhlat, koirasi on nero! 50-99p Hyvä suoritus, koirasi on keskimääräistä fiksumpi! 25-49p Tätä on mahdoton kaunistella... koirasi on tyhmä - mutta ihana, eikä vain? Pistetaulukosta tosin puuttuu se keskimääräisen fiksu koira, kun jos on nero, keskimääräistä fiksumpi ja sitten tyhmä, niin onko se tyhmä keskimääräinen tulos testissä, kun sitä seuraava taso on jo keskimääräistä fiksumpi, vai miten tämä nyt menee?

Testiosien pisteissä minun välillä teki mieli kaunistaa pisteitä ylöspäin siten, kun koirat ovat joskus aikanaan ensimmäistä kertaa ko tilanteissa toimineet. Testi nyt kuitenkin on testi tästä hetkestä, ja jos yhdessä kohtaa alkaa muistella menneitä, pitäisi seuraavassakin kohtaa muistella menneitä, eikä silloin pisteet välttämättä olisikaan ylöspäin vaan alaspäin, ja joissakin kohdissa sen muistaminenkin on mahdotonta. Ja mitä väliä sillä nyt loppuviimein on, mitä pisteitä koira tällaisessa höpönlöpön leikki älykkyystestissä saa - ei mitään. Ihan hauskaa ajanvietettähän näitä osa-alueita oli koirille testailla ja oli kiva huomata, että tunnen kummankin kuitenkin niin hyvin, että osasin lähes kaikissa kohdin jo ennakkoon arvioida, miten testikohdat tulevat menemään.

Koska lopetin pisteiden yhteenlaskemisen jossain välissä, säilyi itsellänikin jännitys lopullisista pistemääristä aivan loppuun asti. Kuten aiemminkin jo arvelin, neroa ei kummastakaan esiin kuoriutunut, mutta aika lähelle silti päästiin: Lumes 98,5p ja Mesta 96,5p.

Kirjasta löytyy vielä kehoitus "Tee kokeet uudestaan. Ne saattavat kehittää koirasi reaktiokykyä, ja ne ovat hauskaa huvia teille kummallekin." Tavallaan olisi kyllä mielenkiintoista tehdä nämä testit uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, ja katsoa, millaisia vaikutuksia sillä olisi koirien käyttäytymiseen kussakin testikohdassa. Enpä taida kuitenkaan jaksaa nähdä vaivaa, ja tämä kirja löytyneekin joulupyhien jälkeen kirjaston saa ottaa-hyllystä, ellei joku nyt huuda hep ja hop ja välttämättä tahdo siitä joulunjälkeislahjaa itselleen.

9 kommenttia:

  1. Rauhallista joulua, ja iloista uutta vuotta uusien temppujen ja aktiviteettien merkeissä!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä sitten anonyymiksi enää päässytkään. :D

      Eli kovin on tutun näköinen tonttunen Lumeksella… Ei taitaisi moinen kuva onnistua Pojun kanssa. :>

      Poista
    2. Se oli uusi tonttu siinä sopivasti hollilla, kun päätin ottaa kuvan nytjustheti. :)

      Poista
  3. Ehkä ei kannata liian vakavasti ottaa tosiaan tuollaisia leikkimielisiä testejä. :) Kuten monessa kohtaa totesitkin, on hieman kyseenalaista monessakin kohdin, testaavatko testit todella koiran älykkyyttä. Mutta hauskaa oli seurata testienne etenemistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä urakasta oli viihdykettä muillekin. :)

      Poista
  4. Testaamattakin tiedän, että meidän kotoa löytyy Tyhmä ja Vielä Tyhmempi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäs nyt heittäydytä liian pessimistiseksi. ;)

      Poista