lauantai 9. maaliskuuta 2013

Pilkotaan palasiksi - seuraaminen

Seuraamisen rakentaminen - se on muutakin kuin kulkemista vierekkäin...

- Määrittele itsellesi seuraamisen ihannesuoritus, johon koiran kanssa pyrit,  esim. koiran vire rauhallinen, reipas, intopinkeä, mikä? Koiran kylki kiinni ohjaajan jalassa, kahden sentin väli, kymmenen sentin väli, mikä? Koiran etutassut ohjaajan varpaiden tasalla, ohi, taaempana, missä? Pidätkö kiinni selkeistä kriteereistä vai saako homma olla vähän sinne päin?

- Osaako koira pitää katsekontaktia?
- Osaako koira istua sanallisesta pyynnöstä/käsiavulla?
- Osaako koira istua perusasennossa?
- Osaako koira istua perusasennossa pitäen katsekontaktia?
- Osaako koira hakeutua perusasentoon? Avustuksella? Itsenäisesti? Sanallisesta pyynnöstä?
- Osaako koira liikkua "perusasentovalmiudessa" askeleen pari eteen, taakse, sivuille?
- Osaako koira askelharjoituksissa istua perusasentoon?
- Osaako koira kääntyä paikallaan "perusasentovalmiudessa"?
- Osaako koira säilyttää seuraamispaikan hitaassakin kävelyssä? Juoksussa?
- Osaako koira tehdä kaiken edellämainitun ilman namin/lelun läsnäoloa?
- Osaako koira tehdä kaiken edellämainitun muuallakin kuin kotona?
- Olethan muistanut pitää kiinni ihannesuorituksesi kriteereistä?

- Pysyykö paketti kasassa pidemmälläkin matkalla? Pystyykö koira keskittymään itse asiaan ympäristön häiriöistä huolimatta? Osaako ohjaaja keskittyä liikkeenohjaajan ohjeiden noudattamiseen? Osaako ohjaaja liikkeenohjaajan ohjeisiin keskittymisestä huolimatta keskittyä myös suorittamaan oman osuutensa liikkeestä treeneistä totutulla tavalla? Muistathan palkata ja vahvistaa koiraa liikkeen eri osista eikä aina vain koko suorituksen päätteeksi?

Ja unohtuikohan vielä jotain...

Lumeksen pentuaikaisia seuraamisharjoituksia kohdasta "osaako koira liikkua perusasentovalmiudessa askeleen pari eteen, taakse, sivuille". Lumekselle vasemman jalkani liike on kehoitus seuraamiseen eikä se nykyäänkään välttämättä tarvitse mitään sanallista seuraamiskäskyä, jos lähden liikkeelle vasemmalla jalalla, se on seuraamista, jos oikealla, koira jää paikoilleen (poisluettuna sivuaskeleet oikealle, jotka aloitan oikealla jalalla).
Pieniä seuraamispätkiä treeneistä, remmi haittaa suuresti hommaa ja tuo koiran "töniminen" on leikkiä, josta Lumes kovasti tykkää ja siitä palkkautuu hyvin.
Perusasentoharjoituksia sekä valmista seuraamista pari pientä pätkää.


5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hyviä itsetutkiskelukysymyksiä Aliel! Ja samalla tajuan että Wiiman kanssa olemme ihan alkutaipaleella näissä taidoissa.
  Wiima kyllä seuraa, mutta sillä on taipumus namin saatuaan vähän herpaantua ja sitten minun on käskytettävä sitä uudelleen. Ei se kokonaan naminsaatuaankaan irtoa, mutta selkeästi herpaantuu, katsekontakti loppuu, katselee ympäristöä ja hieman erkanee jalastani.
  No, en harrasta (arki+rally-)tokoa kilpailumielessä vaan yhteistyön parantamiseksi ja arkielämän helpottamiseksi sekä koiraan tutustumiseksi. Joten en ole ollut varmaankaan niin jämpti vaatimuksissani sekä myöskin oma osaamiseni on vasta alussa, ekan koiran kanssa kun vasta tässä harjoitellaan.

  Mutta taitaapi olla että tästä innostuneena paneudummekin hiomaan tätä taitoa hieman parempaan kuosiin :) Sekä että taito kestäisi paremmin häiriöitä.

  VastaaPoista
 3. Ehkä Wiima ajattelee, että tehtävä loppuu namin saantiin? Meillä on arkiseuraaminen erikseen ja se on kätevää, pitäisi joskus videoida sitäkin, on hieman eri tyyliin toteutettu kuin tuo kokeita varten oleva ja sopisi varmasti hyvin kotikoirillekin. :)

  VastaaPoista
 4. Tosi kivasti jaoteltu ja pilkottu osiin. Sitä aina unohtaa, miten pienistä asioista se tekeminen aina lähtee ja monesti unohtaa palkata niistä helpoistakin asioista, kun koira jo osaa vähän enemmän. Mä olen seuraamisessa törmännyt useimmiten siihen ongelmaan, että ohjaajat ovat miten sattuu, kumarrellaan koiraa kohti tai ollaan jotenkin ihmeellisesti vänkyrässä. Pienen koiran kanssa se on tietysti välillä pakko tehdä niin, mutta isompienkin koirien kanssa sitä näkee. Ja sitten ihmetellään, kun lähdetään ottamaan niitä askeleita eteenpäin, jolloin ohjaaja suoristuu väkisinkin enemmän, että koiran seuraamispaikka ei pysykään samana. Mä olen itse huomannut (nimenomaan huomannut, en sitä sille mitenkään opettanut), että Mahla katsoo oikean seuraamispaikan mun hartioistani (agilityssa vahvistunut tietysti lisää). Mä siis saan koiran taakseni tai eteeni kääntämällä vain hartioita ja pitämällä jalat paikallaan. Että semmostakin kannattaa miettiä koiran näkökulmasta, että mistä se tietää oikean paikkansa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aina välillä pitää tosiaan palata perusasioidenkin äärelle. :)

   Poista