tiistai 24. kesäkuuta 2014

425 euroa köyhempänä

Nyt on taas tutkittu koiria monesta kohtaa toivottavasti muutaman seuraavan vuoden edestäkin, sen verran hinnakastahan tuo on...

Lumes tutkittiin ja toistamiseen terveeksi silmistään todettiin. Jotain pientä tiivistymää näkyi, mutta ei ollut mitään perinnölliseksi silmäsairaudeksi luokiteltavaa. Edellisen ja samalla myös ensimmäisen kerran Lumeksen silmät on tarkastettu helmikuulla 2012.

En muuten olisi Mestan silmiä tarkastuttanut vielä näin nuorena, mutta kun Lumeksen oli aika käydä uusinnassa niin meni se Mestakin sitten siinä samalla. Mestan oikeassa silmässä oli PHTVL-muutoksia, tai näin mielestäni eläinlääkäri sanoi, lausuntopaperin tekstistä en saa selvää. Virallinen tulos Mestalla kuitenkin on terve, koska tuohon PHTVL:lään pitäisi olla molemmissa silmissä muutoksia ja nyt oli tosiaan vain toisessa. Ihan satavarma tuo kirjainyhdistelmä ei siinä oikeassakaan ole, koska pupillia laajentava silmätippa ei ollut ilmeisesti osunut silmään kunnolla ja vielä uusintatipan jälkeenkin silmä hieman reagoi valoon, joten ihan täydellisen tarkasti ei lääkäri sinne silmän sisälle nähnyt, että oliko siellä nyt ne muutokset vai ei.

Mestalle tehtiin myös polvitutkimus. Alle 3-vuotiaallahan se on voimassa vain kaksi vuotta, mutta käydään sitten täysikäisenä uudelleen, kun polvitutkimus on kuitenkin niin yksinkertainen suorittaa. Mestan polvet olivat löysät, mutta menivät vielä paperilla terveiksi 0/0, koska pysyivät kuitenkin paikoillaan eivätkä luksoituneet pois. Lääkäri tosin veikkasi, että parin vuoden päästä saattavat olla laskeneet ykkösiksi...

Röntgenkuvat kertoivat kyynärien näyttävän hyviltä, lääkärin arvio 0/0. Vasen lonkka oli täysin normaalin näköinen, siitä arvio A, oikea lonkka taas, vaikka siisti olikin, ei istunut maljaan yhtä tiiviisti kuin vasen ja arvio siitä C. Selässä ei pitäisi olla mitään vikaa, kaikki vaikutti normaalilta. Selkäranka tosin lantion kohdalta kääntyy ihan hieman vinoon, joten kuvia oli vaikea saada otettua siten, että lantionkin kohdalta ranka näkyisi suoraan edestä. Lääkäri oli ottanut vielä useamman kuvan, kunnes oli uskonut, että kyllä ne vinoon menee eikä vika ole kuvissa.

Mestan lonkat ja vino ranka, kuva suurenee klikkaamalla.


Lopputuomio: Jalostukseen ei ehkä kannata käyttää tai ainakin hyvin tarkasti harkita, miten käyttää, mutta harrastuksiin ei pitäisi olla estettä. Tosin odotellaan nyt vielä niitä Kennelliiton virallisia lausuntoja kyynäristä, lonkista ja selästä.

Mestalle vielä tuikattiin yksveerokotukset kera kennelyskän ja Lumeksellekin meni kennelyskärokote.

4 kommenttia:

 1. Arvokkaita lompakolle nuo tutkimukset, mutta antavathan ne kuitenkin käyttökelpoista tietoa koiran terveydestä, juurikin jalostus- ja harrastusnäkökulmaa silmällä pitäen. Joskin onhan noista terveysseikoista hyvä tietää muutenkin, niin osaa arjessakin ottaa huomioon ainakin vanhemmalla iällä..

  Pidän peukkuja Mestan tuloksista, meilläkin lähti Wiiman kyynärät ykkösinä kennelliittoon lausuttavaksi mutta tupsahtivat puhtaina takaisin. Eli voivat hyvin muuttuakin vielä =)

  Mukavaa agility-kesää teille, luin tuolta ylempää valmennuksistanne. Nyt on ollut tähän mennessä hyvä agikesä, kun ei siis ainakaan ole ollut liian kuuma =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin vaikka tottua tällaisiin viileisiin kesiin, on koirille, ja miksei itsellekin, niin paljon mukavampi. :)

   Poista
 2. Kiitoksia testauksista :) Kannattee tosiaan oottaa Kennelliiton lausuntoa. Joskus nuo arviot voi muuttua paljonkin. Usvalla on katottu polvet, mutta en vain vaivautunu laittaan niitä julkisiksi . Tuloksena oli löysä ristiside , joka aiheutti liikkuvuutta, mutta muuten itse polvet oli 0/0. Voiskohan Mestalla olla sama homma ? Usvan polvet tutkittiin vasta päälle 2 vuotiaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäri ei kommentoinut sen kummemmin enkä itsekään osannut kysyä, löysyydestä vain tosiaan mainitsi. Ehkä sitten myöhemmin uusinnassa tarkentuu, että mistä kyse.

   Poista