maanantai 7. joulukuuta 2015

Yli kymmenen sekuntia

Talviprojektina olisi Mestan haukkuilmaisun saaminen koevalmiiksi siltä varalta, jos sattuisi niin hyvä onni, että silmät eivät tarvitsisikaan jatkuvaa lääkitystä ja antidopingit voisi siten unohtaa ainakin osittain. Tänään haukutin Mestaa pari kohtuullisen pitkää pätkää ja kylläpä tuossakin ajassa jo pitkälle metsään ehtisin juosta. Yritin videolta laskea haukkujakin, mutta oli se vain niin vaikeaa noin tiheässä sarjassa, että en mitään varmaa tulosta saanut, mutta jotain yli 30 kuitenkin. Helpompihan se olisi koiran pitää yllä vähän rauhallisempaa tahtia haukussa, mutta milläpäs tuota rauhoitat... Tässä tätä räkötystä teillekin kuunneltavaksi!


Moro! Tulin takas!

Älä nyt siinä rapsuttele, kun leikkiä meidän pitäis...

Tätä Mesta aina tekee - tarjoaa mulle palloa suuhun ihan samoin kuin tekee Lumeksellekin, kun yrittää haastaa sitä leikkimään, mutta Lumesta ei kiinnostaisi. Olen vain yhtä tylsimys kuin Lumeskin enkä ota palloa vastaan...

2 kommenttia:

 1. Harrastamattomat varmaan ihmettelevät, että miksi ihmeessä opettaa koira haukkumaan kun yleensä toivotaan, että koira on hiljaa :D

  Oletko huomannut, että käskystä haukkumaan oppiminen - ja tuossa hakutilanteessa - onko se lisännyt haukkumista arjessakin?

  Meillä kävi niin, että Wiima oli meille tullessaan lähes mykkä koira. Tai sillä oli ääniä joka lähtöön, niinkuin lapinkoirilla on, mutta se ei haukkunut.
  Kunnes vuosi sitten kesälomalla opetin Wiiman haukkumaan käskystä. Siitä lähtien se on alkanut mielellään käyttää ääntään ja haukkuu nyt selvästi enemmän. Ei kylläkään mitenkään "räksytä", mutta niin, että haukkuminen on kuitenkin selvästi lisääntynyt.

  En tiedä juontaako se tuohon, että opetin Wiiman haukkumaan, kosa haukkuminen käsittääkseni kanssa usein lisääntyy iän myötä, mutta jotenkin se sopi ajankohtaan.

  Niin tämän tarinan myötä kiinnosti, että mitenkä teillä on käynyt 'arkihaukun' kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumeshan oli tosi vaikea saada haukkumaan, mutta sitten, kun se tajusi, että ihan oikeasti saa haukkua, niin on tullut helposti. Sinänsä tuo hakutreenien ilmaisuhaukku ei ole lisännyt haukkumista arjessa, mutta näkyy mm. sellaisessa asiassa, että haukkuminen on oppimisvaiheessa hyvin ehdollistunut polvillaan/kyykyssä olevaan ihmiseen ja jos ollaan sellaisessa asennossa olevan ihmisen lähellä ja Lumeksella ei ole mitään oikeaa tekemistä, niin saattaapi alkaa huvikseen esittää ilmaisuhaukkua.

   Sitten on ihan mun oman vahvistamisen kautta ("oi kun söpöä kun se noin haukahtaa, kun se haluaa jotain") tullut sellainen, että jos se oikein haluaa jotain, niin saattaa haukahtaa vaativasti sisälläkin (ja ulkona se joskus hakee huomiota, jos vaikka sillä on luu ja kukaan ei tuu katsomaan sen aarretta, niin saattaa haukkua siinä luun vieressä) ja jos joku tavara tai luu, jota se haluaa, menee vaikka sohvan alle sen ulottumattomiin, niin voipi haukkua sille. Mut nää tosiaan mun itse vahvistamia asioita.

   Mestalla hakuhaukun opettelu ei näy missään muussa kuin siinä, että jos ottaa siltä lelun/luun, niin voi alkaa haukkua, että sais tavaransa takaisin. Ja tämäkin johtuu vain siitä, että juuri kyseisellä tavalla sille edelleenkin treenataan haukkuilmaisuakin, niin tarjoaa sitten haukkumista, jos sitä satuttais haluamaan. Mutta muuten ei missään, vaikka Mesta tosin on luonnostaan paljon enemmän ääntänsä käyttävä (osaa kyllä lopettaa juttelunsa tai kommentointinsa käskystä).

   Niin joo, mä oon joskus kauan kauan kauan sitten luullut, että jos opettaa koiran jäljestämään, se kulkee vaan sen jälkeen koko ajan nenä maassa eikä tee muuta kuin jäljestää, joten en halunnut opettaa koiralle. :D

   Poista