maanantai 4. tammikuuta 2016

Mestan ylipigmentoitunut silmä

Käytiin marraskuun lopulla Mestan kanssa Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan silmälääkärillä hakemassa toinen mielipide siitä oikeasta silmästä, jossa on levinnyttä pigmenttiä. Oli samaa mieltä sen meidän vakilääkärin kanssa siitä, että Mestan silmän ylipigmentoituminen on todella erikoista eikä hänkään ollut ikinä nähnyt samanlaista millään koiralla, eikä myöskään kuullut mistään muualtakaan vastaavasta. Seuraavaksi pitäisi kuulemma alkaa kysellä kokemuksia ulkomailta... Hän oli todella kiinnostunut silmästä, otti siitä valokuvia itselleen ja sanoi olevansa meidän vakilääkärin kanssa yhteyksissä, jotta kuulee, mitä silmälle jatkossa tapahtuu. Silmän lisääntynyt pigmentoituminen sinänsähän ei ole kummallista, mutta yleensä siihen on silmässä jokin syy. Mestan tapauksessa erikoista on nimenomaan se, että silmä on muuten täysin terve eikä mitään syytä pitäisi olla, miksi pigmentti on sillä tavoin villiintynyt.

Tässä ko lääkärin kuvailu silmistä:
"Normaalit refleksit, normaalisti auki, ei vuoda. Oik. silmässä limbaalisesti 360 astetta parin mm paksu pinnallinen pigmenttivyöhyke, siitä muutamia millejä keskustaan paksuhkoja pyöreitä pigmenttikertymiä myös hyvin pinnallisesti, ei verisuonitusta. Silmän sisäosa rauhallinen. Lateraalisesti konj lisääntynyttä (normaalia) pigmenttiä. Vas. silmässä limbaalisesti voimakas pigmentti, pienenpieniä pigmenttikasoja endoteelilla limbaalisesti. Silmän sisäosa rauhallinen. Ventrolat sidekalvolla punoitusta limbaalisesti."


Silmäthän on nyt siis neljän silmälääkärikäynnin toimesta tutkittu vaikka miten monitasoisesti, on katsottu paljain silmin, sillä suurennus(?)laitteella ja/tai mikä lie mikroskooppiputki, valossa, pimeässä, ilman tippoja, tipoilla, silmäpaineet mitattu, kyynelnesteen virtaus mitattu, kammiokulmat tutkittu jne.

Koska lääkityksellä ei ole ollut pigmenttiä vähentävää vaikutusta, nyt kokeilussa x määrä aikaa olla ilman silmätippoja ja seurata, pysyykö pigmentti ennallaan (jatketaan ilman tippoja) vai alkaako se lisääntyä (aloitetaan tipat uudelleen). Kävi, miten kävi, niin aurinkolasit sille vissiin pitäisi ostaa ennen aurinkoisia kevättalvipäiviä siltä varalta, että uv-säteily vaikuttaisi pigmentoitumiseen lisäävästi. Samantien sitten nahkarotsikin vaan päälle, niin on kulmakunnan coolein koira...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti