keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Temppu: koripalloilu & siivoa lelut/roskat

Näkyvätkö videot teillä muilla? Omalla koneella lakkasi Google chromella näkymästä, explorerillä näkyvät normaalisti.

Lähtökohta: Lumes osaa ottaa ja kantaa esineitä sekä tuoda niitä minulle. Se on ehdollistettu naksuttimeen (naksaus tarkoittaa namia), sen kanssa on tehty kohdetyöskentelyä (mm. kosketusalusta ja -keppi) ja se osaa laittaa päänsä/tiputtaa suustaan tavaran osoitettuun kohteeseen (esim. osoitan tyynyä/roskista ihan vierestä, niin laittaa siihen päänsä/ osaa tulla tiputtamaan roskan).

Tavoite: Lumes osaa itsenäisesti etsiä kohteen ja tiputtaa sinne suustaan esineen. Aloituskohteena koripallokori.

Vaihe 1
Naksuttelin Lumekselle kiinnostuksesta koripallokoriin. Etenin vaatimustasossa nopeasti kuonon koriin laittamiseen, koska sen tarjoaminen tuli Lumekselta niin helposti. Jos Lumeksella ei olisi ollut kokemusta vastaavanlaisesta käytöksentarjoamisesta, olisi sitä ensin palkattu koriin päin katsomisesta, koriin päin kääntymisestä, lähemmäs koria menemisestä, korin viereen menemisestä, kääntymisestä koriin päin, kuonon laitosta lähemmän koria jne. Koiran laittaessa kuononsa koriin, yhdistetään siihen haluttu käskysana, joka meillä on tee kori.


Vaihe 2 (ja 3)
Toistetaan vaihe 1, mutta nopeampaan tahtiin ja pallo suussa. Lumes ei osaa yhdistää pallon pitämistä ja kuonon koriin laittamista, joten se pudottaa pallon korin eteen ja tarjoaa sen jälkeen kuonoaan koriin.Kun naksausta ja palkkaa ei kuulunut, jotain välähti Lumeksella. Palloa se tosin ensin yritti tuoda minulle, mutta sen jälkeen meni pallon kanssa korille ja onnistui pudottamaan pallon koriin. Tähän treenivaiheeseen ei kyllä oikeastaan vielä kuuluisi pudottaa palloa (vasta vaihe3), vain pelkästään laittaa kuono koriin pallon kanssa, mutta Lumes taisi yhdistellä aiempia kohdetreenejä (esineen pudotusta käskystä) tähän.Koska Lumes halusi jättää välistä sen, mitä vaihe2 olisi oikeasti ollut, eli kuono koriin pallon kanssa, ja siirtyä suoraan vaiheeseen 3, eli pallon pudottaminen koriin, sen pudotukset ovat melko epätarkkoja. Jos se olisi ensin oppinut pitämään pallon kanssa kuonoa korissa ja siitä olisin käskenyt sen päästää irti, niin se olisi oppinut irrottamaan pallosta vasta kuonon ollessa korissa ja tällöin huteja ei tulisi.
Vaihe 4
Lisätään etäisyyttä koriin, jolloin Lumes joutuu pidemmältä matkalta hakeutua korille ja toimia itsenäisemmin. Jos Lumes ei pitäisi pallon lattialta hakemisesta niin paljon kuin pitää, kannattaisi minulla olla useampi pallo, josta voisin aina antaa Lumekselle uuden. Halutessa koripalloiluun enemmän ihmisten koripallopelin piirteitä, voi koria nostaa ylemmäs, jolloin koira joutuu nousemaan takajaloilleen saadaksen pallon koriin. Kahden koripalloilevan koiran kanssa voi ottaa vaikka "ihan oikean" pelinki;, kumpi saa napattua pallon, pidettyä sen itsellään ja tehtyä enemmän koreja... Meillä tosin pelituloksen tietäisi jo etukäteen, sillä Mesta ryöstäisi pallon samantien eikä luovuttaisi Lumekselle, joka on liian kiltti alkaakseen kisata siitä Mestan kanssa.Allukin osasi koripalloilutempun, sille sen sai helposti opetettua näyttämistekniikalla, joka taas Lumeksen kanssa ei toivottua tulosta tuonut. Täältä, ihan sivun lopusta, löytyy 13,5-vuotias Allu koripalloilemassa.

Mesta vielä opettelee koripalloilemaan. Sillä ei ole niin vahvaa samankaltaisten tehtävien pohjaa kuin Lumeksella, joten oppiminen ei etene ihan yhtä vauhdikkaaseen tahtiin. Videosarja Mestan opiskelusta tulossa sitten, kun päästään pallon pudottamiseen asti, nyt ollaan vielä vaiheiden 1 ja 2 välimaastossa.

Vaihe5
Koripalloilun voi helposti yleistää muihinkin kohteisiin, kuten lelujen keräämiseen ja lelukoriin kantamiseen tai roskien kantamiseen avoroskikseen. Samalla idealla, kuin koripalloilu opetetaan, voi toki opettaa koiran suoraan johonkin muuhunkin kohteeseenkantamis- ja -pudotustehtävään.


2 kommenttia:

  1. Tämä se olisi kyllä erinomainen temppu koiran osata :) Saisi helposti vähän siivousapua. Teinin huonekin puhdistuisi sinne tänne viskellyistä sukista in no time kun laittaisi koiran asialle :)

    En ole tullut opettaneeksi Wiimalle minkään suussa tavaran kantamista. Enkä ylipäätään, että se edes ottaisi suuhunsa jonkun käsketyn tavaran. Olen joskus ihan hajakertoja yrittänyt tarjota sille suuhun jotain, mutta Wiimalle tuntuu olevan vastenmielistä ottaa suuhun mitään muuta kuin mitä se on itse ajatellut suuhunsa ottaa.
    Toki ei varmaankaan mikään ylivoimainen koulutettava, mutta luultavasti saisimme tehdä aika lailla työtä jo tuon eka momentin kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Harmi, ettei munkaan koirat osaa siivota kuin siten, että itse valvon asiaa parin metrin päästä ja jakelen nameja... :D

    VastaaPoista