keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Silmiä ja polvia

Lumes ja Mesta kävivät virallisessa silmätarkastuksessa ja lisäksi Mestalle uusittiin polvitutkimus, kun aiempi on alle 3-vuotiaana tehty ja siten vain määräajan voimassa. Lumeksella (7v5kk) silmät täysin terveet, Mestalla (3v3kk) oikeassa silmässä PHTVL aste1 (ei tarkoita sitä pigmenttijuttua, se on oma mystinen juttunsa, joka tuli tarkkipapereihin vain lisäkuvailuna). Polvista tutkittiin ensin oikea, täysin terve, sitten vasen, josta lääkäri jo aloitti sanomaan, että tässäkään ei ole mitään vikaa, mutta kesken lauseen vaihtoi, että eikun sittenkin ykköseksi menee. Polvet siis lat 1/0. Ykkönen, mikä ykkönen, mutta lääkärin mukaan niukin naukin ykkönen ja pelkkä kauneusvirhe, jolla ei ole vaikutusta mihinkään.

Polvilumpioluksaation arvosteluasteikon kaksi ensimmäistä kohtaa menee seuraavasti:

0 Polvilumpio ei luksoidu.
1 Polvinivel on lähes normaali. Polvilumpiota voidaan liikutella helpommin kuin normaalisti ja patella saadaan luksoitumaan mikäli polvea samalla ojennetaan. Patella saattaa luksoitua ajoittain, mutta se palautuu itsestään paikoilleen. Polvilumpion suoran siteen kiinnityskohta saattaa olla lievästi kiertynyt.

En ollut itsekään näitä aiemmin lukenut, mutta näköjään ykkösen polvi voi tosiaan olla samanaikaisesti jopa neljällä eri tapaa viallinen tai sitten vain pienesti viallinen, kuten Mestalla, jolla toteutui vain tuo, että polvi luksoitui (eli meni sijoiltaan) sitä mekaanisesti pakottaessa. Ilmankos sillä ei tosiaan ole merkitystä edes harrastuksissa eikä pitäisi millään lailla koiraa tulla vaivaamaan. Onneksi näin!

2 kommenttia:

  1. Onneksi vain lievä vika polvessa, ei tosiaan luulisi haittaavan! Onkos Mestan pigmenttijutuista selvinnyt mitään uutta, että mistä kummasta oikein on kyse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pigmentti on pysynyt ennallaan, mutta nyt on löytynyt yksi toinenkin lapinkoira, jolla samanlaista pigmenttikertymää. Asiaa aletaan selvittää tarkemmin vasta sitten, jos ko vaiva yhtäkkiä yleistyy rodussa. Nyt mennään sillä, että ei tietoa, mutta ei haittaakaan.

      Poista