torstai 8. joulukuuta 2016

Temppu päivässä jouluun asti - noutaminen

1.12. Suukko    2.12. Käsisuudelma    3.12. Heiluta häntää    4.12. Juo
5.12. Venyttely    6.12. Kaiva    7.12. Ravista   

Videoin koirieni temppuja sivujärjestyksessä kirjasta Koiratemppuja. Temput on lajiteltu erilaisten otsikoiden alle ja kuluneet seitsemän päivää ovat olleet kategoriasta "Ei temppu eikä mikään". Sen lisäehdotelmia olisi ollut vielä kaksi, rapsuttaminen ja haukottelu, mutta vaikka kaikkeni yritin, en saanut kumpaakaan koirista rapsuttamaan itseään edes apukeinoin ja koska tempuille on aikaa vain yksi päivä, kokeilin perään haukottelua, mutta eipä niillä ollut siihen mitään tarvetta ja mielenkiintoa. Nämä kaksi jäävät siis meidän urakasta välistä. Ehkä palaan niihin joskus myöhemmin ilman kiirettä.

Siirrytään seuraavaan kategoriaan "Noutotemppuja" ja siinä ensimmäisenä opeteltavana käskystä noutaminen. Kirjassa käytetään muutoin oikein positiivista tapaa opettaa koirille asioita, mutta jostain syystä kirjan kirjoittajat "huippukouluttajat" eivät ole osanneet opettaa noutamista kuin kuristamisen kautta. Tai kuten kirjassa itsessään sanotaan "mukana on sekä pakko- että leikkimenetelmän aineksia". Kirjan mukaan ensin siis leikitellään koiran kanssa vapaamuotoisesti, heitellään palloa yms. ja kannustetaan koiraa ottamaan leluja ja tuomaan niitä luokse. Tämä hyvä. Seuraavassa vaiheessa koiran pitää ottaa esine (kirjassa puukapulan pala) kädestä ja kuristamalla pakotetaan koira avaaman suu, mikäli ei sitä vapaaehtoisesti tee. Ote kirjasta: "Arvoisa lukija, jos tämä alkaa loukata sinua, hyppää nämä kappaleet yli. Sinun koirasi ei ole pakko oppia noutamaan."

Puupalasen jälkeen opetuksessa siirrytään käyttämään käsipainoa, jonka avulla kuulemma on helpompi opettaa koira nostamaan tavaroita maasta. Onhan niitä kevyitäkin käsipainoja (meidän oma painaa 2,4kg), mutta haluaisin nähdä kirjoittajat opettamassa kääpiökoiria kirjansa ohjeilla... Käsipainokoulutuksen jälkeen siirrytään muropakettiin, sitten rullaksi teipattuun lehteen. Noutamisen muunnelmissa ehdotetaan hyödyllisten noutoesineiden opettelua, kuten vaikkapa tupakka-askin, huivin ja avainnipun tuomista ja kolikoiden nostamista maasta. Erikseen vielä lokeroidaan vedestä noutaminen.

Koirat osaavat jo hakea ja nostella monenlaisia juttuja, otin muutamia kirjassa mainittuja videolle. Temppu päivässä-jouluhaasteeni idea on nimenomaan kuvata temppu päivässä, joten en ole aiemmin syksyllä tai alkutalvesta kuvaillut ennakkoon mitään valmiiksi. Nämä todellakin ovat temppu päivässä. Paitsi poikkeus vahvistaa säännön - kuvasin viime sunnuntaina hallissa avainnipun noutamisen. Kaikki muu on ehtaa tätä päivää. Niputin kaikki nämä noutamiset yhdeksi ja samaksi tempuksi, koska samaa asiaahan se on, vaikka tavara vaihtuu. Uinti jouduttiin jättämään välistä, koska vuodenajasta johtuen sulia vesistöjä ei ole ja koirauimalat ovat ihan liian kaukana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti