lauantai 7. tammikuuta 2017

Satunnaista ontumista

Lumes on syksyllä ontunut pari kertaa toista etujalkaansa. Ensin se on juossut pihassa Mestan kanssa, yhtäkkiä vingahtanut ja ollut kolmijalkainen. Olen laittanut sen makaamaan hetkeksi ja kun parin minuutin päästä jalka on vaikuttanut taas olevan kunnossa, en ole huolestunut asiasta. Vuodenvaihteessa Lumes alkoi ontua hypättyään sängystä alas ja tällä kertaa ontuminen kesti muutaman tunnin. Koska Lumeksella on kyynärät 0/1, olin ihan varma, että nyt sillä on sitten kehittynyt nivelrikkoa siihen ykkösen kyynärään, joten varasin ajan lääkäriin.

Molemmat etujalat taivuteltiin ja paineltiin läpi, kaikki kunnossa ja Lumes ei reagoi mihinkään. Olat ja kyynärät kuvattiin ja lääkärin mukaan olkanivelet olivat siistit, ei biceps-jännetulehdukseen viittaavia kalkkeumia ja olkaluut normaalit, ja kyynärnivelissä ei nivelrikkomuutoksia tai inkonguerssia todettavissa. Tosin niin sillä ystävällämme Vallu-lapinkoirallakin oli, että ensin alkoi satunnainen ontuminen ja siinä vaiheessa kuvissa ei näkynyt mitään, mutta vähitellen ontuminen lisääntyi ja vuoden päästä kuvissakin jo näkyi nivelrikkoa. Myöhemmin minulle sanottiin (juu, mukava tämä netti), että kyynärkuvat pitäisi aina ottaa nivel virallisen ohjeen mukaan taivutettuna ja tätä Lumeksen kuvaa nyt ei otettu siten, että näkeekö siitä nyt sitten oikein vai ei, en tiedä. Toivottavasti lääkäri tiesi, jotenkin vaikea ajatella, että kokenut lääkäri tekisi virheen niinkin helpossa asiassa kuin kuvausasennossa.

Mihinkään toimenpiteisiin tässä ei nyt alettu. Jonkun aikaa varoa hyppäämistä, mutta muuten normaalia elämää. Jos oireilu jatkuu ja/tai lisääntyy, otetaan lisää kuvia ja jos niistäkään ei syytä löydy, niin ct-kuvaus vielä mahdollisuutena. Kerrankin olen onnellinen siitä, että koirilla on vakuutus, vaikka tietysti sitä mielummin toivoisi, ettei sille koskaan mitään käyttöä tulisi. Ylemmässä kuvassa olat ja alla kyynärät.
6 kommenttia:

 1. Hei, haastoin sinut blogissani kuvahaasteeseen:
  http://siljajahuima.blogspot.fi/2017/01/haaste.html

  Haastetta ei missään tapauksessa ole pakko toteuttaa, mutta se olisi kiva :)

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä teille! Vanhenevan koiran kanssa saa aina varautua moisiin ylläreihin :( Vakuutus on kyllä noissa tilanteissa kiva. Itsehän just irtisanoin koirien vakuutukset kesällä, kun ehdot huononi niin radikaalisti. Ei paljoo naurattanu, kun tuli tää kasvainhomma. Kaikki omasta pussista. Huoh.. Mut oma valinta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverilla kävi silleen, että vanhan koiran vakuutuksen lopetti ajatellen, että jos jotain niin isoa leikkausta tai muuta tarvii tehdä, mihin vakuutuksen rahoja tarvii, niin hän ei vanhalle koiralle muutenkaan enää teettäis niitä. No sit tuli kohtutulehdus, joka kuitenkin on ihan "helposti" hoidettavissa... Siinä meni melkein tonni...

   Poista
 3. Edellisen koirani kanssa totesin, että voimassa oleva vakuutus pelasti taloutemme. Mieleeni ei tulisikaan jatkossa jättää vakuutusta ottamatta, vaikka aina sitä toivoo, ettei sitä tarvitsisi käyttää. Toivotaan, että ontumiset ovat vain jotain hetkellisiä nyrjähdyksiä tai muljahduksia ilman mitään kehittymässä olevaa vakavampaa tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei ainakaan uutta ontumista ole ollut ja kun käytiin jäsenkorjaajalla, niin meinasi, että niin kireää oli parissa kohtaa, että ei ihme, jos on välillä joku täräys tehnyt kipeää. Nyt pitäisi olla vetreät paikat. :)

   Poista