tiistai 14. helmikuuta 2017

Lemmikkinä kani - häkkieläin?

Kesykanit polveutuvat eurooppalaisista villikaniineista, jotka elävät yhdyskunnittain kaivamissaan luolastoissa. Kaniiniyhdyskunta jakaa yhteisen, monihaaraisen tunneliverkoston sekä maanpäällisen reviirin, joiden sisällä vielä vallitsee yhdyskunnan jäsenten välinen reviirijako. Mitä enemmän yhdyskunnassa on kaniineja, sitä suuremmat luolastot ja yhteinen reviiri niillä on.

Ylähäkki, välitasanne, alahäkki ja aitaus.

Villikaniineja ei suoraan voi luokitella joko yö- tai päiväeläimiksi, sillä ne eivät ole levossa kokonaan yhtä osaa vuorokaudesta. Kaniinit nukkuvat, kun nukuttaa ja muun ajan ovat enemmän tai vähemmän aktiivisia. Aamu- ja iltahämärän aikaan ne kuitenkin yleensä eniten liikkuvat tunnelistonsa ulkopuolella.

Päästäkää minut pois täältä!

Tunneleiden ulkopuolella vietetystä ajasta suurin osa kuluu villikaniineilla ravinnon etsimiseen ja sen syömiseen. Kaniinien reviiri voi olla suurikin, mutta mikäli lähistöltä löytyy riittävästi ravintoa, kaniinit pysyttelevät mielellään noin muutaman kymmenen metrin etäisyydellä käytäviensä suuaukoista. Mitä kauemmas pesäkoloston läheisyydestä kaniinit menevät, sitä suuremmaksi kasvaa riski joutua esimerkiksi ketun tai pöllön saaliiksi.

Aitaus ja häkkipohja

Kani ei ole häkkieläin. Kanin pysyvä asuttaminen häkissä ilman runsaita jaloittelu- ja puuhailumahdollisuuksia on sama kuin hevosen seisottaminen pelkässä karsinassa tai koiran pitäminen pikkuruisessa ulkotarhassa. Valitettavasti kaneja kuitenkin näkee pidettävän vain häkeissä, hevosia siellä karsinassa seisomassa ja koiria pieniin tarhoihin unohdettuina.

Reviirin merkitsemistä leukaa hieromalla.

Häkki tai häkkipohja on hyvä tukikohta kaneille, samoin kuin villikaniineilla on tunnelinsa. Villikaniinit eivät kuitenkaan vietä koko elämäänsä pelkästään tunnelissa, kuten ei tulisi lemmikkikaninkaan joutua viettämään koko elämäänsä häkissä. Kanin "helppous" lemmikkinä perustuu nimenomaan häkkielämään, mikä on suuri vääryys toimeliasta ja uteliasta eläintä kohtaan.


Monesti kani mielletään tylsäksi, jopa tyhmäksi eläimeksi. Ei sitä häkissä kököttämällä tietenkään voi kovin mielenkiintoista tai älykästä kuvaa itsestään antaa. Mielenkiintoista on myös se ajatusmalli, että kenellekään ei tulisi mieleenkään pitää kissoja häkissä, joidenkin mielestä jopa sisäkissojen pito on eläinrääkkäystä, mutta kaneja, jotka hieman rodusta riippuen ovat suhteellisen samaa kokoluokkaa kissan kanssa, on ihan ok pitää häkkieläiminä.


Ei ole kyse siitä, että pitäisi hankkia 20 kania, aidata niille neliökilometrin kokoinen alue ja käydä sitten siellä seurustelemassa lemmikkiensä kanssa. Pitäisi kuitenkin pyrkiä poistamaan kaneilta se häkkieläimen status ja mahdollistaa niille edes jonkinlainen mahdollisuus luonnonmukaiseen käyttäytymiseen. Vapaus valita, haluaako olla häkissä vai jossain muualla, vapaus liikkua enemmänkin kuin kaksi loikkaa ees ja kaksi taas. Vapaus ja mahdollisuus olla kani.

9 kommenttia:

 1. Hyvä teksti, tuo on ihan totta! Meidän kanit asustaa leikkimökissä, jonka yhteydessä on pienehkö ulkotarha, ympäri vuoden. Melko usein ne myös pääsevät Huiman isompaan ulkoaitaukseen loikkimaan/syömään/tutkimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittele joskus Huiman blogiin kaneistakin kuvia. :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. Onneksi koko ajan tullaan tietoisemmiksi siitä, mitä kani vaatii lemmikkinä. Oletan myös, että eläinkaupoissa ohjeistetaan nykyään entistä paremmin uuden lemmikin hankinnassa. Toki aina mahtuu mukaan näitä puupäävanhempia, jotka ostaa kanin lapselleen helpoksi ja söpöksi lemmikiksi ja sitten se unohdetaan sinne häkkiin, viimeistään siinä vaiheessa kun huomataan ettei lapsi pystykään tätä pehmolelulta näyttävää eläintä käsittelemään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruskea Nafta-kani tuli mulle aikanaan 1-vuotiaana. Oli asunut 70x50cm häkissä, kun ei voinut pitää emänsä eikä isänsä kanssa samassa ja niillä oli isommat, niin vaan tuo pikkuhäkki oli ollut sille käytettävissä. :(

   Poista
  2. Eikä :( Kuinka surullista! Mutta onneksi se pääsi teille ihanaan kotiin ja sai oman parhaan ystävän <3

   Poista
  3. En nyt parhaasta ystävästä tiedä, Neiti ryövää herkut ja hyppää jonnekin korkealle syömään niitä Naftan ulottumattomiin. :D Sit Nafta palloilee hämmentyneenä, että mihin se herkku katosi ja joudun lohturuokkia sitä. :D

   En tiiä auttaisko häkkieläinstatuksen vähenemiseen se, ettei häkkejä myytäisi enää "kaninhäkkeinä" tai "marsunhäkkeinä", joka antaa ostajalle kuvan siitä, että kyseiset eläimet on ok asuttaa häkissä, kun niitä niille kerran kodeiksi myydäänkin. Miten ois vaikka "Kanien wc- ja ruokintapiste"-nimi tilalle? :D

   Poista
  4. Joo hei tota täytyy lähteä markkinoimaan heti, hyvä idea! :D

   Tytöt on vähän tollasia, koita kestää Nafta <3

   Poista
 3. Ihania kuvia ja aiheesta kirjoitat. Minä oon haaveillut kokonaisesta kanihuoneesta, ettei tarttisi ikinä laittaa häkkiä kiinni, mutta asunnon neliöt ei valitettavasti riitä. Ja kyllähän sen kanista näkee, kuinka iloinen se on saadessaan tutkia ja loikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aiemmin kanit olleet täysin vapaana, mutta nykyään joutuu vähän säännöstellä, kun tuo harmaa Neiti-kani on kauhea tuholainen. Pitää olla itse kotona ja valveilla, että kuulee, jos se touhuaa jotain epäsuotavaa. :D

   Poista