tiistai 28. maaliskuuta 2017

Esineruutustrategia

Viime vuonna pk-treenikauden päätyttyä Mestan esine- ja henkilöetsintätaidot jäivät ihan persiilleen. Ihan oikeasti ei mikään enää toiminut, esineruutu meni pilalle jo ennen koetta enkä jaksanut sitä enää korjata ja kokeessa se oli oikea fiasko, ja henkilöetsintään tuli suuri taantuma siitä viimeisestä koekäynnistä. Esineruutua oli tarkoitus treenailla talvellakin ja näin vähälumisena kuin tämä talvi oli, olisi esineruututreenejä todellakin pystynyt tekemään vaikka miten monet. Ei tehty monia, ja jos totta puhutaan, ei tehty edes niitä ensimmäisiäkään...Olen aina tehnyt Mestan kanssa ainoastaan motivointitreenejä esine-etsinnässä - kapea alue (mutta aina syvyys se oikea 50m), yksi esine ja suoraan luovutuksesta palkalle. Tämä toimi hyvin 1- ja 2-luokan kokeissakin, vaikka 2-luokan esineruudussa Mestalle oli pieni hämmennys se, että piti lähteä vielä toistakin etsimään. Sitten Mesta jostain syystä yhtäkkiä keksi alkaa jäljestämään ruudun tallauksia pitkin ja siinäpä sitten oltiin. En jaksanut enää viime syksynä alkaa korjaamaan asiaa juuri ennen seuraavaa koetta enkä myöskään todellakaan ottaa niitä esineitä etsittäväksi yhtä enempää, kun hyvä jos edes lähti sinne ruutuun sillä tavoin, että löysi sitä yhtäkään.Nyt on uusi suunnitelma ja kahdesti jo treenattukin sen mukaan. Aika näyttää, toimiiko tämä vai onko edessä uusi fiasko. Teen tosi selvät tallaukset, pari-kolmekertaa kävelen samaa kohtaa ees taas, että tosissaan juoksee yli tallausjäljestä, vaikka tallaus haisee (ja maastosta riippuen näkyykin) hyvin. Välipalkkaan esineen tuonnin jälkeen taskusta otetuilla nameilla, jotta saan Mestan ajatusta vähän enemmän siihen luovutushetkeen (ja jatkossa toisenkin esineen hakemiseen) eikä pelkälle palkalle rynnistämiselle, jolle pääsee nyt vasta välipalkan jälkeen. Jo toisella treenikerralla huomasi, että Mesta ei ollut ihan sillä samalla sekunnilla säntäämässä palkalle kuten aiemmin. Välipalkka pitäisi tietenkin sitten vielä häivyttää pois pelkäksi kehuksi. Mietin myös, että jos ekasta esineestä palkkaisikin lelulla ja sitten heittäisi sen lelun vielä haettavaksi vähän kuin toiseksi esineeksi ja sitten sen tuomisesta pääsisi palkalle. Saisi ajatusta työskentelyn jatkamiseen.

2 kommenttia:

 1. Puolet jutusta taisi mennä minulla yli hilseen. :D Tyypillistä. Olen aika avuton harrastustermien kanssa. Toivon, että löydät Mestan kanssa yhteisen sävelen hommaan! Pääasia on iloinen koira. :) Mesta on ihanan ilmeikäs otus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä välillä ajattelee, että kaikki tietää kaiken kaikesta ja kirjoittaa siihen tyyliin, ja toisaalta taas, kun joskus ajattelee, että pitäisikö selittää termejeä auki, niin miettii, että meneekö koko sepustus sekaisin. :) Mutta esine-etsintäalueella tosiaan kävellään muutaman kerran sinne ja tänne (näitä kävelyjälkiä kutsutaan tallaukseksi), jotta koira tietää, mikä on etsintäalue (se, joka haisee ihmiseltä) ja toisaalta sen takia, että kun viedään esine, niin koira ei voi löytää esineen luo kulkemalla esineen viejän jälkiä pitkin, kun alueella on paljon muitakin jälkiä. Ja tämä kuuluu siis palveluskoirakokeiden yhteen osa-alueeseen. :)

   Ja kiitos, samaa toivotaan! Josko se tästä, kun vaan saisi aikaiseksi treenata lisää...

   Poista