torstai 20. huhtikuuta 2017

Sairaan hyvää!

"Leivo jotain. Luovuudessa ei ole välttämättä kyse taiteesta isolla T:llä. Useasti leipominen myös auttaa meitä keittämään kokoon jotain muuta."

Viime keväänä jossain päin Facebookkia joku kyseli jossain tapahtumassa myynnissä olleen mustikkapiirakan ohjeen perään. Leipoja löytyi ja ohjeesta ilmestyi kuva, jossa näkyi ainekset, mutta ei varsinaisia ohjeita. Koska mustikkapiirakat yleensä ovat hyviä ja tämän ohjeen perään joku vielä ihan erikseen huuteli, päättelin sen täytyvän oikeasti olla tosi hyvää ja niinpä kokeilin tekaista samanlaisen itsekin. Olihan se hyvää, ihan liiankin hyvää, joten sitä myös leivottiin lisää...

Mustikkatorttu

Pohja
100g voita
2,5dl jauhoja
3/4dl sokeria
1tl leivinjauhetta
0,5dl kuohukermaa

Täyte
100g rahkaa
0,5dl fariinisokeria/sokeria
1tl vaniljasokeria
1,5dl kuohukermaa

Paloittelin voin taikinakulhoon ja nopeutin pehmenemistä ensimmäisellä kerralla viemällä kulhon lämpimään kylpyhuoneeseen ja toisella kertaa hellan päällä (sen jälkeen olen muistanut ottaa sen ajoissa huoneenlämpöön), joka lämpeni uunissa valmistuvan riisipuuron (joka ilmeisesti tällä kertaa oli se leipomisen lisäkeitos) ansiosta. Pehmenneeseen voihin sekoitin kuivat aineet (käsin, lastalla tmv. ei todellakaan onnistunut) ja lopuksi vielä kerman. Tosin toisella kertaa tein vähän väärin päin, koska kuvittelin muistavani ainekset ulkoa ja unohdin sokerin ja leivinjauheen, joten ne joutuivat sekaan vasta viimeisinä, mutta ei näkynyt haittaavan lopputulosta. Kippasin taikinan voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan 21cm) ja painelin tasaiseksi.

Ei mitään tietoa, pitäisikö kerma täytteeseen vispata vai ei, mutta en jaksanut vaan sekoitin vain kaikki täytteen aineet suoraan keskenään. Rahkaa lusikoin fiiliksellä osan 250g purkista ja sokerina käytin tavallista sokeria.

Uunissa oli lämpötilaa 200C ja tökkäsin piirakkavuoan toiseksi alimmassa kohdassa olevalle ritilälle. Ekalla kerralla ei tullut katsottua paistoaikaa, mutta pohja jäi silloin ihan aavistuksen raa´aksi, joka oli oikeastaan parempaa kuin toisella kertaa 40 minuutin uunissaolon jälkeen täyskypsä (kuiva) pohja. Ehkä siis joku 30-40min olisi sopiva paistoaika riippuen siitä, millaisesta pohjasta pitää.

Uunituoreena tämä herkku oli aivan mahdottoman hyvää, ja myös jääkaappisäilytyksen jäljiltä viileänä ja jähmettyneenä aivan yhtä hyvää!

Kun ei piirakasta ollut kuvaa, niin joku tähänkin pitää silti laittaa, niin varmaan tällainen sinisävyinen iltakuva sopii mustikoiden kanssa hyvin yhteen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti