lauantai 1. heinäkuuta 2017

Kantapään kautta

Jotkut asiat vain pitää opetella kantapään kautta. Kuten esimerkiksi se, että koirille ei todellakaan kannata jättää kaulapantoja kaulaan niiden ollessa yksin autossa. Ei edes sitä yhtä kertaa. Mesta nimittäin meinasi hakutreeneissä kuristua jäätyään pannasta kiinni takapenkkien selkänojien niskatuissa olevaan kalteriin.


Koirien jäädessä yksin kotiin, en koskaan jätä niille pantoja. Olen lukenut juttuja leikkivistä koirista, joilla on jäänyt leuka kiinni leikkikaverin kaulan ja pannan väliin. Samasta syystä en yleensä jätä niille pantoja autoonkaan, joskaan eivät ne autossa kyllä mitään leikikään, tuskin kyllä kotonakaan yksinollessaan. Tällä yhdellä kertaa sitten menin jättämään Mestalle pannan, Lumekselta vain otin pois ajatellen "ei se Lumes nyt ainakaan siellä Mestaa kaulasta pureskelemaan ala ja jää kiinni pantaan". Ei alkanutkaan ei...


Enpä tullut ajatelleeksi, että koirakalterin kalteri saattaisi sujahtaa läpi tiukasti (pörrökaulaiseen) kaulaan istuvasta pannasta. En kyllä ymmärrä, miten se edes oli tapahtunut noin niin kuin koirankaan toiminnan kannalta, mutta tapahtuipa kuitenkin. Onneksi panta ei ollut niin tiukka, että kiinnijäätyään olisi estänyt hengityksen (ainakaan kokonaan), vaikka ehkä se vieläkin tiukempana ei edes olisi jäänyt kiinni. Ja onneksi oli leveä ja pehmustettu panta eikä mikään ohut nirunaru. Ja onneksi Mesta istui vain hiljaa paikoillaan eikä riuhtonut - ainakaan silloin, kun autolle menin. Sitä en tiedä, miten kauan se siinä oli kiinnijääneenä istunut, toivottavasti ei kauaa.


Pikkupaniikki meinasi tulla, kun avasin veräjän, ihmettelin, miksei Mesta ole jo heti tulossa ulos ja sitten huomasin sen jääneen jostain kiinni. Luulin ensin, että se ei pystynyt liikuttamaan jalkojaan, mutta sitten paikallistin sen olevankin kaulastaan, tai siis pannastaan kiinni. Onneksi panta sujahti helposti pois kalterista. Mesta hengitti muutaman kerran omituisesti (unohdin jo sen oikean sanan tähän) ja tärisi, mutta jo alle minuutissa vaikutti ihan normaalilta. Sille oli aika pitkä hakutreeni suunniteltuna, joten olin valmiina keskeyttämään treenin heti, jos se vaikuttaa yhtään omituiselta. Mesta suoritti kuitenkin tehtävänsä iloisesti ja reippaasti ollen ihan oman itsensä. Mutta pantoja koirilla ei enää autossa yksinollessa tulla näkemään, ei edes sitä yhtä kertaa.

10 kommenttia:

 1. Hui! Varmasti säikäytti. Onneksi ei käynyt pahemmin <3
  Hyvä opetus myös meille muille. Mä jätän aina koirille pannat kaulaan kun odottavat autossa omaa treenivuoroa. Nappaan vaan hihnat veke yleensä. Oon myös niin laiska, että kun asun 700m päässä hallista, niin jäähylenkin jälkeen kotiin mennessä en ota edes hihnoja pois, koska koirat otetaan kumminkin taas kotipihassa autosta uudestaan ulos. Vaikka voisihan silläkin matkalla käydä mitä vaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha sanonta "vahinko ei tule kello kaulassa" taitaa edelleenkin pitää paikkansa - vahinko voikin tulla panta kaulassa... Mä oon ajomatkaksi tavannut jättää pannat sen takia, että mahdollisessa onnettomuustilanteessa koirien turvallinen poisotto autosta olisi (ulkopuolisillekin ihmisille) helpompaa. Remmit on yleensä sit veräjän lokerossa. Tämän tapahtuneen jälkeen en nyt tosiaan yksin niitä autoon pantojen kanssa enää jätä, mutta olen miettinyt, pitäisikö ajaessakin pannatkin olla lokerossa eikä kaulassa, huomaako sitä ajaessa, että nyt siellä joku kuristuu?

   Poista
 2. Hyvä että Mesta odotteli fiksuna sinua apuun eikä alkanu sekoilla ahdingossaan. Tosiaan hyvä, kun muistutit meitä muitakin, että pannat - ja valjaat - ei ole paitsi koiralle mukavat muulloin kuin lenkillä ja voivat aiheuttaa vaikka mitämitä yllättäviä tilanteita yksin ollessa.
  Varmasti löytyy kotoakin vaaran paikkoja, mihin koira voi tarttua ja paniikissa saada isonkin vahingon aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä meillä väheni pantojen käyttö tämän jälkeen. Ei sitä aina tule hoksattua ihan kaikkea vaarallista ennen kuin omalle kohdalle sattuu. Onneksi oli tällä kertaa onni onnettomuudessa.

   Poista
 3. Tästä syystä mä en jätä edes irtiollessa pantoja kaulaan. Ne on kaulassa vain, kun ovat kytkettynä. Talviaikaan omilla saattaa olla kyllä valot valjaiden sijaan pannassa ja silloin ne saattaa jäädä, kun eivät riehu keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on metsässä pari kertaa jäänyt koirat kiinni risukkoon/yksittäiseen kaatuneen puun oksanpätkään pk-liiveistä ja huomioliiveistä. Onneksi molemmat on helppo riisua päältä kiinnijääneinäkin + tarvittaessa vaikka repiä rikki.

   Poista
 4. Auts. Onneksi ei käynyt kuinkaan. Pikkurukka. <3

  VastaaPoista
 5. Olipas ikävä tilanne. Ja pannasta kun jää kiinni, niin siinä on jo ihan vakavia riskejäkin läsnä.

  Kun me mökkeillään, niin Wiima on tontilla vapaana ja pidän sillä pantaa, jossa roikkuu puhelinnumero. Siitä joskus mietin, että jos neiti joskus painelisi vaikka hirven perässä metikköön, niin panta voisi olla surmanloukku. Vaikka olen tämän tajunnut, niin en ole silti pannasta luopunut. Kun jossain ne koiran tiedot kuitenkin pitäisi lukea. Vaikea juttu :(
  Onneksi te selvisitte säikähdyksellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoillehan on jotain kuminauhapantoja, joista pääsee rimpuilemalla irti, jos jää vaikka puunoksaan kiinni. Toimiskohan koiralle vapaana yhteistietoja varten sama idea?

   Poista