keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Aktivointilelu Brain Train Cube

Kirpparilta löytyi kolmella eurolla Karlien aktivointipeli koirille, Brain Train Cube. Pitihän se ostaa, kun ei näyttänyt liian helpolta ja vielä halvalla sai. Ennestäänhän meillä ei ole kuin yksi kaupallinen aktivointipeli (linkki), Hau-Haun Bony Roller (kirpparilta sekin), nykyiseltä nimeltään ilmeisesti Circle Problem, mutta kaikenlaista muuta aktivointihommaa olen kyllä koirille järjestänyt (linkki). Tässä uudessa pelissä koiran tulee ensin nostaa pelilaudan yläpuolen pikkukoloissa olevat lukkopalaset pois ja sen jälkeen vetää reunoista namialuset auki. Lisäksi on yksi tavispalikka isommassa kolossa, johon saa namin palikan alle.Kumpikin koira sai ensin kaksi pelikierrosta ilman lukkopalikoita ja sen jälkeen toiset kaksi pelikierrosta lukkopalikoiden kera. Ilman lukituksia molemmat selvittivät pelin yhdessä hujauksessa, mutta lukitukset muuttivat tilanteen. Koirat tietenkin yrittivät ratkaista pelin samoin kuin ilman lukkoja pelatuilla kierroksilla eli tassuilla kaapimalla, mutta tämä konsti yksistään ei enää toiminutkaan. Annoin niiden ensin aikansa pähkäillä, jos itse hoksaisivat muuttaa tekniikkaa oikeaan suuntaan, mutta kun näin ei käynyt, opastin niitä pelin sääntöihin. Aktivointipeleihinhän nimenomaan kuuluu, että koiralle opetetaan pelin säännöt, koska pelin idea katoaa, jos koira saa rellestää sen kanssa miten tahtoo. Mesta olisi siirtynyt hyvin nopsaan koko pelilaudan kippaamiseen nurin ja Lumes olisi luottanut hampaidensa voimaan, jos niiden olisi annettu ratkaista peli omalla tavallaan.
Oli hauska huomata koirien eroja tämän pelin pelaamisessa. Lumes otti heti vihjeestä vaarin lukkopalikoiden irrottamiseen nostamalla, mutta Mesta ei tykännyt yhtään, että puutuin sen pelaamiseen eikä olisi halunnut ollenkaan tehdä neuvomallani tavalla vaan ihan kuten itse haluaa. Minä itse, älä tuu sörkkiin mun peliä. Kumpikin myös ensin tarjosi lukkoja minulle tuotavaksi, kun yleensä aina esineen nostokäskyihin liittyy, että se tuodaan minulle. Siitä aika nopeasti molemmat luopuivat, kun kehoitin vain jatkamaan peliä enkä tehnyt elettäkään ottaakseni mitään itselleni. Lumes sen sijaan jäi jumiin lukkojen alta paljastuneisiin koloihin, joista se nuuskutteli namien tuoksua, ja olisi halunnut saada namit otettua niiden kolojen kautta. Se ei vielä ole hoksannut, että namit ovat niissä sivuilla olevissa namialusissa, ja vaikka se kaapaisee namialusen pois, etsii se ensin namia silti pelilaudasta. Mestalle taas on ihan selviö, että namit ovat niissä sivuluukuissa ja se haistelee nameja niiden kautta ja syö heti namit aluselta, kun sen saa ulos vedettyä.Muutama päivä ensimmäisen pelisession jälkeen pidin koirille uusinnan, jossa kumpikin pelasi kaksi kertaa lukitusten kera. Nyt molemmat selviytyivät pelistä muutoin omin nokkinensa, mutta Lumekselta piti yhden kerran kieltää pelilaudan pureskelu ja Mestalta sen työntäminen pitkin mattoa sekä hieman kannustaa lukkopalojen nostoon. Mestalla alkoikin sujua lukkopalikoiden nostelu ripeämpään tahtiin ensimmäiseen kertaa verrattuna eikä se enää ollut ollenkaan niin nyrpeänä kuin sillä ensimmäisellä pelikerralla, jolloin jouduin sitä ohjeistamaan. Näkyi menneen opit silti perille, vaikka niistä ei silloin pidettykään. Lumes nosteli lukkoja kuin vanha tekijä, mutta sillä on edelleen hoksattavaa siinä, että namit tosiaankin tulevat ulos niiden sivussa olevien juttujen myötä eivätkä jää pelilautaan. Kyllähän se aina jossain vaiheessa löysi ne niistä pois raavituista namialusistakin, mutta ei vielä ole tajunnut sitä yhteyttä, että kun raapaisee alustan pois, niin sen namin saisi heti syötyä siitä alustalta.
Pientä videonpätkää vielä kummankin pelihetkistä ensimmäisen pelikerran jälkimmäisellä lukkopelikokeilulla. Jännä katsella sitten joskus myöhemmin uusiksi, millä tavoin pelityylit kehittyvät ajan kanssa, kun peliä tulee pelattua useampaan kertaan. Ainakin luulisi pelistä selviytymisen tulevan nopeammaksi, nyt siihen menee kummallakin vielä muutama minuutti. Loppuun vielä lisäkommenttina, että kun katselin näitä videoita kokonaisina ja niissähän moneen kertaan toistan "ota vaan, sun pitää ottaa, ota ota" niin yhtäkkiä huomasin Mestan tulleen viereeni ruokakipon kanssa. Sekin oli kuunnellut kehoituksia videolta ja toimi niiden mukaan. :D


2 kommenttia: