sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Perutut lomasuunnitelmat

Mestan kasvattaja järjestää joka vuosi Pellon Saajomannussa pari paimennusleiriä kasvateilleen, talvella poropaimennusta ja kesällä lammaspaimennusta. Ei olla aikaisempina vuosia päästy lähtemään, mutta monesti olen kyllä ajatellut, että olisi mukava siellä käydä ja tehdä siihen päälle samalla vielä yleistäkin lapinlomareissua. Tänä kesänä tuntui palavan monta vihreää valoa lapinmatkalle, joten ilmoitin meidät mukaan kolmen päivän paimennusmaratonille. Muutama viikko tästä jouduin käyttämään Lumesta lääkärillä ja sen jäljiltä laskeskella rahavarantojani uudelleen, jonka seurauksena peruin meidän osalta kaksi paimennuspäivää, mutta oltiin menossa kuitenkin edes sille yhdelle. Lumeksen keuhko-oireilun lisänä tulleet rasituksen- ja kuumuudensietokyvyn heikkeneminen alkoivat kuitenkin olla sen verran voimakasta, että lopulta jouduin perua sen meidän ainokaisenkin paimennuspäivän ja samalla koko lapinreissun. Sääennusteen nimittäin näyttäessä näiden kovien helteiden jatkuvan, en uskalla enkä pysty lähteä monen sadan kilometrin reissuun koiran kanssa, joka ei kestä oikein ollenkaan kuumaa. 

Jatketaan ihmisvoimin sitten sellaisten lomapuuhien parissa, joiden ajaksi voi koirat jättää ilmalämpöpumpun viilentämään kotiin, ja täytyy järjestää koirillekin jotain kivaa tekemistä, kun alkaa tämä löhöily jo käydä työstä. Mesta varsinkin on niin onnellinen, kun pääsee välillä edes vähän tekemään pieniä tokotreenipätkiä tai vaikka vaan ulos leikkimään leluilla, että näkee sen kyllä kaipaavan aktiivisempaa elämää, vaikka sen rennoista loikoiluista voisi päätellä ihan toista. Onneksi alkavan viikon loppupuolelle on luvattu lämpötilojen laskevan sinne +20 asteen tietämille, niin pystyy taas pitkästä aikaa aktivoitumaan ihan eri tavalla. Ihan mieluusti sitä kävisi lenkkeilemässä vaikka kaatosateessa näiden helteiden jälkeen. Eikä me tosin olla ainoita, joiden lomasuunnitelmiin nämä helteet ovat vaikuttaneet. Eräs tuttavapariskunta, joka oli lähdössä lapinreissulle ihan vain ihmisten kesken, jättivät hekin kesämatkansa tekemättä ja meinasit syksymmällä ottaa uuden yrityksen. Saas nähdä, miten pitkälle meidän uusi yritys menee, toivottavasti ei sentään yhtä monen vuoden päähän kuin mitä tätä oli odotettu.
4 kommenttia:

 1. Tylsä homma, mutta onneksi sitä ehtii myöhemminkin ja toisaalta onhan nyt ihan järkky kuuma.. Pitää tehdä paimennustreffit Oulaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä näköjään haitannut, että jouduin itse perumaan osallistumisen, kun eilinen iltapaimennus oli joka tapauksessa peruttu helteen vuoksi ja juuri luin, että nämä kaksi leiripäivääkin peruttiin, niin eipä olisi paimentamaan päästy, vaikka oltais matkaan lähdettykin. Meillä on Oulaisiin nyt elokuulle kaksi kertaa varattuna.

   Poista
 2. Kesä olikin ihan liian kuuma. Meilläkin levytettiin ilmastoinnin alla aivotoiminta nollissa. Onneksi se syksy lopulta tuli, vaikka usko meinasikin mennä.

  VastaaPoista