lauantai 11. elokuuta 2018

Takkupesäke

Minulla on tänä kesänä ollut huono koiranomistaja-fiilis useammastakin eri syystä. Yksi näistä syistä on takkupesäkkeeksi muuttunut Mesta. Minähän olen maailman laiskin koirienharjaaja ja oikeanlaatuinen lapinkoiranturkki on laiskan harjaajan pelastus. Lumes ei ole koskaan takkuuntunut uimisesta, joten ei minulle tullut mieleenkään, että Mestalle alkaisi uimaharrastus takkuja keräämään, mutta näin pääsi käymään. Kesäkuun lopulla oli Mestan ensimmäinen uinti luonnonvesissä, sitä ennenhän sillä on uimahistoriaa vain kevättalvelta kaksi koirauimalassa käyntiä. Koskaan aikaisempina kesinä Mesta ei ole suostunut uimasilleen, vähäsen vain kahlaillut, mutta pari uimalakäyntiä muutti asian. Koska tämä kesä tosiaan on Mestan ensimmäinen uimakesä, en osaa sanoa, onko kastroinnilla ollut vaikutusta turkin laatuun ja sitä myötä takkuuntumiseen vai takkuuntuisiko turkki siltikin, jos Mestaa ei olisi kastroitu. Joillain koirillahan se vaikuttaa paljonkin turkinlaatuun, mutta nyt minulla ei ole vertailukohdetta aiheeseen Mestan kanssa.

Mesta on käynyt uimassa sellaiset pari kertaa viikossa. Ihan joka kerralla en ole jaksanut föönata sitä ollenkaan ja niillä kerroilla, kun olen föönannut, olen tehnyt sen vain hitaimmin kuivuviin kohtiin eli housuihin, kylkiin, hännänjuureen selänpäältä ja rintaan. Pieni hiustenkuivaajaparkani on ollut hätää kärsimässä. Sitä ei ole tehty tällaisiin isompiin urakoihin ja olenkin joutunut jakamaan kuivaukset kahteen tai kolmeen osaan ja antaa föönin huilata välissä. Tyhmältä se kyllä tuntui hellepäivinä kuivata koiraa kuumaa ilmaa puhaltavalla hiustenkuivaajalla. Pitäisi olla sellainen malli, johon saa viileäpuhalluksenkin, joka se taas tuntui talvipakkasella tyhmältä kuivata koiraa uimalassa viileällä kuivurilla ja sitten viedä koira vielä kylmään autoon, että päästään lähtemään kotiin. Uimalassa tosin kyllä oli toinen laite, joka taisi lämpöpuhalluksella kuivata, mutta enhän minä sitä silloin huomannut käyttää. Kylpytakit on olleet myös päällä, yksi heti autossa ja se on kotona vaihdettu kuivaan, paitsi jos Lumeskin on ollut mukana, niin sitten ei ole riittänyt enää vaihtaria vaan molemmilla ollut automatkan ajan.


Oltiin pitkästi heinäkuulla, kun huomasin takkuja Mestalla. Niitä on housuissa ja vatsassa ja kyljissä ja sisä- ja ulkoreisissä ja olikohan vielä muuallakin. Osa oli ehtinyt takuista jo huopaantumisvaiheen alkamiseen asti ja saksia on saanut käyttää selvittelyssä apuna. Ihan surutta olen leikkonut huopaantuneita takkuja auki, minä en niitä jaksa alkaa selvittelemään eikä tuollaisessa pörröturkissa edes näy pienet saksimiset ollenkaan. Kivempi kaikille niin päin. Nyt olen koittanut harjata Mestaa ihan ennaltaehkäisevästi kerran viikkoon jos ei enää pääsisi takkuuntumaan. Aina olen ihmetellyt ihmisiä, jotka päästävät koiransa takkuuntumaan, mutta nähtävästi siihen ei aina tarvita tarkoituksellisuutta vaan se voi tulla yllätyksenä. Olenhan minäkin Mestaa silitellyt kyljistä ja ulkoreisistä nyt ainakin, mutta yhtään ei ole turkin pintaan tuntunut, että pohjavilla on sikin sokin sekaisin.

Siitä olen kyllä ollut iloinen, että on tullut koirat opetettua harjaamiseenkin, vaikka sitä niin harvoin harrastankaan ja pentuaikoina en sitäkään vähää. Valitettavan paljon Facebookin lapinkoiraryhmissä ihmiset kertoilevat koirista, jotka eivät oikein anna harjata itseään ollenkaan, tai eivät anna harjata jotain tiettyä osaa, kuten housuja ja häntää. Tai, kuten jotkut käyttävät ilmaisua, koira ei pidä siitä eivätkä viitsi sitten kiusata sitä. Pari vuotta sitten kirjoittelinkin (linkki) Vallu-lapinkoirasta, joka kävi minulla hoidossa ja otin projektiksi harjata sen kokonaan läpi hoidossaolon aikana. Valluhan nosti huulta ja näykkäili ilmaa, kun sen häntää harjasi. En tiedä, olisiko näykännyt käteen asti, jos olisin jatkanut harjaamista ilman turvatoimia. Kuonokopan puutteessa sidoin sen kuonon kevyesti kiinni aina pariksi minuutiksi kerrallaan häntää harjatessani, jotta minun ei tarvinnut miettiä, pureeko se minua vai ei, vaan sain rennosti keskittyä harjaamiseen. Namipalkkiotkin oli toki tarjolla sen parin minuutin välein. Kotiinlähtiessään Vallu oli parempi harjattava kuin omat koirani eikä ikävän paikan harjaamista huomannut siitä enää muusta kuin pienestä silmäkulman mulkaisusta.


10 kommenttia:

  1. Minä olen ihmetellyt samaa, kun ihmiset kirjoittavat, että koira ei anna leikata kynsiä tai harjata takapäätä. Kun ei lapseltakaan kysytä, että haluaisiko se tänään hampaat harjata. Tietenkin ongelmia tulee, jos koiraa ei käsittelyyn totuteta, mutta kuten kerroit, niin vaikka kuonokopan kanssa ne tärkeät työt sitten kuitenkin onnistuu.

    Wiiman käsittely onnistuu ihan helposti, minun on kanssa tullut totutettua se kaikenlaiseen ja toisaalta se on niin kiltti, ettei sille tulisi mieleenkään irvistää ihmiselle, saatika minulle.
    Mutta kynsienleikkauksesta se ei yhtään pidä ja Wiiman asennosta voisi päätellä, että se on kuolemaantuomittujen jonossa. Se minua vähän harmittaa ja surettaa, ja minulla on ollut aikeissa 'tehdä asialle jotain', mutta en ole saanut aikaiseksi, kun ne kynnet tulee vaan aina vähän kiireellä jossain välissä leikattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, mutta vähän nauratti tämä kohta: "ettei sille tulisi mieleenkään irvistää ihmiselle, saatika minulle". :D

      Poista
  2. Meillä kanssa ihan sama juttu holskun turkin kanssa. Vähän kastroinnin jälkeen turkki on ollut ihan hirveä, kun aiemmin holskun turkin kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. Pohjavillaa on nyt todella runsaasti ja karva ei irtoa enää ollenkaan. Nyt takkuja vaan tulee ja tulee, vaikka mitä tekisi tai kuinka harjaisi. Päällyskarva ihan ok, mutta pohjavilla huopaantuu ihan ihosta ja ilman konetta ei enää selvitä. Saksetkaan eivät enää auta, kun takut tulevat ihan ihoon kiinni. Kyllä kastaroimattomuudessakin on vaan puolensa ja onneksi kastroitiin vasta nyt, eikä aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pöh, Mestalla tosiaan just samoin, että päältäpäin näyttää siistiltä, mutta pohjavilla takkuaa ihoon asti. Toivotaan, että meillä harjaaminen (jos sitä vaan riittävästi muistaisi tehdä) auttaisi asiaan ennaltaehkäisevästi tai muuten sitä varmaan joutuu Mestankin kanssa alkaa miettiä muita ratkaisuja.

      Poista
  3. Minä kuulun niihin laiskoihin turkinhoitajiin myös ja kaduttaa, etten ole Hupsua totuttanut harjaukseen huolellisesti. Maansamyyneen näköinen se on aina hoitotoimia tehtäessä, mutta antaa kuitenkin tehdä. Se on sen sijaan liian helppoa tuomita muita koiranomistajia, sillä kaikilla ei välttämättä ole tietoa, taitoa, uskallusta toimia koiran kanssa. Toki tietoa on tänä päivänä saatavissa paljon ja helposti, mutta syyttelyn sijaan pitäisi mieluummin keskittyä vaikka vinkkailemiseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tulisikin se kasvattajien vastuu, että kun tavallaan turkkirotu kuitenkin kyseessä, niin pitäisi pennunostajille aikuisella koiralla näyttää harjaukset ynnä muut ja kertoa, miten pennun niihin opettaa. Monihan kyllä esimerkiksi harjaa turkin pinnasta, mutta eivät hoksaa, että pohjavillan irrottamiseksi kunnolla pitäisi turkkia harjata jakauksia tekemällä. Tuossa koirakuulumisia-listani blogeista isovillakoiriensa elämästä kertonut oli ensimmäisen isovilliksensä kasvattajan luona käynyt useamman kerran jo ennen pennun tuloa harjoittelemassa kasvattajan aikuisilla koirilla pesua, kuivausta ja olikohan trimmaustakin ja pennunkin kanssa oli vielä saanut käydä hänen luonaan trimmitreenissä. Toki vähän eri luokan turkkirodusta kyse, mutta esimerkkinä, miten osa kasvattajista panostaa pennunostajien tietotaitoon.

      Poista
    2. Toki kasvattajat voivat opastaa halukkaita ja on ihailtavaa, että toiset tekevätkin niin. Ja tuo mainitsemasi tilanne on ollut jo äärilleen tarjottu mahdollisuus. En kuitenkaan edellyttäisi sitä kasvattajilta. :)
      Minä en ole Hupsun turkkia käynyt jakaus jakaukselta läpi. Pohjavillaharalla on saanut tosi hyvin irtoamaan päälikarvankin läpi. Katsotaan sitten seuraavan karvanlähdönaikaan, joko karva olisi aikuisen karvaa ja miten harjaus onnistuu.

      Poista
    3. Unohdin muuten mainita eläinlääkärit, he näkevät koiria ainakin muutaman vuoden välein rokotuksilla, jos ei muuten, ja heillä olisi silloin oiva tilaisuus jakaa pieniä vinkkejä koiranhoitoon, jos huomaavat puutteita esim. turkinhoidossa, kynsienleikkuussa tmv. :) Kerran muuten eräs trimmaaja, joka on myös koirahieroja ja siten me ollaan siellä käyty, kertoi, että erään asiakkaan syy koirien kynsien leikkaamattomuuten oli se, että hän on vasenkätinen. Hän sitten näytti omistajalle, että miten se kynsienleikkuu onnistuu vasemmallakin kädellä. :)

      Poista
    4. Totta! Eläinlääkäri olisi hyvässä asemassa neuvomaan. :) Minun äitini käyttää koiran kynsienleikkuussa, kun ei itse niitä fysiikkansa takia pysty leikkaamaan. Onhan ne kynnet pitkät, mutta onneksi käyttää useammin kuin kerran kolmessa vuodessa. :D

      Poista