torstai 22. marraskuuta 2018

Se päivä, jolloin satoi ensilumi

Ensilumi määritellään virallisissa säätilastoissa seuraavasti: "Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan maahan satanut lumi täyttää ensilumen määritelmän, kun havaintoasemalla havaitaan aamulla klo 8 (klo9 kesäaikaan) 1 cm:n paksuinen lumikerros. Eli aamuhavainnossa on oltava lunta tuo vaadittu määrä, jotta ensilumen määritelmä täyttyisi. Virallinen määritelmä on joissain säätilanteissa hivenen ongelmallinen. Mikäli lumisadealue leviää Suomeen vaikkapa päivän aikana ja satanut lumi ennättää sulaa ennen seuraavan aamun mittausta, ei kyseinen tilapäinen lumipeite täytä ensilumen määritelmää. Esimerkiksi käy vaikkapa säätilanne 19.11.2011. Lauantain vastaisena yönä etelässäkin satoi paikoin lunta tai räntää. Aamuun mennessä pääosa lumesta oli kuitenkin jo sulanut/muuttunut sohjoksi ja monin paikoin ensilumen määritelmä jäi lumisateesta huolimatta toteutumatta." Lähde https://yle.fi/



Aikomuksenani oli blogin hakutoimintoa käyttämällä tehdä listaa ajankohdista, jolloin minäkin vuonna on ensilumi satanut, mutta siinä kävi juuri niin kuin pelkäsinkin, eli enhän minä niistä mitään mainintoja löytänyt kuin siltä ainoalta vuodelta, jonka jo ulkoakin muistin. Tuo kyseinen muistiin jäänyt ensilumi on vuodelta 2013 viikko 42 ja se oli merkityksellinen sen vuoksi, että olin kovasti toivonut viimeisiä päiviään viettävän Allu-lapinkoirani vielä kerran näkevän lunta - ja näin tapahtui.

Nykyisen alkaneen talven ensilumi satoi meillä viikon 43 torstaina ja pysyi maassa muutaman päivän. Yleensä lumi maassa ilahduttaa minua kovasti ja toivon aina, ettei se sulaisi ollenkaan pois ennen kuin vasta keväällä, mutta tänä vuonna poikkeuksellisesti olin hyvilläni siitä, että tiet tulivat jälleen suliksi ja leuto keli jatkui vielä muutaman viikon. Tämä sen vuoksi, koska vajaakuntoisella polvella on paljon turvallisempi olo käydä polkupyöräilemässä pitävällä asvaltilla kuin lumisella tiellä, ja lumien sulaminen toi meille monta lisäviikkoa polkupyöräilyyn. Kävinkin Mestan kanssa 4-5 kertaa viikossa polkaisemassa noin viiden kilometrin matkan ja Mesta kyllä niin nauttii siitä, kun pääsee kunnolla juoksemaan. Nyt pyörälenkkejä pystyy onneksi jo vähän korvaamaan pidemmillä kävelyillä, joita vihdoinkin olen kykeneväinen taas pitkän tauon jälkeen tekemään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti