lauantai 20. syyskuuta 2014

Treenipäiväkirjojen pauloissa

Luento- ja kuunteluoppilasmuistiinpanojenpäivis on vanha kovakantinen päiväkirja (jota en lapsena malttanut koskaan ottaa käyttöön), jonka olen koristellut ja kannen muunkieliset tekstit peittänyt Alluin. Taatusti treenaamisessakin on jotain taianomaista, kun opastukset on kirjoiteltuina romanttisten unelmien päiväkirjaan... Tämän päiviksen sisältöä löytyy mm. kirjoituksista agilitykoiran perustaidot, toko-/tottiskoulutuksessa ja pystykorvainen kultainennoutaja.


Alkuun kirjoittelin Lumeksen treenipäiviksiä vanhoihin kouluvihkoihin yms. "epähienoon" ja eri lajien treenejä samoihin, mutta tuntui loppuviimein kuitenkin mukavammalta ostaa ihan varta vasten uudet vihkot treeneistä kirjoittelua varten. Kierrevihko on paras valinta helpon taitettavuutensa ansiosta, alla Lumeksen tokotreenipäivis. Kansien hymiöt ovat kyllä ihan liian masis-painoitteiset meidän treenailuihin, sillä meillä enimmäkseen on hyvinkin kivaa, mukavaa ja kaikki onnistuu eikä ole noita huonoja tuntemuksia oikeastaan ollenkaan.


Tokopäiviksen pitämisen inspiraatio on kausittaista ja joskus se katoaa pidemmäksikin aikaa. Edistymisen kannalta olisi ehdottoman tärkeää suunnitellat treenit ennalta ja edes pienesti aina kommentoidan niitä muistiin, mutta tällä hetkellä inspis siihen vain puuttuu. Yhteen aikaan pidin kovinkin tarkasti tokopäivistä, alla sen sisällöstä esimerkkiaukea, jonka toisella sivulla tekstauksella on treeneihin suunnitellut asiat ja isoin kirjaimin treenien jälkeen päivitys siitä, miten meni.


Hakutreenien suunnittelua ja toteutumisen arviointia varten olen teettänyt Ifolorissa kierrekantisen vihkon Lumeksen treenikuvakansilla, on muuten ihan toisenlainen motivaatio kirjoitella tämännäköiseen päivikseen! Tosin hakutreenejä on nykyään vähän pakkokin kirjailla ylös jo etukäteen, koska Lumeksella ne on väliin niin monimutkaisia, että on helpompi selittää treenikavereille suunnitelma kuvallisena, enkä niitä itsekään aina meinaa ulkoa muistaa.


Lumksen hakutreenipäiviksen sisältöä

Mestan hakutreenipäivis

Mestan hakutreenipäiviksen sisältöä

Lumeksen agitreenejä kirjoittelin jossain vaiheessa meidän kisaamista suht ahkeraan, Mestan omia olen pyrkinyt alusta asti kirjaamaan ylös ja ennenkaikkea suunnittelemaan valmiiksi, mutta aina väliin ne tahtoo "unohtua". Vanha totuus "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee koirien treenailuissakin ja sen oikeasti huomaa myös edistymisestä (tai sen puutteesta...), että onko homma suunnitelmallista vai extemporea.


Kaikki treenipäivikset säilyvät minigrip-pusseissa, joissa saa kätevästi senkertaisen suunnitelman näkyville, mutta vihkot pysyvät kuitenkin siisteinä ja kuivina ulkonakin.


Olikohan jotain viime vuotta, kun sattui kirjakaupassa silmiin tarjouksessa oleva ratsastuspäivis, niin ostin mukaan, vaikka silloin taukoa ratsastuksesta olikin. Onneksi ostin, siihen on apukysymysten alle ollut helppo ja kiva kirjoitella ratsastelukerroista muistiin vähäsen jotain, auttaa kummasti hahmottamaan kokonaisuutta paremmin siinäkin lajissa. Juuri sitä tuossa selailin, että kovasti täyttynyt on viime tammikuusta alkaen ja pitäisi kohtaa hankkia uusi tai alkaa johkin muuhun kirjailla.



2 kommenttia:

  1. Vau! Sä jaksat pitää noin tarkkoja treenipäiväkirjoja! Meillä on haju- ja aksatreeneissä käytössä A6 kokoiset pikkuiset kierrevihot. Olen huomannut, että niitä mä jaksan täyttää (yksi treeni yhdelle sivulle), kun ei ole liikaa tilaa eli ei voi kirjoittaa kovin pitkästi vaan vain olennaiset tiedot ja lauseella tai parilla, että miten meni. Ja sitä mun on helppo selailla taaksepäin ja sitä teenkin aika usein. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mullakin väliin on lyhytsanaisempiakin, jos ei vaan jaksais kirjoittaa, mutta kun yleensä treenit kuitenkin herättää ajatuksia, niin ei niitä sitten myöhemmin muista, jos ei ole kaikkea kirjoittanut. Tärkeintä mulla yrittää olla se, että suunnittelee etukäteen, niin saa treeneihin enemmän järkeä, kun itse ainakin ilman suunnitelmaa olen yhtä unohdusta.

      Poista