sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Älykkyystesti päivässä jouluun asti osa22

Viimeinen testi on nimeltään Kiltti koira! ja siitä kerrotaan näin: "Saatat luulla, että koirasi tottelee käskyjäsi, mutta asia on kyllä niin päin, että me olemme ohjissa, valitan!" Sinänsä harhaanjohtavaa, että tuossa alkutekstissä puhutaan käskyjen tottelemisesta, mutta testiohjeissa taas ei käsketä antaa koiralle mitään käskyjä, vaan tässä testataan opittuja (tai oppimatta jääneitä) käytöstapoja. Koiran älykkyydellä taas ei ole mitään tekemistä sille opetettujen tai opettamatta jätettyjen käytöstapojen kanssa, tai jos olisikin, voidaan keskustella siitä, kumpi koira loppuviimein on älykkäämpi - se, joka noudattaa opittuja käytöstapoja aina, vai se, joka käyttää tilaisuuksia hyväkseen.

Testi kuitenkin etenee seuraavasti: Lautaselle laitetaan nami ja se jätetään koiran ulottuville. Itse tulkitsin tämän niin, että lautasta namin kanssa ei tarvitse jättää lattialle asti vaan johonkin, jossa se kuitenkin olisi helposti koiran saavutettavissa, ja arvelin sellaisen noin kuonon korkeuden olevan hyvä määre tähän "koira ulottuville", siispä jätin lautasen tavalliselle tuolille. Tämän jälkeen itse poistutaan huoneesta, koiralle ei puhuta mitään, ei namilautasta laittaessa eikä huoneesta poistuttaessa, ja laitetaan sekuntikello käyntiin. Minuutin päästä palataan huoneeseen, jossa koira ja namilautanen ovat, ja jos koira ei ole syönyt namia, mitään sanomatta poistutaan huoneesta toisenkin minuutin ajaksi. Jos koira ei toisenkaan minuutin jälkeen ole syönyt namia, jätetään koira namilautasen kanssa vielä kolmannenkin kerran yksin minuutin ajaksi, jonka jälkeen testi viimeistään päättyy.

Pisteet jaetaan näin: Koira ei syö namia 5p, koira syö namin kolmannen poistumisen aikana 4p, koira syö namin toisen poistumisen aikana 3p, koira syö namin ensimmäisen poistumisen aikana 2p, koira syö namin jo ennen kuin ensimmäisen kerran lähdet huoneesta 1p.

Lumes tuli perääni toiseen huoneeseen, kun 30s oli kulunut. 60 sekunnin jälkeen palasin sen kanssa takaisin huoneeseen, jossa nami lautasella oli, ja poistuin uudestaan. Lumes vaihtoi toiseen huoneeseen muutaman sekunnin jälkeen. 60 sekunnin jälkeen palasin huoneeseen, jossa nami lautasella oli ja kutsuin Lumeksenkin sinne takaisin. Ei mennyt taas kuin muutama sekunti ja se tuli perässäni. Mesta löytyi ensimmäisen poistumisen jälkeen makaamasta sen tuolin edestä, jolla namilautanen oli, ja tilanne pysyi samana, vaikka tulin takaisin huoneeseen, poistuin uudelle, tulin takaisin, poistuin jne. Molemmille viisi pistettä tästä viimeistä testistä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti