maanantai 13. tammikuuta 2014

Namietsintää



Namietsintä on yksi Lumeksen suosikkileikeistä ja edesmennyt Allukin piti siitä erittäin kovasti, myös Mesta on oppinut namietsinnän hauskuuden. Tämä on siitä kiva leikki, että se on sisällekin rauhallinen toiminta ja ainakin meidän sopuisat koiramme voivat osallistua siihen yhtä aikaa paremman etsijän löytäessä enemmän herkkuja. Sebastian-kanimme, edesmennyt jo sekin, liittyi usein koirien mukaan namietsintään käyttäessäni Allun erikoisruokavalion vuoksi nameina maissinaksun palasia. Nyt jäljellä ollessa enää Lumeksen ja Mestan, on etsintänameina jotain muuta mahdollisimman pienihajuista ja myös pienikokokoista, jottei etsintä kävisi liian helpoksi.

Idea
Piilotetaan herkkupaloja huoneeseen/ympäri asuntoa/pihalle, jonka jälkeen tähän asti näkösuojassa ollut koira pääsee etsimään naminsa.

Hyöty
Mitä suuremmalle alueelle herkkuja on piilotettu, sitä enemmän koira joutuu miettimään, missä niitä voisi olla - ja käyttämään hajuaistiaan herkkujen etsinnässä. Koiralle etsiminen ja nenänkäyttö on mielekästä puuhaa, joka saa sen tyytyväiseksi ja väsymisen kautta rauhallisemmaksi. Namietsintä on helppo tapa piristää (ja rauhoittaa) koiran päivää.

Aloitus
Ensimmäisenä opetetaan koiralle leikin idea, eli että luvan saatuaan saa lähteä etsimään ja syömään herkkuja. Tämän voi tehdä siten, että aluksi koira saa nähdä, minne muutama herkku piilotetaan ja sitten lähteä samantien etsimään niitä esim. "etsi" tai "missä" kehoituksesta. Kun koira on hoksannut namien etsimisen, laitetaan niitä vähän vaikeampiinkin piiloihin ja osa huoneeseen, jonne koira ei näe. Kuitenkin aina osan nameista pitää olla helpossakin paikassa, koska koiran mielenkiinto etsintään ei välttämättä pysy yllä, jos jokainen suupala on kovan työn takana.

Lopullinen namietsintä
Koiran osatessa hyvin lähteä etsimään herkkuja, se ei enää saa laisinkaan nähdä niiden piilotusta vaan laitetaan yhteen huoneeseen suljetun oven taakse pois näkemästä, minne kohtiin muuta asuntoa herkut laitetaan. Kaikkien namien ollessa piilossa, haetaan koira huoneesta ja annetaan sille lupa lähteä etsintöihin.


3 kommenttia:

  1. Meilläkin harrastetaan tätä namietsintää päivittäin. Hyödyllinen aivojumppa jos itteä laiskottaa ja muutenkin tuo koirien iltoihin lisää toimintaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä saa kyllä pienellä vaivalla koirille ilon ja tekemisen. :)

      Poista
  2. Meillä kanssa leikitään tätä ahkerasti. :) Ihan joka päivä ei tule "pikkunameja" piilotettua, mutta meidän päivämme päättyy aina hammasharjan eli dentastickin tms piilotukseen.

    VastaaPoista