keskiviikko 6. elokuuta 2014

Rakennusetsintää

Tämän viikon alku on ollut vielä kuumempi, mitä viime viikolla. Rauniotreeneissäkin, jossa koiran liikkuminen on vielä aika kevyttä (verrattuna hakutreeneihin metsässä), oltiinkin sisätiloissa rakennusetsintää, jotta koirat pääsisivät vähän vähemmällä. Meille tämä oli ensimmäinen kerta, kun koirat sisätiloissa etsii ihmisiä (ellei jos pientä kotona tehtyä piilosleikkiä lasketa mukaan). En oikein tiennyt, ymmärtääkö Lumes, mitä siellä pitäisi tehdä vai ei, joten sai nähdä ensimmäisen poistuvan rakennukseen. Pidin varmuudeksi hetken remmissäkin, jos olisi tullut mieleen merkata vieras, koiranhajuinen sisätila, mutta eihän se sellaisia ehtinyt miettiäkään, hirmuista etsimistä vain.

Sisätilat olivat kolmessa osassa, joista yhteen oli lavereista rakennettu kaksikerroksinen vähän sellainen "pienoistalo" ja oli muutakin laveri yms. rekvisiittaa. Siellä Lumeksen hakumetsässäkin ollut ongelma oikein pääsi valloilleen, eli kun haisee maalimies selvästi jossain, mutta sille olisi yksi tai useampi selkeä piilo, Lumes innostuu ja samalla turhautuu, kun ei selkeästi heti löydy sitä maalimiestä vahvasta hajusta huolimatta, ja sitten haukuskelee vähän sinne tänne ja ramppaa ees taas. Sisällä hajut vielä jämähtävät paikoilleen vahvemmin kuin ulkona (lisäksi tila oli hämärä, joten näöstä ei hyötyä) ja Lumeksen mielestä maalimies oli paikassa, jossa edelliselle koiralle oltiin oltu, vaikka Lumekselle maalimies oli muutaman metrin eri paikassa. Ei se kunnon ilmaisua aloittanut, koska ei paikantamaan pystynyt, mutta pyöri siellä ja haukahteli väliin vähän eri suuntiin. Ei vain taito ja keskittyminen riittänyt paikallistamiseen ja jouduin tyhjään piiloon jämähtäneen Lumeksen käskemään sieltä pois ja jatkamaan etsimistä, kyllähän se lopulta sitten oikeaankin kohtaan löysi.

Metsässä ja sisätiloissa Lumes siis turhautuu ja haukkuu ennenaikaisesti, jos ei heti löydä hajun tarkkaa lähdettä. Raunioilla näin ei kuitenkaan ole, vaan Lumes etsii hiljaa ja tarkasti vahvimman lähteen hajulle ja aloittaa vasta sitten ilmaisun. Raunioillahan piiloihin voi olla useampia kulkuaukkoja ja vielä hajun ulos kulkeutumiselle lisäreikiä, samoin piilot voivat olla monta metriä pitkiä kasojen alla kulkien, ulostuloja maantasalla ja/tai kasojen päällä. Kerrankin Lumes sai kasan päällä hajun päästä kiinni, maalimies oli mennyt piiloon sieltä. Lumes pyöri kauan siellä päällä, häntä heilui, mutta suu pysyi kiinni, ja mietin jo, että eikö se vain aloita haukkua, kun maalimies on niin syvällä piilossa. Haju ei vain ollutkaan Lumeksen mielestä riittävän vahva ja lopulta se ylhäällä pyörimisen jälkeen laskeutui kasaa alaspäin ja jäi kasan eteenpäin avautuvan luukun päälle haukkumaan luukun yläreunaan kohdistaen, ilmesesti haju tuli sieltä kaikista vahviten ulos.

Mestalle tehtiin rakennuksessa kaikki siten, että se näki maalimiehen menon melkein loppuun asti, pelkäsin kovasti, että se merkkaili jonnekin ja siksi halusin varmistaa, että sillä varmasti on kunnon päämäärä ja niin sillä sitten olikin.

Tämä treenireissu päättyi vain vähän huonosti, koska kuuman kelin vuoksi kävin kotimatkalla vielä uittamassa koirat, Mestakin on oppinut pitämään kahlailusta. Koirien jo jonkun aikaa oltua vedessä ja Mestan kannettua minulle sieltä keppiä, huomasin yhtäkkiä, että onko rannassa sinilevää tai jotain. Äkkiä koirat pois vedestä, kotiin ja koirat pesulle, oksennutukset suolalla, mutta Mesta ei oksentanut, joten oli mielenkiintoista syöttää 50kpl hiilitabletteja sille... Enemmänkin olisi sen painoon tarvinnut, mutta purkissa oli tuo 50 ja apteekit jo kiinni. Sitten vielä nutriplus-geeliä molemmille, josta tykkäsivät kyllä. Todennäköisesti ei ollut sinilevää, mutta tulipa tehtyä ainakin varotoimenpiteet suuren säikähdyksen vuoksi, ettei vain käy siten kuin niissä netissä kiertävissä jutuissa.

Eväspaikalla ilman eväitä

Tähystäjä-Lumes

2 kommenttia:

  1. Mun mielestäni kaikenlaisissa etsintätreeneissä on mielenkiintoista seurata, miten haju (ilma) liikkuu. Se on todellakin hyvin erilaista metsässä, kaupungissa, aukealla, raunioilla, sisätiloissa ja sisätiloissa ikkunat, ilmastointikanavat, tuuletukset yms. tuovat vielä oman mausteensa mukaan. Koiraa seuraamalla oppii ihan hirmuisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä koirien kanssa puuhailu on tosiaan muuttunut vieläkin mielenkiintoisemmaksi, kun aloitettiin raunioillakin käynti ja nyt kun oli tuo rakennusjuttukin, niin kyllä näissä itsekin oppii enemmän ja eritavalla kuin vaikka pelkässä tokossa. Alan ymmärtämään, miksi olet niin kiinnostunut niistä hajujutuista koirien kanssa. :) On oikeasti todella mielenkiintoisia asioita!

      Poista