lauantai 21. toukokuuta 2016

Mestan luonnetesti - yllätyyys!

Koska olin aikanaan arvioinut Lumeksen rohkeammaksi, kuin mitä luonnetesti sitten lopulta paljastikaan, en uskaltanut kovin suuria toivoa Mestaltakaan, kuten tuossa hieman aiemmin kirjoittelin. Hupsista vaan, Mesta se ei ollutkaan mikään pelkkä piilokovis, kun olikin testissä just samanlainen, mitä normaalistikin kyseisenlaisissa tilanteissa voisin odottaa. Ihan oli siis Mesta täydellinen oma itsensä, ihan vaan ilman mun hillitsevää vaikutusta...

Katsaus osa-alueisiin, suluissa myös Mestan vanhempien luonnetestistä saamat pisteet. Kursivoituna tuomarikommentit, tavistekstillä omat.

Toimintakyky +1a Kohtuullinen 
(isä -1 pieni, emä +1a kohtuullinen)

Kelkkaahan se ei alunperikään kauheasti pelkää, se menee siihen samantien ja kiipeää päälle, eli se menee ihan tosi hyvin. Pimeässä sitten, sehän ei ole millään tavalla siellä peloissaan tai liiku varovasti. Se liikkuu siellä rohkeasti, mutta kun toimintakyky on kuitenkin myös sellaista järkevää toimintaa, se seurustelee meidän kanssa, liikkuu ja vinkuu, mutta ei ota missään vaiheessa nenää käyttöön. Mutta rohkeudenpuute ja arkuus ei tätä koiraa vaivaa, mutta ehkä se temperamenttikin aiheuttaa vähän niin kuin, että se ei aina keskity siihen, mitä on tekemässä.

Pimeässä huoneessa Mesta siis kuljeskeli siellä täällä, väliin kävi tuomareita moikkaamassa ja sit taas jatkoi kulkuaan. Siinä oli ensin isompi huone ja sen perällä pienempi huone, jonka nurkassa olin. Mesta kävi muutaman kerran siinä pienessä huoneessa ennen kuin hoksas mut sieltä. Apuja mun ei tarvinnut antaa.

Terävyys +1a Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua 
(isä +1b ei lainkaan terävä, emä +1a pieni ilman jälj. jäävää hyökkäyshalua)

Se haukkuu koko matkan, kun mä tuun tuolta, mutta se on just sellaista haukkua, että hei nyt mä haluan pois tästä ja tässä on ihan tyhmää. Siinä oli sellainen pieni hetki, että haukussa oli agressiota, että pitäisköhän tehdä jotain, mutta lopussa menee levottomaksi.

Puolustushalu +1 Pieni
(isä +1 pieni, emä -1 haluton)

Sillä on vähän halua, mut siihen tulee se temperamentti ja vähän toisaalta se ei tiedä, mitä sen pitäisi tehdä.

Tähän, kun olisin saanut vähän koiraa kehaista "hyvä, hienosti", olisi Mestaan saattanut tulla yksi pykälä lisää - ei niinkään itsessään puolustusta eikä pisteitä, mutta haukkuun vahvempaa ja varmempaa sävyä. Nythän se oli tuollaista "älä nyt vaan oikeasti tuu tänne, tää on ihan epäreilua, koitapa käyttäytyä, apua mitä mun pitäis tehdä" kimitystä. Videolta ei näy hyvin, mutta hyökkäyksen jälkeen Mesta tuli mun jalkojen väliin suojaan kurkkaamaan, että on tuo varmaan ihan ok toi tyyppi nyt.

Taisteluhalu +2b Kohtuullisen pieni
(isä +2b koht. pieni, emä -1 pieni)

Sen ote kepistä oli väljä ja se ei siitä muuksi muuttunut, vaikka vaihdettiin patukkaan. Se nautti, kuten näit, ja se tykkäs siitä ja meillä oli tosi hauskaa, mutta se ote ei missään vaiheessa ollut sellainen. Se kesti käsivarteen läpsäytyksen, tai päästi, mutta otti ja lähti uudelleen leikkimään eli siinä ei mitään, mutta tavallaan tuon otteen takia ei ole +2a kohtuullinen.

Hermorakenne +1b Hermostunein pyrkimyksin
(isä -1 vähän hermostunut, emä +1a hieman rauhaton)

Tällä koirallahan ei sellaista selkeätä kuormittumista niinkään näkynyt että se olisi ollut ihan erinäköinen testin alussa ja lopussa. Mutta kuitenkin tuo jatkuva ääntely tuossa esimerkiksi pimeän huoneen ovella, no oikei, sä innostit sitä, mutta siinä se haukkuu koko ajan ja se vähän antaa sellaisen vaikutelman. Ei niinkään sen kuormittumisen takia, joskus näkee koiria, jotka selkeästi muuttuu testin aikana, vaan jatkuvan äänenkäytön ja liikehdinnän takia. Ja sillä ei tosiaan ole tästä testistä selviytymisvaikeuksia, että se ei ole se, mutta sen olemus on tuollainen.

Testin alunhan Mesta oli oikein rauhallinen ja hiljainen, kuten ne normaalisti onkin. Puolustushalun testaamisen jälkeen sille jäi hetkeksi päälle palautehaukku epäreiluksi kokemastaan tilanteesta (=tuomarin hyökkäys), sillä olen sallinut sen ns. ilmaista tunteitaan äänellä (se on söpö, kun se juttelee), koska kuitenkin hiljenee käskettäessä (jota tietenkään testissä ei saanut tehdä) ja minun luokseni juostuaan se pikkasen kokeili, saisiko haukkumalla ihmisiä aktivoitumaan itseään kohtaan (olen opettanut sen kotileikeissä ja treeneissä hakemaan huomiota haukkumalla). Kun mitään ei tapahtunut, se hiljeni ja rauhoittui taas. Pimeän huoneen ovella se haukkui ja yritti perääni - kuinkahan monesti olen innostavasti kutsuen mennyt siltä ovien taakse ja erilaisiin hökötyksiin sisään hakutreenien haukkuilmaisuja harjoitellakseni... Seinälle kiinnitettynä minun palatessani se sanoi minulle pari valittua sanaa siitä, miten ikävä ihminen olin jättäessäni sen noin tyhmään tilanteeseen. Lopun se oli taas ihan rennosti ja ääneti, että en nyt sanoisi "jatkuva äänenkäyttö ja liikehdintä", mutta tuomarien mielipiteethän tänne tultiin hakemaan ja ne saatiin.

Temperamentti +1 Erittäin vilkas
(isä +2 kohtuullisen vilkas, emä -1b hieman välinpitämätön)

Eli se liikehtii ja ääntelee koko ajan ja sen huomiokyky hajoilee.

Jossainhan se näkyy, kun koirasta on harrastuksia varten kaivanut esiin kaiken vilkkauden ja tekemisinnon ja tietynlaisen ääntelyn ja kun testissä koko ajan tapahtuu jotain, niin pysyyhän siinä valmiudet yllä... Kelkallahan se ei muuten ääntänyt yhtään ja ihan siinä alkukeskustelun aikana oli alkuintoilun jälkeen jo suht rauhallinen, kunnes leikki alkoi. Näin yleisesti Mestahan on Lumesta (jolla myös luonnetestistä erittäin vilkas) rauhallisempi koira.

Kovuus +3 Kohtuullisen kova
(isä -2 pehmeä, emä +3 koht. kova)

Tuolla pimeässä myöskin vähän harjanvartta räpsäytettiin, niin eipä se siihen reagoinut millään lailla. No mitä nyt pysähtyi ja katsoi, ettei päälle tullut ja samoin tuossa erikoiskokeessa (haalarin räpäytys pystyyn koiran eteen, joka tosin ei toiminut ihan kunnolla) eipä se jäänyt sitä yhtään miettimään.

Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
(+2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen, emä +3 hyväntaht., luoksepääst., avoin)

Tykkää kaikissa kohissa ja ehkä vähän silleen ylikin. Kaikissa tilanteissa hyvinkin haluaa olla kontaktissa vieraankin ihmisen kanssa.

Ai vähän yli? "Ihmisii! Ihanaa, kun ootte mun kavereita! Tehkää mun kanssa jotain! Antakaa huomioo!"

Laukausvarmuus +++ Laukausvarma
(isä ++ laukauskokematon, emä +++ laukausvarma)

Ja videot (otsikot meni vähän väärin, älkää välittäkö) niistä kiinnostuneille, en jaksa alkaa enempää kirjoittelemaan, kun videolta kuiteskin näkee kaiken. Mä tykkäsin erityisesti siitä, miten Mesta leikki tuomarin kanssa ja sit kelkan ja tynnyrimäen päälle kiipeilyistä, niin Mestaa, niin Mestaa! Ja mä niin tykkään siitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti