lauantai 25. helmikuuta 2017

Eturauhasrakkuloiden hoito

Viime viikon keskiviikkoiltana oli se pari veritippaa lattialla ja lähteeksi paljastui Mesta. Seuraavana päivänä käytiin lääkärissä, jossa eturauhasen ultrassa näkyi useita, pieniä nesterakkuloita eli todennäköisesti kystoja. Kystat ovat veritäytteisiä ja puhjetessaan veri valuu ulos, jota ne Mestankin tiputtamat veritipat oli todennäköisesti olleet. Olin vähän kauhuissani, mutta kuulemma eivät ole sinänsä vaarallisia eikä se veren valuminenkaan niiden puhjetessa haittaa. Mesta sai tulehduskipulääke- ja kaksivaikutteisen antibioottikuurin, ja puhe oli, että jos kuurin loputtua koiran tila on sama, niin kannattaa kastroida. Vähän asennoiduin siihen, että kastroida se varmaan pitää.

Lumes

Laitoin sähköpostia klinikalle, jolla enemmän ollaan asioitu ja kysyin Tardak-hormonipistosten mahdollisuudesta hoitokokeiluna. 2xTardak-pistoksia voisi kuulemma kokeilla, mutta pidemmällä tähtäimellä suosittavat kastraatiota. Tiistaina Mestaa tutkinut lääkäri soitti virtsanäytteen bakteeriviljelyn tuloksista (ei bakteerikasvua) ja kysyin samalla, että mitenhän, kun oli ollut ajatuksissa, että Mesta vois pentueen, pari saada, niin voisiko ennen kastrointia kokeilla vaikka Tardak-pistoksia. Lääkärin mielestä mikään hormonihoito ei tule kyseeseen pentuja toivoessa, koska täysiä takeita lisääntymiskyvyn palautumisesta ei pysty antamaan. Sanoi kuitenkin, että ei sitä kastrointia ole pakko tehdä heti, jos koiralla ei tilanne muutu huonommaksi, mutta jos koittaisi vaikka tämän vuoden aikana saada niitä pentuja ja sitten kastroida. Koska ne verirakkulat edelleen kauhistuttaa, kysyin uudelleen, että tämä ei nyt hengenvaaraksi koiralle ole, jos ei heti kastroi. Ei kuulemma ole, mutta kuitenkin jollain tähtäimellä pitäisi ajatella kastraatiota.

Lumes

Keskiviikkona käytin Mestan kontrollissa, vaikka lääkekuuri ei vielä ollutkaan loppunut. Virtsatulehdus oli parantunut, mutta runsas määrä rakkuloita edelleen jäljellä. Eturauhanen ei edelleenkään ollut suurentunut ulospäin, mutta lääkäri (eri kuin viimeksi) meinasi, että voisi jotenkin sisäänpäin kiristyä. Kysyin tältäkin lääkäriltä, että onko tämä vaarallinen tila koiralla nää kystat eturauhasessa ja ei ole, tosin ei nyt hyväkään, ja tietenkin voi huonommaksi muuttua. Jatkoi antibiottikuuria ja antoi jotain tabletteja lisäksi, että jos ne ei muuta tilannetta, niin sit kastrointi. Vähän omituista oli, ettei kertonut, mitä ne tabletit oli (tosin nimen perusteella tein omat päätelmäni) ja doping-varoajaksi muisteli 21vrk. Kysyin Tardak-pistoksista, hänen mielestään se on vanhanaikainen hoitomuoto. Asennoiduin taas vähän siihen, että jos ei ne uudet tabletit nyt auta, niin sit heti kastrointi. Kotona myöhemmin illalla kuitenkin katsoin, niin Ypozane on hormonitabletti, vaikutusaika vähintään 5kk ja doping-varoaika 6kk. Päätin kysellä nyt vielä vähän lisää, kun tuntuu joka lääkäri olevan vähän eri mieltä, että hormonia vai ei ja kastrointi heti vai ei, joten en sitten antanut niitä tabletteja.

Mesta

Torstaina soittelin taas yhdelle klinikalle, mutta sieltä ei halunnut antaa mitään kommenttia, jos ei koiraa tuo tutkittavaksi heille. Soitin vielä toiseenkin ja siellä oltiin sitä mieltä, että kastrointi on viimeinen vaihtoehto, koska siinäkin on riskinsä eikä kaikki leikkauksen vaikutukset koiraan ole välttämättä positiivisia. Hän suositteli ensin kokeilemaan Tardak-pistoksia ja jos ne ei auta, niin seuraavaa hormonihoitoa. Menin taas epävarmaksi, että mitä tässä nyt tekisi ja leikkuutanko heti vai en. Jotenkin tuntuu, että voiko tässä nyt kokeilla vaan kaikkea peräkkäin, että auttaako, ja sit taas seuraavaa, vai että ei kannata kokeilla. Olisi ollut helppoa, jos kaikki olisi vaan suoraan sanoneet, että mitään muuta mahdollisuutta ei ole kuin kastraatio. Sain maanantaille ajan yhdelle alueen suositulle lääkärille (jolle en yleensä soita, kun puhelin piippaa aina vaan varattua, mutta nyt ihme ja kyllä pääsin toisella soitolla läpi) ja käydään nyt vielä siellä katsomassa tilanne ja saamassa mielipide. Sen jälkeen teen päätöksen, mihin hoitomuotoon lähdetään ja tietty toivon, että päätös ois oikea ja Mestalle ei enää uusia rakkuloita eturauhaseen tulisi. Koiran vointi tässä kuitenkin on pääasia.

Mesta

2 kommenttia:

  1. Meillä Pyry on astunut kaikki pentueensa sen ypozane kuurin jälkeen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotku lääkärit varmaan ei uskalla suositella sen takia, että lääkepapereissa lukee, ettei palautumista voida taata. Tardak-piikin antanut lääkärikin luki lääkekirjasta ääneen kaikki mahdolliset sivu- ja lisääntymiskykyvaikutukset ennen piikin pistämistä.

      Poista