torstai 5. tammikuuta 2017

Koiratanssin kehityslista

Koiratanssikilpailuista tuomareilta saamamme palautteen perusteella olen alkanut työstää ohjelmaamme eteenpäin. Vielä siitä hyvä tulee, ainakin toivon niin!


Osaa positioista (seuraamispaikoista) näytettiin lyhyesti

Tähän on pari syytä:

1. Valitsemassani musiikissa on hyvin selkeästi kohdat, joissa tyyli/tempo/rytmi/tmv. vaihtuu ja niihin kohtiin soveltuu täydellisesti positioiden vaihdot. Osa positioista joutuu sijoittumaan sellaiseen kohtaan musiikkia, joissa tietyntyylistä tyyliä/tempoa/rytmiä/tmv. on lyhyemmin. Musiikin lyhyehkö kesto taas määrittää sen, että positioissa on pakko mennä eteenpäin eikä toistaa uudelleen samoja, koska muuten jäisi moni positio kokonaan pois ohjelmasta. Valitsemani musiikin ohjelmaan tuomien rajoitteiden vuoksi yritin etsiä meille uutta kappaletta, johon rakentaa ohjelmaa hieman eri tavoin, mutta testailtuani lähemmäs parikymmentä muuta kappaletta, ei mikään vain sovi yhtä hyvin kuin se nyt oleva. Sillä siis mennään eteenpäin ainakin toistaiseksi. Yksi mahdollisuus toki olisi koittaa itse miksata valittua kappaletta pidemmäksi, ehkä teen sen jossain vaiheessa.

2. Lumes ei vielä osaa kaikkia positioita yhtä hyvin, joten heikommin osattuja on sijoitettu tanssiohjelmaamme lyhyemmin kuin paremmin osattuja. Toisinaan se myös vaihtaa itse positiota kokiessaan sen hetkisen liikkeen liian vaikeaksi ja mitä innokkaammalla mielellä se on, sitä helpommin sillä keskittyminen askellukseen ei pysy yllä, positio ei suju ja positio vaihtuu. Lumes kyllä koko ajan oppii suorittamaan positioita paremmin ja se on kehittynyt jo paljon syksystä, joten tämä syy positioiden lyhyyteen jää toivottavasti vähitellen historiaan.

Välillä koira oli positioissa vähän vino

Osassa positioita suorassa pysyminen on Lumeksella vielä vähän vaiheessa, mutta niitä opetellaan koko ajan paremmin haltuun.

Koira nojaa sinuun

Tiettyjen positioiden tietyissä liikesuunnissa Lumes nojaa jalkoihini, on tullut opetettua sille sellainen tapa. Osa tuomareista on maininnut nojaamisen virheenä. Osa taas on kirjoittanut asiasta todeten, ettei se ole virhe, mutta siihen kannattaa sen vuoksi kiinnittää huomiota, että voi haitata esitystä estämällä minun liikkumistani. En 8-vuotiaalta koiralta enää lähde opettamaan pois pinttynyttä tapaa, mutta pystyn jonkin verran vaikuttamaan nojaamiseen omalla liikkumistyylilläni. Onhan se toki totta, että paremmalta suoritus näyttää ilman sitä nojaamista, joten yritän edellä mainitulla keinolla saada sitä hieman vähennettyä.

Peruutus on osittain pomppimista
Lumes kyllä osaa peruuttaa normaalisti askeltaen reipastakin vauhtia, mutta ollessaan innoissaan, peruuttaminen helposti menee pomppimiseksi. Samoin kuin nojaamiseen, pystyn tähänkin osittain vaikuttamaan omalla liikkumistavallani.

Koira jää toisinaan ohjaajan taakse piiloon
Koiratanssiesityksissä pitäisi ohjelmaa suunnitellessa miettiä sekin asia, että suoritusta esitetään tuomariston ja yleisön suuntaan. Minulle on tuntunut jo itse ohjelman suunnittelu ja muistaminen sen verran haastavalta, etten ole liiemmin ajatellut näitä muita seikkoja. Ohjelma on vedetty läpi fiiliksellä siihen suuntaan ja niin päin kuin sattuu menemään. Täytyy harjoitellessa alkaa kiinnittämään tähän huomiota ja varsinkin videoidessa koittaa muistaa olla piilottamatta koiraa kameralta. Lisäksi koiratanssikilpailuissa on ennen luokkaa muutaman minuutin kehääntutustumisaika, jota en ennen ole käyttänyt ollenkaan, mutta jatkossa ajattelin hyödyntää kehääntutustumisen suorittamalla itsekseni ohjelman läpi ja miettien samalla sitä omaa sijoittumistani ja esityssuuntaa tuomaristoon päin.

Kehää voisi käyttää monipuolisemmin
Tähän pätee oikeastaan samat asiat kuin tuohon äskeiseenkin kohtaan eli en ole juurikaan suunnitellut kehänkäyttöä sen enempää kuin että mistä kohdasta aloitan, mutta jatkossa tuo kehääntutustuminen tulee käytettyä hyödyksi ja toivottavasti saan parannusta tähänkin asiaan.

Koreografiassa voisi olla enemmän vaihtelua
Niinpä! Työnalla...

Ohjaajan esiintymiseen lisää iloa ja irrottelua
Tää on se vaikein, kun en osaa ja/tai pysty olla sellainen iloinen ja irrotteleva suorituksen aikana, hyvin keskittynyt vain. Ehkä tämäkin on sellainen, jota vain pitäisi harjoitella ja harjoitella (hymy naamalle ja kuviot haltuun), jolloin ehkä jossakin vaiheessa oppisi olemaan vähän rennommin ja pystyy muuhunkin kuin tiukkaan keskittymiseen.

Varo käsiohjausta
Olen saanut vähennettyä sitä kesästä todella paljon ja edelleen työstän asiaa. Käsiohjaushan sinänsä on sallittua, jos sen saa piilotettua sujuvaksi osaksi koreografiaa, mutta minulla se on ollut erittäin selkeää, pelkkää käsiohjausta.

Näillä mennään kevättä kohti! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti