keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Google laulamaan

Pitäisi kai malttaa mielensä ja odottaa uutta silmälääkärikäyntiä sinne kolmen viikon päähän ja olla sitten viisaampia, mutta ainahan sitä täytyy koittaa itsekin leikkiä lääkäriä ja kehitellä diagnooseja uskollinen Googlen hakukone apuna etsien jotain, joka kuulostaisi edes vähän samalta.


Kuivasilmäisyydessä (keratokonjunktivitis sicca, KCS) silmän sarveiskalvo voi samentua, suonittua ja pigmentoitua aiheuttaen näkökyvyn heikkenemistä. Tosin oireet taitavat usein alkaa sidekalvon punoituksena ja silmän rähmimisenä, lisäksi sarveiskalvoon voi tulla haavaumia. Mestalla ei näistä oireista ole kuin tuo pigmentoituminen, joten ilmeisen epätodennäköinen vaihtoehto, jonka kyllä lääkärikin varmaan olisi pystynyt suoraan diagnosoida.


Pannus (Chronic superficial keratitis) ilmeisesti saattaisi olla tämänkaltainen alkuvaiheessa, lisäksi se on autoimmuunisairaus ja pahenee auringon uv-säteilystä, joka nyt oli se ensiepäily Mestallakin. Lääkäri tosin ihan erikseen sanoi, että mitään tulehdukseen viittaavaa ei silmästä löydy, ja pannus taas nimenomaan on pitkäaikainen pinnallinen sarveiskalvontulehdus. Pannusta myös lapinkoirilla on tavattua jo aiemminkin, joten senkin lääkäri olisi varmaan pystynyt sanoa suoraan.


Kolmas ja tähän mennessä viimeinen löytämäni edes vähän sopiva sairaus on pigmenttiglaukooma (Ocular Melanosis), jota koirilla taisi olla tavattu ainoastaan cairnterriereillä. Siinä silmän keskikalvon pigmenttisolut lisääntyvät aiheuttaen silmänsisäisen paineen nousua ja glaukoomaa. Mestalla ei näkynyt pigmentin kerääntymistä kyseisellä tavalla ja silmänpaineet olivat normaalit.


Eipä näistä paljoakaan viisastunut, ja ihmehän se olisi ollutkin, jos olisi itse tuosta vaan löytänyt jotain, kun lääkärikin oli niin ihmeissään. Mennään siis eteenpäin viikko 3xpäivässä tippoja, toinen viikko 2xpäivässä tippoja ja kolmas viikko 1xpäivässä tippoja. Ehkä yritän edelleen kaivella myös Googlen syövereitä, todennäköisesti huonolla menestyksellä, ja jännittää kolmen viikon päästä olevaa kontrollia.

2 kommenttia:

  1. Google kattaa vain 30-50% hakutuloksista. Suosittelen enemmän Bing tai yahoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Piti heti kokeilla, mutta ei ainakaan tällä yrittämällä valitettavasti tuntunut tärppäävän niissäkään.

      Poista