sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Koiramaista kirjallisuutta kotihyllystä

Muutamia koirakirjoja olen vuosien varrella myynyt pois, mutta ihan riittävästi niitä vieläkin kotoa löytyy, kun en vain malta luopua mistään, vaikka pitäisikin... Pari kirjaa taitaa puuttuakin tästä luettelosta, kun en kuvaushetkeen niitä löytänyt. Suurin osa kirjoista lepää hyllyillä ollen koskemattomana vuosia, aina välillä ajattelen, että pitäisi lukea kaikki läpi ja tehdä sen mukaan karsintaa, mutta kun ei muka ehdi ja ne on niin kivoja siellä hyllyssä... Osassa on kaikki hyvää asiaa, osassa osa hyvää asiaa, osassa osa vanhentunutta asiaa jne. mutta kivoja kirjoja yhtälailla kaikki. Kymmenisen kirjaa on näistä mulle tärkeimmät, loput sinänsä "turhia", mutta hamstraaja mikä hamstraaja.


Koira (Rune Pettersson) 1973 sivuja 32
Ostettu kirjaston poistomyynnistä vanhuuden, mutta silti nykypäiväänkin soveltuvan perustietosisällön vuoksi.

Hyvin käyttäytyvä koira (Gwen Bailey) 1998 sivuja 128
Saatu kaverilta, ihan ok, runsaasti kuvitettu perusteos (joka ehkä joutaisi kiertoon).

Koiratieto (Eberhard Trumbler) 1980 sivuja 191
Muistaakseni saatu kaverilta, hyvin perusteellinen opas ensimmäistä koiraansa hankkivalle.

Koiran ensiapu ja kotilääkintä (Auli Koponen) 1996 sivuja 177
Ostettu kirjaston poistomyynnistä, aakkosjärjestyksessä lueteltu kaikkea koirien terveyteen/sairauteen liittyvää faktaa, oireet, hoito, ennaltaehkäisy jne. selkeästi ja ymmärrettävästi ilman jaaritteluja, nopsa perushakuteos.

Koiran luonnonmukainen hoito (Ulla Kivimäki) 1994 sivuja 266
Ostettu kirjaston poistomyynnistä, "kaikki" koiran ruokavaliosta, vitamiineista, hivenaineista, homeopatiasta ja kukka- ja aromaterapiasta.

Koiranomistajan kootut kysymykset (Don Harper) 1999 sivuja 160
Saatu lahjaksi kauankauan sitten, perusasioita pelkistetyssä ja helposti löydettävässä, kysymys-vastaus-muodossa, tykkään selkeyden vuoksi (muuten olisi päässyt jo kiertoon).

Ensiapu eläinystävälle 1989 sivuja 251
Ostettu kirjaston poistomyynnistä, koska terveydenhoito-/ensiapukirjat kiinnostaa + erityisesti muitakin eläimiä koskevan sisältönsä vuoksi.

Koiran kantarelliopas (Anders Hallgren, Marie Hansson-Hallgren) 1990 sivuja 79
Ostettu kirjaston poistomyynnistä toimivan koulutusohjelman vuoksi.

Koira uusi perheenjäsen (Suomen Kennelliitto) 1974 sivuja 71
Oiskohan kirpparilta ostettu vanhuuden vuoksi.


Ymmärrä koiraasi (Valerie O´farrell) 1991 sivuja 251
Ostettu kirjaston poistomyynnistä, koirapsykologiaa.

Opi tuntemaan koirasi (David Alderton) 1999 sivuja 144
Saatu kaverilta, ihan ok yleistason perusteos kaikesta koiraan liittyvästä.

Koirien käyttäytyminen (Tuire Kaimio) 2007 sivuja 284
Muutama vuosi sitten saatu lahjaksi saatesanoilla "jos sulla on jo tämä kirja, niin saisinko sen takaisin, voisin lukea ja oppia ymmärtämään Lumesta", ei tämän kirjan lukemalla kyllä mitään yksittäistä koiraa ymmärtämään opi, mutta erittäin perusteellisen selvityksen saa koiran perimästä, käyttäymisestä eleineen ja erilaisten käyttäytymisten syistä, lisääntymisestä, kasvusta ja muusta teoreettisesta niin tarkasti, että kirja oli paikoin erittäin raskalukuinen, joskin kyllä mielenkiintoinenkin.

Koirakoulu (Sven Järverud-Gunvor af Klinteberg-Järveruf) 1999 (1989) sivuja 227
En muista onko itse aikaa aikaa sitten ostettu vai lahjaksi saatu, pennun kehityksestä, käyttäytymisestä, oppimisesta, koulutuksesta tottelevaisuuteen ja palveluskoiralajeihin, terveysjuttuja.

Meille tulee koira (Ulla Barvefjord) 2000 sivuja 142
Saatu kaverilta, ihan ok yleistason perusteos ensimmäistä koiraa hankkivalle, myös pieni terveydenhoito-/ensiapuosuus (ehkä joutaisi kiertoon).

Koiraongelmia ja ongelmakoiria (Anders Hallgren) 1972 sivuja 169
Isän aikanaan itselleen ostama, olen tykännyt lukea sitä jo lapsena, mielenkiintoista asiaa + jo reilusti ikää.

Koiranäyttelykirja (Rainer Vuorinen) 1999 sivuja 256
Saatu lahjaksi, kertoo kaiken näyttelyistä ja niihin liittyvästä, ilman pientä lihaskunto/hierontaosuutta olisi jo lähtenyt kiertoon.

Tokoa koko elämä (Anni M Korpela) 2000 sivuja 303
Ostettu aikanaan itse painotuoreena, kaikenlaista koirankouluttamisesta, kotielämästä, tokojuttujen opetuksesta, tokoagi-lajista.



Pennun kasvatus (Tuire Kaimio) 2009 sivuja 288
Ostettu itse jokunen viikko sitten, kun oli tarjouksessa alle kympillä, kiva, monipuolinen ja perusteellinen opus koko pentu- ja nuoruusajan jutuista, Lumeksen yksinolo on opetettu kirjan opeilla (lainasin silloin kirjastosta, tosin aitauksesta poisoton sijaan palkkasin aina heittämällä namin, kun oli rauhallisesti, ja koulutusvaiheet käytiin läpi muutamassa päivässä, mutta toimi ihan täydellisesti rauhallisen yksinolon aikaansaamiseksi) ja koirien pitämä aarteenetsintäleikki on myös sieltä peräisin.

Suuri koira kirja (Peter Larkin, Mike Stockman) 1997 sivuja 256
Saatu kaverilta, runsaasti kuvitettu yleisteos vähän kaikesta koiriin liittyvästä + runsaasti pieniä rotuesittelyjä, jotka on aina kivoja, vaikka olisivatkin "vain vähän sinne päin".

Suomen koirarodut (Tapio Eerola) 1997 sivuja 495
Saatu lahjaksi (omasta toiveestani), paljon selaamani, asiallinen perusteos, jota kannattaa rotulueskella ulkomaisten hömppärotukirjojen sijaan.

Pentu (Eukanuba) sivuja 79
Tuli netistä tilatun Eukanuba-pentupaketin mukana, hienot valokuvat ja lyhyet, mutta ytimekkäät ja täyttä asiaa olevat tekstit.

Pennusta kunnon koira (Walty Dudok Van Heel) 1999 sivuja 112
En muista onko itse aikaa aikaa sitten ostettu vai saatu lahjaksi, koiran perimää, elekieltä ja pennun koulutusta, erityisesti pidän kauniista piirroskuvituksesta.

Saksanpaimenkoira (Borge Rasmussen, O. Bertelsen) 1965 sivuja 134
Isäni aikanaan itselleen ostama, rodun historia tarkasti niin kotimaassaan kuin Suomessa, kasvatuksellisia asioita ja käyttökokeisiin kouluttaminen, tämä on varjeltu kirja-aarteeni.

Saksanpaimenkoira (Peter Neville) 1998 sivuja 144
Saatu aikanaan painotuoreena lahjaksi (omasta toiveestani), historiaosuutta lukuunottamatta koko kirja on tavallaan ihan yleispätevää käyttäytymistietoa ja kasvatus-, koulutus-, hoito-ohjetta rotuun kuin rotuun, erikoisuutena kuonopantakoulutus, myös oma osio sairauksille ja pienesti ensiavusta.

Oman koiran hoito (Lasse Lindblom, Seppo Oja) 1998 sivuja 167
Saatu aikaa sitten lahjaksi, monipuolinen ja kattava, koiran kokonaisuutena huomioiva perusteos.



Tie tottelevaisuusvalioksi (Salme Mujunen) 2006(?) sivuja 224
Saatu muutama vuosi sitten lahjaksi (omasta toiveestani),  yleistä tokosta + kouluttamisesta sekä selkeä ja yksityiskohtainen opastus kaikkiin liikkeisiin + etenevä koulutusohjelma, mm. luoksetulon eteentulon olen opettanut Lumekselle kirjan ohjeilla + poiminut asioita sieltä täältä.

Koirien terveystieto (Tri Bruce Fogle) 1995 sivuja 204
Saattaa olla saatu lahjaksi, koko kirja täynnä ensiapuohjeita erilaisiin tilanteisiin + "ratkaisukaaviot" mietityttävien asioiden vakavuuden/harmittomuuden selvittämiseksi.

Koirien luonne ja käyttäytyminen (Erkki Pulliainen) 1995 (1980) sivuja 182
Saatu aikanaan lahjaksi, perusteellista selvitystä kirjan nimen mukaisista aiheista mukaanlukien niihin vaikuttava anatomia + luonnetestiosio.

Koiran kotilääkäri (Matthew Hoffman) 2008 (1999) sivuja 164
Ostettu itse jokunen vuosi sitten, kun oli tarjouksessa muutamalla eurolla, selkeää tekstiä kuvituksin terveyden tarkkailusta ja kotiapteekin sisällöstä, kotiapuja yleisiin vaivoihin + pitkäaikaisiin vaivoihin ja muutaman käytösongelman ratkaisuehdotuksia.

Koiratemppuja (Arthur J. Haggerty, Carol Lea Benjamin) 2008 sivuja 303
Saatu lahjaksi, täynnä temppuja, mitä koiralle opettaa.

Miksi koira hautaa luun? (Desmond Morris) 1996 (1987) sivuja 144
Saatu lahjaksi kauan sitten, kysymyksiä ja vastauksi koirista, suuret ja hienot valokuvat (joita ilman taitaisi olla kiertoon päässyt).

Onnistu koirasi koulutuksessa (Tommy Wiren, Päivi Romppainen) 2012
Ostettu itse muutama kuukausi sitten, kun oli tarjouksessa muutamalla eurolla, helposti ymmärrettävässä muodossa teoriaa ja käytäntöä oppimisesta ja opettamisesta, tykkään kovasti.

Lemmikkieläinten hoito-opas (Helka Heikkilä, Sirpa Ahtila) 2011 sivuja 22
Ostettu itse muutama kuukausi sitten, apteekkien henkilöstölle sekä lemmikkien omistajille eri lemmikkieläinten hoito- ja lääkitysohjeita.

3 kommenttia:

  1. Sinullepa onkin ehtinyt kertyä kokonainen koirakirjasto :) Perässä tullaan.
    Ja samaa mieltä - eihän kirjoista voi luopua :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailusta ja kommentistasi blogissani!

    Sulla on tosiaan komea koirakirjavalikoima. Oletkos muuten lukenut Lorna ja Raymond Coppingerin teoksen "Koira? Ihmisen paras ystävä biologin näkökulmasta"? Jos et, niin suosittelen lämpimästi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä, se näkyykin löytyvän naapurikaupungin kirjastosta, joten laitetaan tilaukseen. :)

      Poista