lauantai 22. joulukuuta 2012

Helppotekoiset aktivointipelit jokakodin jämistä

Koirille ei välttämättä tarvitse ostaa kauppojen hienoja ja mahdollisesti kalliitakin aktivointileluja ja -pelejä, sillä pienellä mielikuvituksenkäytöllä jokaisen omasta kodistakin löytyy aktivointitouhuihin tarvittavaa materiaalia yllin kyllin, joista seuraavassa muutamia esimerkkejä:

Tyhjät maitopurkit, kananmunakennot, keksi-, kaurahiutale-, riisi- yms. kartonkirasiat, kaikki käy! Avaa purkki/kenno/rasia/tmv., laita nami sisään, sulje ja anna koiralle. Vielä parempi, jos keräät näitä suuremman satsin ja annat koiralle kaikki kerralla.
Vessa-/talouspaperirullienkaan tarinan ei tarvitse päättyä siihen, kun niistä paperi loppuu, vaan tyhjät rullat taitellaan päistä kiinni ja sisälle on jätetty nami houkuttimeksi. Yhden rullan kanssa ei koiralla kauaa nokka tuhise, joten kerää näitäkin useamman kappaleen satsi.Ennen virallista keräyspistettä joutavat sanomalehdetkin kotikierrätykseen kerrosmakkarasanomalehtinä - vähän kuin lasagnea, kerroksittain sanomalehtiä ja herkkupaloja. Lattialla pengastetut lehdet voi seuraavaksi sijoittaa suureen (koiran koko huomioiden) pahvilaatikkoon (joita saa mm. autotarvike-, kodinkone- ja huonekaluliikkeistä), jonne pudottelee nameja (tai jos koira on ahne, niin vaikka sen omaa kuivaruokaakin) sekaan. Koiralla vierähtää mukavasti tovi jos toinenkin ravinnonhankintapuuhassa...Sanomalehdensivuja voi myös mytätä palloiksi ja tunkea namien kanssa pienen, suljettavan pahvilaatikon sisään. Ensin revitään laatikko auki, sitten etsitään herkut paperimyttyjen seasta ja jos senkin jälkeen vielä virtaa jää, voi silputa koko laatikon pieniksi palasiksi...
Muutaman viikon kun keräilee vanukas- (kauniimpaa peliä varten) tai viilipurkkeja (jos ei ulkonäöllä ole väliä), niin saa sopivan satsin naminetsintää varten (ja toki koira on saanut ensin nuolla purkit sitä mukaa, kun niitä on kerääntynyt), tosin tässäkin pätee vanha totuus - enempi on parempi. Jogurttipurkitkin toki käyvät, mutta ne kaatuvat helposti kumoon, jonka vuoksi peli tulee liian helpoksi. Matalammat purkit pysyvät paremmin pystyssä ja koira joutuu työntämään niitä kuonollaan (tai kaatamaan tassulla), jonka vuoksi peli on paljaalla lattialla vielä mattoakin haastavampi purkkien liukuessa paremmin. Nameja voi laittaa joka purkin alle tai vain muutamaan. Älä anna koiran pureskella purkkeja, niissä on rikkoutuessaan terävät reunat. Huom! Tämä peli ei ole kertakäyttökamaa, purkit voi kerätä siistiin pinoon uutta pelihetkeä odottamaan.Jos nurkissa sattuu pyörimään tyhjänpanttina puinen maustekaruselli, kannattaa sekin lahjoittaa koirien käyttöön. Itse ostin sellaisen vuosia sitten hiirille kirpparilta ja vasta muutama viikko sitten hoksasin, että siihenhän saa sopivasti pujotettua nuo ärsyttävät "huuhdeltavat" wc-paperirullat, joita en uskalla revittäväksi tai hiirille antaa (tahmaantuvat kuolasta ja jäävät suuhun kiinni). Ensi alkuun vain yksi rulla paikoilleen ja rullan sisään tiputetaan jokin ohuehko nami (pienet nakinpalat ovat ihan käteviä), koiraa opastetaan pelaamaan oikein eli ei saa purra, ei saa kaataa, ei saa repiä. Kun pelisäännöt ovat koiralla selvillä ja yhden rullan alta saadaan nami syötyä, lisätään pikkuhiljaa uutta rullaa kehiin, kunnes lopulta karuselli on täynnä. Rullat painetaan pohjaan asti ja vaihdetaan, kun alkavat löystyä (nousevat ylös liian helposti) tai rikkoutuvat alareunastaan (nuoleminen pehmentää niitä). Tämä peli, kuten kauppojenkin aktivointipelit, on siis koiran ja omistajan yhteinen peli eikä koiraa jätetä pelailemaan yksin (sääntöjen noudattamista täytyy valvoa).
Mukavia puuhahetkiä!

5 kommenttia:

 1. Ompa kivoja ideoita! Ensimmäisiä "pelejä" meillä pelaillaankin ahkerasti, mutta tuo vanukaspurkkijuttu otetaan kyllä myös samantien käyttöön ;)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa viili- ja vanukaspurkkien hyötykäyttöä :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös käytetty näitä keinoja aktivointipelejä ja koira taitaa tykätä tällaisista jopa enemmän kuin niistä kaupan aktivointileluista! :) Tosin nykyään toi meidän karvapallo kuvitteleekin sitten kaikki isommat pahvilaatikot omaksi aktivointilelukseen, heh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki rasioidenrepimisjutut on meilläkin koirien lempparipuuhaa, ei tarvitse pikkusievistellä. :)

   Poista