lauantai 22. marraskuuta 2014

Koirankarvavillasukat

Koirankarvaa langaksi kehrääviä paikkoja löytyy jo useampia, mutta 100% koirankarvan kehräys on melko hintavaa, koska se tehdään kokonaan käsityönä. Hintaa esim. aikuisen villasukkiin tarvittavalle lankamäärälle tulisi paikasta riippuen muutamasta kympistä jopa sataseen. Tietysti puuhaan voi ryhtyä itsekin, jos tarvittava taito (ja välineet) löytyy. Langan ollessa valmista, oli se sitten itse kehrättyä tai muualla teetettyä, on vielä edessä valmiin tuotoksen valmistaminen, tosin joku kehrääjä taisi mainostaa kutomispalveluakin. Koirankarva on noin 30% lampaanvillaa lämpimämpää, tosin roduittain hieman vaihdellen. Toisaalta koirankarva on lampaanvillaa pehmeämpää, joka tekee siitä hieman vaikeammin kehrättävää ja heikommin käytössä kestävää. Teolliset (lampaan)villalangatkaan eivät tosin ole aina 100% villaa, esim. suosittu 7 veljestä on 75% villaa, 25% polyamidia (synteettinen, öljy-/kivihiiliperäinen kuitu).

Olen pari vuotta kerännyt harjaamisten yhteydessä koirien pohjavillaa talteen ajatuksena joskus tehdä siitä jotain. Muutama viikko sitten keksin oman, halvan ja helpon idean koirankarvasukkiin - neulahuovutin koirankarvaa vanhoihin, tavallisiin villasukkiini. Neulahuovutusneulan väkästen ansiosta karvat menevät läpi sukasta, joten lisälämmike tulee sekä sisä- että ulkopuolelle. Ja jos kovassa käytössä karva (todennäköisesti kantapäästä) kuluu, ei muuta kuin huovuttaa vain uutta siihen kohtaan tilalle. Koirankarvasukkien lämmittävyys on lampaanvillasukkia suurempi (varsinkin, kun niissä tavissukissa tosiaan on keinokuitujakin seassa), mutta kun näissä sukissa on nyt niitä molempia kerroksittain, niin lämmittävyys on vielä yksittäistä laatua suurempi.

Tänään sukat olivat koekäytössä hakutreeneissä, kenkinä kevät-/syyskengät, joissa normaalisti palelee heti pakkaselle kääntyessä jos vähänkin seisahtelee eikä kävele vain. Niissä ei ole villasukkavaraa, joten jätin tavissukat pois ja laitoin vain nämä koirankarvoin tuunatut villasukat. Parin asteen pikkupakkasessa 3,5h, josta alueen tallaus ja oman koiran treeni oli aktiivista liikkumista, muuten ajoittaista kävelyä, seisoskelua ja piilossa nököttämistä. Yhtään ei tullut kylmä, sukat olivat todella lämpöiset ja sisuskin pehmeä ja miellyttävä paljastakin jalkaa vasten. Suuremmilla pakkasilla tietenkin lämpöisenä pysyminen joutuu kunnolliseen testiin, tosin mietin, jos huovuttaisi toisetkin sukat ja niihin laittaisi koirankarvaa vähän paksummin, eli olisivat vielä lämpimämmät, näissä sitä on aika ohuesti juuri siksi, että mahtuisivat juuri ja juuri noihin tiettyihin kenkiini.

Kehräämöissä (ainakin osassa) langat pestään ennen tilaajalle toimittamista. Treeneissä, kun näitä sukkiani hehkutin, kyselivät, että haisevatko ne koiralle. Kotiintulon jälkeen otin sukat jalasta ja haistelin nenä sukissa kiinni, että onko näissä nyt joku koiramainen haju, kun suoraan koirasta on pohjavillat sukkiin laitettu ja vielä kengissäkin käytetty, mutta en mitään erityistä haistanut. Eipä kyllä se poisharjattu pohjavillakaan oikein miltään haise, vaikka koiria jos haistelee, niin kyllähän niissä oma tuoksunsa on. "Kuukkelin" avulla tuli löydettyä muuten ohje koirankarvan langaksi kehräämiseen ilman rukkiakin, värttinän avulla. Ajattelin kotitarpeista sellaisen väsäillä ja kokeilla, saisinko yhtään lankaa aikaiseksi. Siitä sitten myöhemmin lisää, kun kokeilut ovat valmistuneet.

Materiaalia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti