torstai 5. lokakuuta 2017

Koirien ensiapuluennolla 4/4

"Meidän yhdistys" - tai siis yksi niistä monista koira-aiheisista yhdistyksistä, johon kuulun - järjesti keväällä koirien ensiapuluennon, jota oli pitämässä lähipaikkakunnan eläinlääkäri. Kyseinen lääkäri tekee paljon päivystyskeikkoja, joten kokemusta ja esimerkkejä oli kertynyt runsaasti monenlaisista äkillisistä loukkaantumis-, sairastumis- yms. tilanteista. Ei käynyt kateeksi työn vaativuus...

Luennon puoliväliin asti yritin hiki hatussa pysyä muistiinpanojen kirjoittamisessa samassa tahdissa power point-esityksen kanssa, kunnes tajusin, että paljon helpommalla pääsen ottamalla valokuvat teksteistä valkokankaalta ja kirjoittamalla vain osan asioista paikanpäällä ja sitten kotona rauhassa lisäillä puuttuvat tekstit kuvat apuna. Kuuntelemiseenkin pystyi siten keskittymään paremmin ja ylirasitustilaa lähentelevä käsiparka ei joutunut ihan niin koville. Seuraava teksti on luentomuistiinpanojen pohjalta kirjoitettu, omin kommentein, kuvin ja lisäyksin höystetty, ei siis suoraan "kalvosulkeiset". Jaoin sen neljään osaan, jotta ei tulisi hehtaarinpituisia kirjoituksia. Osa 1/4 Osa 2/4 Osa 3/4


Myrkytykset

Yritä selvittää mahdollisimman tarkasti, mitä koira on syönyt: vaikuttava aine, milligrammamäärä (syöty määrä suhteessa koiran painoon vaikuttaa vaarallisuuteen) ja milloin koira on syönyt (suurin osa myrkyistä alkaa ilmeytymään mahalaukussa välittömästi)? Mikä on tämän hetken vointi: oksentaako, onko käytös normaalia, onko koira vaisu, onko koira täysin tajuissaan, näkyykö suun limakalvoilla vaurioita?

Mikäli myrkyn syönnistä on alle 1-2 tuntia, eikä myrkky ole syövyttävää, voi koiran oksettaa. Ennen oksetusta koiralle kannattaa syöttää pieni määrä pehmeää ruokaa - mahalaukku tyhjenee paremmin. Oksetus 3% vetyperoksidilla (saa apteekista) 1ml/kg kymmenen minuutin välein (max kolme kertaa), kunnes koira oksentaa. Vaihtoehtoisesti kostutetun, pienen suolapallon voi työntää koiran kielen tyveen/nieluun, mutta tätä oksetuskeinoa voi kokeilla vain kerran, jottei koira saa lisäksi suolamyrkytystä. Jos koiraa ei saa kotikonstein oksentamaan, eläinlääkärillä on myös muita oksetuslääkkeitä.

Jatkohoitoon myrkystä riippuen (ei tehoa kaikkiin) lääkehiiltä (rakeinen koostumus helpompi syöttää koiralle) 1-2g/kg veteen/märkäruokaan sekoitettuna kahdeksan tunnin välein useita kertoja.

Muutamia myrkyllisiä aineita/kasveja

-alkoholi
-anopinkieli
-aspiriini
-avokado
-ehkäisypillerit
-jäähdytysneste
-ihmisten tulehduskipulääkkeet
-hyasintti
-hevosten matolääke (ivermektiini)
-kahvi ja tee (kofeiini)
-kirjovehka
-kärpässieni
-lyijy
-muurahaismyrkky
-narsissi

Suklaa

Koiralle myrkyllistä on teobromiini sekä kofeiini. Oireet voivat tulla viiveellä, jopa 2-3 vuorokauden kuluttua. Vaikutus koiraan hieman yksilöllistä, kummallekin aineelle LD50 (eli puolet koirista kuolee) annostuksen ollessa noin 100mg/kg. Osalle koirista jo 20mg/kg voi aiheuttaa oireita. Paljonko missäkin suklaassa on näitä?

Myrkylliset annokset:
-makeuttamaton kaakaojauhe 0,8-1,4g/kg
-tumma, makeuttamaton leivontasuklaa 1,4g/kg
-kaakaojuomajauhe 4g/kg
-tumma, makeutettu suklaa 4g/kg
-maitosuklaa 10-13g/kg
-valkoinen suklaa 2273g/kg

Vaikuttaa sydän- ja verenkiertoelimistöön: syke nousee, verenpaine laskee/nousee. Vaikutukset keskushermostoon: ylivireus, agressiivisuus, kouristukset, hypotermia/lämpö nousee. Ruuansulatuskanavaoireet yleisiä: oksentelu, ripuli, voimakas mahakipu.

Ensiavuksi voi antaa lääkehiiltä, mikäli oksetus ei onnistu.

Rotanmyrkky

Yleisimmin varfariini (kauppanimi Marevan), markkinoille tullut myös ns. toisen sukupolven uudempia johdannaisia. Myrkky estää hyytymistekijöiden normaalia tuotantoa, mutta hyytymistekijöitä on aina veressä, joten oireet eivät näy heti. Verenvuototaipumus ilmenee viiveellä 2-7 vuorokauden kuluttua. Aiheuttaa pieniä pistemäisiä, punaisia verenvuotoja limakalvoilla, hengitysvaikeuksia, apaattisuutta, verenvuodon näkymistä esimerkiksi oksennuksessa, virtsassa, ulosteessa, sisäisesti nahan alle, äkkikuolema mahdollinen. Hoitona K-vitamiinipistokset. Jos näkee koiran syövän rotanmyrkkyä, oksetus heti, muutoin annetaan lääkehiiltä ja hakeudutaan lääkäriin.


Ibuprofeeni (burana)

Harvoin käytetty lääke koirille, hoitoannos 5mg/kg. Aineelle herkät koirat saavat myrkytysoireita (oksentelu, mahakivut, verenvuoto) jo annoksesta 8mg/kg. Myrkytysoireet yleisiä annoksella 50-100mg/kg. Munuaisvaurioita aiheutuu yli 150mg/kg määrästä, maksavaurioita yli 200mg/kg ja keskushermosto-oireita yli 400mg/kg. Kissa on vielä koiraakin herkempi ibuprofeenille.

Parasetamoli (Panadol) ei ole koirille yhtä vaarallinen, myrkyllinen annos 100mg/kg.

Ksylitolimyrkytys

Ksylitolipurkkien ja -pastillien lisäksi monet muutkin pastillit, vitamiinitabletit yms. voivat sisältää makeutusaineena ksylitolia. Ksylitoli saa koiralla aikaan insuliinin erityksen, joka laskee verensokeria voimakkaasti (hypoglykemia). 1kpl täysksylitolipurkkaa/10kg voi riittää myrkytykseen. Annos, jolla puolet koirista kuolee (TD50), on noin 0,5g/kg. Pienempikin määrä voi aiheuttaa hypoglykemian lisäksi myös maksatoksisuutta. Hypoglykemia voi seurata jo alle 0,1g/kg annoksesta.

Verensokerin lasku tapahtuu nopeasti, 10-15 minuutin kuluttua syömisestä, maksavaurio kehittyy hitaammin, jonka vuoksi koira kannattaa käyttää maksa-arvojen kontrollissa myöhemmin.

Oireina kouristelu, heikkous, kooma. Ksylitoli imeytyy nopeasti, joten oireita voi tulla, vaikka koiran saisikin oksetettua heti ksylitolin syömisen jälkeen. Lääkehiili sitoo ksylitolia huonosti. Ensihoitona hunaja/sokerivesi ikeniin jos koira on jo tajuton/ei pysty syömään, jatkoon ruokaa paljon lähes jatkuvalla syötöllä.

Sinilevämyrkytys

Myrkky voi aiheuttaa maksa- tai munuaisvaurion tai keskushermosto-oireita. Koiran ei tule edes antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Oireina oksentelua, ripulointia, keskushermosto-oireita.

Viinirypäleet/rusinat

Viinirypäleen hedelmälihassa on vielä tunnistamaton, koirille myrkyllinen aine. Koirille voi kehittyä akuutti munuaisvaurio alle vuorokaudessa --> juo ja pissaa paljon. Myrkytys voi kehittyä myös hiljalleen ajansaatossa, mikäli vaikuttava aine kertyy elimistöön.

Tarkkoja myrkyllisiä annostuksia ei tiedetä, arvio rypäleet noin 20g/kg, rusinat 30g/kg.

Kyynpuremat

Reaktiot kyynpuremiin vaihtelevat oireettomista henkeä uhkaaviin, joten koira kannattaa viedä eläinlääkäriin aina, mikäli mahdollista. Pureman saanut raaja täytyisi pitää mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkyn kulku verenkierrossa ei nopeutuisi. Kyyn myrkyssä on useita vaikuttaja-aineita, jotka voivat aiheuttaa mm. verisuonten läpäisyvyyden lisääntymistä, turvotusta, munuaisvaurioita ja jopa shokin.

Kortisonitableteista "kyytabletit" ei ole osoitettu olevan hyötyä, sen sijaan ne lisäävät jo kyyn myrkynkin aiheuttamaa munuaisten rasitusta. Turvotuksen uhatessa hengitystä, on kyypakkauksen käyttö aiheellinen (haitta/hyötysuhde). Annostus on 1tabl/10kg, ja annostus on sama allergisiin reaktioihin sekä voidaan toistaa 3krt/vrk. Ampiaisenpistoon kyytabletit ovat hyvä ensiapu.

Kyyn myrkkyyn on hyvinvarustetuilla eläinklinikoilla saatavilla vastamyrkkyä. Vastamyrkky on kallista, mutta hintansa arvoinen, mikäli koiran henki saadaan sillä pelastettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti