sunnuntai 30. elokuuta 2015

Iso kasa kysymyksiä

Blogeissa on pitkin kevättä ja kesää kiertänyt kysymyshaasteita joko ihan sellaisinaan tai Liebster awardin muodossa. Huhtikuulla sain niitä kaksi, Dog´s Life ja Takku ja Rakit blogeilta, elokuulla kolme, Sannin ja Leon seikkailut, Suomenlapinkoira Taiga ja Eigen Elämää blogeilta. Olen aiemmin vastannut kaikille, että huomioin nämä kysymykset ajan kanssa ihan yleisissä kirjoituksissa (ja näin onkin jo tapahtunut) enkä tee niistä erillistä vastauskoostetta, mutta nyt kysymyksiä on rästissä jo niin paljon, että ajattelin osaan niistä vastailla tällä tavoin kootusti.


Sekarotuinen vai rotukoira, miksi?
Rotukoira, A koska olen mieltynyt juuri tiettyyn rotuun B koska olen kiinnostunut harrastuslajeista, joita ei voi harrastaa sekarotuisen kanssa.

Ottaisitko kodinvaihtajan tai rescuekoiran, jos sinulle tarjottaisiin sellaista?
Tällä hetkellä en ottaisi mitään koiraa, vaikka tarjottaisiin, poikkeuksena Meri, mutta noin yleisellä tasolla ajatellen, jos sattuisin olemaan koiraa vailla, niin mikä ettei, jos kyseinen koira meille sopisi ja me sille. Periaatteessa Lumeskin on kodinvaihtaja, sehän palautui kasvattajalleen ensimmäisiltä omistajiltaan. Jos joskus ottaisin kissan, niin se olisi ehdottomasti aikuinen kissa kodinvaihtajana tai löytöeläintarhalta.

Minkä harrastuksen haluaisit aloittaa koirasi kanssa?
Aika ei meinaa riittää kaikkiin nykyisiinkään harrastuksiin, mutta jos puolileikillinen vastaus kelpaa, niin Lumeksen kanssa olisi hauska harjoitella suojelua. Eihän siitä mitään aggressiota saa irti, mutta Lumes nauttisi ihan sikana (anteeksi, tarkoitan, että siis koirana) piilojen kiertämisestä, maalimiehelle haukkumisesta, perään juoksemisesta, uhkan vastustamisesta ja (normaalia pehmeämmän) hihan puremisesta.

Mikä on paras näkemäsi koiraleffa?
Tv-sarjoista suosikkihahmo on Kommissar Rex.

Haluaisitko olla/oletko eläimiin liittyvässä ammatissa?
Joskus olen jotain haaveillut, mutta enpä sen enempää ajatellut.Milloin olisit valmis ottamaan seuraavan koiran?
Kun alkaa pelätä, että kohta on enää vain yksi koira...

Miksi olet päätynyt juuri näihin koiraharrastuslajeihin?
Sekä koirat että minä tykätään niistä.

Valitsetko koiran harrastuksen mukaan vai harrastuksen koiran mukaan?
Kyllä rotu ja yksilöt on valittu oman mielenkiintoni kohteina olevien harrastusten mukaan, vaikka toki mukana on muitakin valintakriteerejä ollut. Tosin jos nyt sattuisi, ettei ottamallani koiralla syystä tai toisesta pystyisi minun valitsemiani lajeja harrastamaan, niin tehtäisiin sitten jotain muuta.

Olisiko sinusta kasvattajaksi?
Olen suorittanut hyväksytysti kasvattajan peruskurssin, keksinyt mieleisen kennelnimen ja liudan nimia tuleville pennuillekin, suunnitellut painotukseni kasvatustyössä jne. mutta pelkillä uroksilla on vaikea kasvattaa... Jos Allu olisi ollut narttu, olisin minäkin todennäköisesti jo kasvattaja...

Kumpi sopii sinulle paremmin, uros vai narttu ja miksi?
Uros, olen tottunut niihin ja lapinkoirissa ne on narttuja suurempiakin.


Koirasi huonot puolet?
Ei niillä oikein ole mitään... Lumeksessa harmittaa vähän sen omat ja vanhempien terveysriskit, koska luonteensa puolesta se todella olisi jalostusmateriaalia, mutta C-lonkka yhdistettynä 1-kyynärään ja molempien vanhempien kaihiin (emällä tosin se on epäily, kun ei ole uusintatarkissa käynyt) on ehkä jo vähän liikaa. Mestalla on vähän liian raju leikkityyli toisinaan ja on vähän turhan hanakka puolustamaan luitaan.

Millaisiin koulutusongelmiin olet koirasi kanssa törmännyt?
Ei meillä oikeastaan ole ollut oikein mitään ongelmia... Mestan ohjaajaherkkyyden kanssa on pitänyt vähän työstää itseään ja koiraa, mutta ei kyllä muuta tule mieleen. Niin paitsi Allun kanssa, kun olin itse kokematon ja kouluttajat ei osanneet antaa oikeita neuvoja, niin se karkaili agilitykisoissa radalta aika monta kertaa.

Koirasi viikko-ohjelma, mitä koirasi viikko pitää sisällään?
Joka päivä lenkkeilyä, pääasiassa vapaana, mutta pimeään aikaan myös remmissä, sekä vapaata hengailua omassa pihassa. Vuodenajasta riippuen 2-4 treenit per viikko + kotitreenejä. Siinäpä se perusrunko varmaan.

Mitä lajia et olisi valmis harrastamaan koirasi kanssa?
Yritin miettiä kaikkia (laillisia) lajeja ja muita juttuja, mitä on, eikä oikein mikään ole sellainen, jota en voisi harrastaa, jos jostain syystä täytyisi. Suojelu, mondioring ja peltojälki ei kyllä kiinnosta mua ollenkaan, eikä oikein rally-tokokaan, mutta oikeastaan melkein kaikki muu kyllä menee, jos koiralle passaa. Jos nykyisiä koiria ajatellaan, niin riistaa etsiväksi/ajavaksi koiraksi en niitä haluaisi, mutta noutajan hommiin ihan helposti.

Mitä harrastaisit, jos ei olisi koiria?
Hevosia huomattavasti aktiivisemmin kuin nykyään, ehkä olisi jopa omakin.


Mitä harrastat koirasi kanssa?
Pääsääntöisesti agility, toko, haku ja koiratanssi, mutta aina välillä muutakin.

Käytkö koirasi kanssa näyttelyissä ja mitä mieltä olet niistä?
Ei käydä, ei kiinnosta. Nykymuotoiset näyttelyt on suurimmalta osin ihan yhtä turhan kanssa enkä arvosta oikeastaan ainuttakaan näyttelytitteliä. Näyttelyt pitäisi palauttaa takaisin siihen, mikä niiden alkuperäinen tarkoitus on, rodun jalostuksen palveleminen, jota se ei tänä päivänä kyllä lainkaan ole, päinvastoin.

Oletko tyytyväinen rotuvalintaasi?
Ehdottomasti kyllä!

Montako temppua koirasi osaa?
En ole koskaan laskenut, ehkä parikymmentä?2 kommenttia:

  1. Näitä harrastus-juttuja on mielenkiintoista lukea ja ihan hauska seurata, miten erilaisia me ihmiset ollaan. Itseä kun taas kiinnostaa tuo rally-toko ja peltojälki harrastuksena koirien kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi näitä harrastusmahdollisuuksia koirien kanssa on niin paljon, että riittää kaikille varaa valita! :) Geokätköilyn unohdin mainita, Lumes löysi eilen taas monta purkkia!

      Poista