maanantai 3. joulukuuta 2018

Älykkyystesti päivässä jouluun asti osa2


Testi numero kakkosessa otetaan selvää koiran reaktiosta johonkin sellaiseen esineen ääneen, jota koira ei ole vielä koskaan kuullut. Esimerkkeinä esineistä mainitaan pyörän torvi ja helistin. Testissä koiran tulee olla rennosti makoilemassa ja esineellä tehdään ääni yhtäkkiä ja kovaa. Täydet viisi pistettä saa koira, joka nousee etsimään äänen lähdettä, ja pienimmän pistemäärän eli yhden pisteen saa koira, joka ei reagoi ääneen lainkaan. Pisteytyksestä puuttuu vaihtoehto, jossa koira pelkää uutta ääntä niin paljon, että poistuu sen takia paikalta. Pisteiden 2-4 käyttäytymisvaihtoehdot sen sijaan sopivat sekä koiraan, joka pelästyy ääntä, että koiraan, joka kiinnostuu äänestä.

Älykkyyden sijaan näkisin uuteen ääneen reagoimisen tai reagoimatta jättämisen kertovan enemmänkin koiran ääniherkkyydestä/äänivarmuudesta ja erilaisiin ääniin tottumattomuudesta/tottumisesta. Minun oli esimerkiksi todella vaikea keksiä mitään esinettä, jonka ääntä koirat eivät olisi koskaan aiemmin kuulleet. Tämän testin tulokseen pystyy myös paljon vaikuttamaan sillä, millaisen uuden äänen koiralle päättää esittää ja kuinka lähellä tai kaukana koirasta. Minä päädyin lankapuhelimen pirinään, koska se oli ainoita koirille uusia ääniä, joita mieleeni tuli, etäisyys äänilähteellä noin metri pari koirista. Lumes nosti kiinnostuneena päänsä ylös, Mesta ei reagoinut mitenkään. Mielenkiinnosta yritin myös keksiä vielä pari uutta esineen ääntä ja pamautin avatun kirjan kiinni ihan koirien lähellä. Kumpikin nosti päänsä kiinnostuneena ylös. Kolmantena kilkutin lautasia kovaäänisesti toisiaan vasten aivan koirien lähellä myöskin, Lumes nosti jälleen kiinnostuneena päänsä ylös, Mesta höristi vähäsen korviaan.

Pelkästään ensimmäisen äänen perusteella Lumeksen pisteet olisivat 3 ja Mestan 1, mutta minusta keskiarvo kolmesta äänestä kertoo enemmän totuutta, kun nyt kerran älykkyystestissä ollaan, ja keskiarvo Lumeksella 3, Mestalla 2. Kahden ensimmäisen testin yhteispisteet näin ollen Lumeksella 8 ja Mestalla 6. Lumes siis kirii edelleen etumatkaa neroudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti