perjantai 21. joulukuuta 2018

Älykkyystesti päivässä jouluun asti osa20

Kolmanneksi viimeisessä testissä koiralle opetetaan uusi temppu, tuolin kiertäminen. Kirjassa on varmaan ajateltu, että se olisi ainakin sellainen temppu, jota kellekään ei ole aiemmin tullut mieleen opettaa. Opetusohjeet ovat seuraavat: Koiralle sanotaan tempun nimi, ohjataan (ei houkutella, ei tarjoamisen kautta) koira tuolin ympäri ja sen jälkeen palkitaan namilla. Tämä toistetaan kahdesti, jonka jälkeen täysiin pisteisiin koiran pitäisi osata tehdä temppu pelkästä tempun nimestä. Jos temppu joudutaan neuvoa koiralle vielä viisi kertaa lisää, jaossa on neljä pistettä, kymmenestä lisäopetuksesta kolme pistettä, 20 harjoituksesta kaksi pistettä ja viimeisenä vaihtoehtona on melko lohduton "Koirasi ei opi temppua. 1 piste."

Lumes ja Mesta osaavat kiertää joitakin kohteita käskystä, mutta tuolilla ei muistaakseni olla koskaan harjoiteltu. Mietin ensin, pitäisikö minun keksiä kiertämisen tilalle jokin ihan uusi temppu, mutta oli vaikea päättää, mikä olisi jokin vastaava, yksinkertainen temppu, jota koirat eivät jo osaisi, enkä oikein keksinyt mitään. Päätin siis testata tällä tuolinkierrolla, mutta en tietenkään käyttänyt sitä käskysanaa, jonka koirat jo kiertämiseen tietävät, vaan tempun nimeksi päätin neutraalin, koirille mitään merkitsemättömän sanan tuoli.

Tein opetuksen kirjan ohjeiden mukaan ja Lumes oli heti kuusalla asiasta ja ansaitsi itselleen täydet pisteet. Mesta on aktiivinen tarjoamaan käytöksiä ja koska temppusana piti sanoa ennen kuin koira ohjataan tuolin ympäri, yritti Mesta heti keksiä, mitä sen halutaan tekevän ja ennen kuin ehdin edes ohjata sitä, se tarjosi jo kuonokosketusta tuoliin. Ohjatessani sitä tuolin ympäri, se edelleenkin yritti miettiä, mikä on homman nimi, bongasi tuolin takana olevia kohteita ja yritti mennä tarjoamaan niille kohteen päällä seisomista. Toisen kierroksen tuolin ympäri se tuli paremmin ohjauksen mukana, kolmannella olisi tarjonnut taas tuolin takana olevia kohteita ja kun neljäs kerta oli se, jossa annettiin vaan temppusana ja koiran pitäisi jo tietää, mitä se tarkoittaa, tarjosi Mesta samaa kuin ensimmäisenä eli kuonokosketusta tuoliin. Siispä viisi uutta ohjattua harjoitusta ja niiden jälkeen Mestakin lopetti muiden juttujen tarjoamisen ja kiersi tuolin antamastani käskystä tuoli ja siten neljä pistettä. Tässä testissä näkyikin hyvin se, että Lumesta on ylipäätään opetettu enemmän ohjaamalla ja se osasi keskittyä vain siihen, mutta Mestalle on tehty asioita paljon tarjoamisen kautta ja se jääkin välillä vähän jumiin siihen itse keksimiseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti