lauantai 1. joulukuuta 2018

Kuinka fiksu koira sinulla on?


Löysin syksyllä kirpparilta Gummeruksen vuonna 2013 kustantaman kirjan Kuinka fiksu koira sinulla on? Testaa ystäväsi ÄÖ. Pikaselauksella se vaikutti hömppäosaston tuotannolta, mutta ostin sen kuitenkin, kun hinta oli vain yhden euron. Kirjan idea lähtee siitä, että moni omistaja pitää koiraansa viisaana, ja esiteltyjen testien avulla voi todistaa koiransa älykkyyden - tai toisessa tapauksessa vähän vähemmän älykkyyden. 

Alkusivuilla ennen koeosuutta esitellään listaus 23 fiksuimmasta koirarodusta (1. saksanpaimenkoira 2. bordercollie 3. villakoira) ja 20 vähiten fiksuimmasta koirarodusta (1. bulldoggi 2. afgaaninvinttikoira 3. basenji) sekä kerrotaan muutamista elokuvissa näytelleistä koirista. Eri testijaksojen väleissä on lyhyet tietoiskut työkäytössä olevista koirista ja sankarillisia tekoja tehneistä koirista, kuten Yhdysvaltain tullin palveluksessa olevasta Trouble-nimisestä koirasta, joka etsii maahan salakuljetettavia kasveja ja eläimiä.

Koeosuuden alussa on lyhyt info testien suorittamisesta. Siinä toivotaan, että koiralla olisi hauskaa näitä kokeita tehdessä, ohjeistetaan lopettamaan jokin koe, jos koira ahdistuu tai hermostuu, ja neuvotaan jakamaan testit muutaman päivän ajalle. Koeosuus koostuu 25 erilaisesta testistä, joissa kerrotaan kunkin testin idea, suoritusohjeet ja pisteytystaulukko yhdestä viiteen. Huvittavaa oli, että näihin pistetaulukoihin oli kaikkiin jo valmiiksi merkitty raksi ylimpiin pistemääriin, joskin kyllä käskettiin tehdä niihin omatkin merkinnät. Lopuksi lasketaan koiran saamat pisteet yhteen ja pisteillä 100-125 koira on nero, pisteillä 50-99 keskimääräistä fiksumpi ja pisteillä 25-49 tyhmä (mutta silti ihana). Tulossivun jälkeen oli vielä kivasti listattuna sekä suomen- että englanninkielistä kirjallisuutta koirien koulutuksesta ja muutama nettisivuston osoite.

Viime ja toissa vuonna minulla on täällä blogissa ollut joulukalenterityyppiset urakat teemaltaan temppu päivässä jouluun asti (linkki 2016 linkki 2017). Tänä vuonna aihe vaihtuu ja esittelemäni kirjan mukaisesti tullaan näkemään älykkyystesti päivässä jouluun asti. Siispä jouluun mennessä selviää, ovatko Lumes ja Mesta neroja vai pölvästejä, kuten kirjan takakannessa ääripään saaneita koiria kuvailtiin.

2 kommenttia:

  1. Ihan uteliaisuudesta vain, mutta olikohan mäyräkoira kenties mainittu jommassakummassa listauksessa? :D (Veikkaan jälkimmäistä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei löytynyt listoilta mäyräkoiraa. Mutta tuli mieleen, että kirjan älykkyyslistaustenhan pitäisi periaatteessa olla kirjan mukaisen älykkyystestin mukaan jaoteltu, mutta veikkaan, että näin ei ole. Olisi tarvittu aika suuri testiryhmä. :D

      Poista