keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Älykkyystesti päivässä jouluun asti osa11

Testin kaksitoista (palataan nro yhteentoista myöhemmin) tehtävänanto on epäselvä ja tulkinnanvarainen. Alkutekstinä on seuraava: "Ei ole kivaa, kun ovi lyödään kiinni päin kuonoa. Mikä avuksi, jos on pakko päästä sisään?" Testin suoritusohjeissa kehoitetaan viemään koira takaoven eteen ja sulkemaan ovi, sen jälkeen kutsutaan koiraa ja katsotaan, miten se reagoi. Ymmärtäisin siis siten, että koira dumpataan takaoven ulkopuolelle, itse jäädään sisälle, suljetaan ovi ja kutsutaan koiraa, joka on siellä oven ulkopuolella. Tämä testi vaatiikin aika suurta luottamusta siihen, että koira ei lähde omille teilleen jäädessään yksin ulos, ja sinänsä erikoista, että kirjassa tällainen testikohta on, koska ihan ensimmäisessä testissä, jossa koira piti päästää vapaaksi jollekin uudelle alueelle, korostettiin, että paikan pitää olla sellainen, josta koira ei voi karata.

Pistearvostelut menevät siten, että täydet viisi pistettä saa koira, joka suljetun takaoven läpi kutsuttaessa juoksee toiselle, avoimelle ovelle ja pääsee sitä kautta sisälle. Suoritusohjeista siis ilmeisesti puuttuu kohta, jossa kehoitetaan pitämään testin ajan etuovi avoimena. Ja entäs se, kuljetaanko takaovelle sen avoimeksi jätettävän etuoven kautta, jotta koira näkee sen olevan auki, ja jätetään koira takaoven ulkopuolelle ja mennään itse sisään, vai avataanko etuovi etukäteen ja viedään sitten sisäkautta koira takaovelle ja laitetaan siitä oven ulkopuolelle? Tehtävän vaativuuteen vaikuttaa myös paljon se, kuinka lähellä tai kaukana nämä kaksi ovea ovat toisistaan, ja kuinka tottunut koira on niitä käyttämään. 

Neljä pistettä saa koira, joka haukkuu, jotta se päästettäisiin sisään. Tämä on ihan selvä ja helposti arvioitava tilanne.

Kolme pistettä menee sellaiselle koiralle, joka juoksee ymmällään edestakaisin. Kysynpähän vaan, että mistä siellä suljetun oven sisäpuolella tietää, mitä se koira siellä ulkopuolella tekee? Kaikissa ulko-ovissa ei ole ikkunoita eikä ulko-oven vieressäkään välttämättä ole ikkunoita, joten pitääkö sinne ulos laittaa joku videokamera nauhoittamaan koiran käytöstä vai mitenhän tämä pitäisi todentaa?

Kahden pisteen arvoista käytöstä on hyppiminen sisäänpääsyä kärkkyen. Mikäli koira hyppii ovea vasten, sen nyt kuulee, mutta jos se hyppii paikoillaan ilmaan, mistäs se pitäisi tietää, jos ei ole ovessa eikä oven vieressä ikkunaa?

Yksi piste jää koiralle, joka vain odottaa liikkumatta paikoillaan. Edelleenkin ihmettelen, mistä siellä oven takana välttämättä tietää, että juoksenteleeko se koira nyt talon vierustaa ees taas, könöttää paikoillaan vai on häipynyt jo maisemista.... Vai todetaanko nämä käytökset siinä vaiheessa, kun ovi avataan? Että jahaa, tässä se on oven vieressä, että pysynyt ihan paikoillaan, mutta mitä jos koira ehtikin jo juosta yhden kierroksen ja tuli justiin takaisin ennen kuin ovi avattiin?

No, minun ei onneksi tarvinnut näitä miettiä vaikean kautta, koska olin ihan varma, että kumpikin jää ovelle haukkumaan (ollaan harjoiteltu hakuun umpipiilojen haukkuilmaisua ovi näköesteenä) ja niin siinä tapahtuikin. Neljä kipaletta pisteitä kumpaisellekin siis tästä.

2 kommenttia:

  1. Entäs jos asuu kerrostalossa? Minkä oven taakse koira sitten jätetään...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa´a. Täytyy varmaan tehdä kyläilyreissu jonkun sellaisen kotiin, jossa testin suoritus onnistuu.

      Poista