tiistai 10. joulukuuta 2019

Hurttahuumoria 10 - koiran sanakirjasta

Haukkuminen

Koska olet koira, sinun oletetaan haukkuvan. Siispä hauku - paljon! Kotiväkesi on iloinen, kun kuulee sinun vartioivan taloa. Erityisesti illalla, kun he jo nukkuvat. Ei ole mitään turvallisempaa ääntä kuin suojeleva haukkuminen.

Vaikka joidenkin lapinkoiranomistajien mielestä rodun kuuluu haukkua eikä sitä voi/saa kitkeä pois tai edes vähemmäksi, niin meillä ei onneksi ääntä juurikaan ylimääräisiä käytellä. Lumekselle ei ole koskaan erityisesti edes opetettu hiljaisuutta, se ei vaan ole kovin haukkuisa luonne. Siitä lähtee ääntä yleensä vain silloin, jos meille tulee joku, tai jos se luulee, että meille tulee joku. Nykyään kyllä huolestuttavan usein se ei enää ollenkaan ilmoita pihaan tulleista autoista eikä edes ulko-oven takana seisoskelijoista, joten onkohan sen kuulo vähitellen heikentymässä. Niin ja komennushaukahduksia herkkujen saantiin se harrastaa sitä enemmän, mitä vanhemmaksi tulee. Tuossa yksi viikko se juuri säikäytti yhden sohvalla istuneen ja sipsejä syöneen vieraan, kun hiljaa tuijotti vieressä pitkän aikaan ja sitten yhtäkkiä HAU - ja vieraan kädessä olleet sipsit putosivat hätkähdyksen seurauksena lattialle.

Mestasta olisi saanut täysin hiljaisen koiran, mutta valitsin toisin ja annoin kannustusta hassuille ääntelyille. Se onkin kova juttelemaan, ei tosin siis varsinaisesti haukkumaan, paitsi treeneissä se innostusräksöttää palkkausten yhteydessä (koska on aina saanut) ja nyt syksyn agitreeneissä käytyämme se siellä huutaa radalle mennessä ja välillä vähän muussakin kohtaa, mutta ei ikinä silloin, kun se tekee hommia (siihen on aina ollut nollatoleranssi) ja omaa vuoroaan se onneksi osaa odottaa ihan hiljaa (ai niin, Lumeshan muuten kevythäkistä nykyään välillä jotain välikommenttia heittää HAU, jos muut treevaanat äänekkäästi ja Lumes ei pääse messiin). Niin ja muutenkin leikeissään Mesta käyttää jonkin verran ääntään. Se kuitenkin hiljenee käskystä (yleensä).

Jäteastia

Ämpäri, johon ihmiset laittavat muhevia asioita testatakseen sinua. Jos se on auki ja ulottuvillasi, sieltä voi löytyä vaikka mitä kiinnostavaa: tyhjiä lihapaketteja, joista voi nuolla lihamehun jämät, kanannahkoja...

Allu oli ihan pomminvarma siinä, että ei syönyt mitään ominluvin. Kerran oli juuri käynyt noin, että roskakaapin ovi oli auki ja vieläpä se roskakärry ulos vedettynä, kanankoipirippeet päällimmäisenä ja koira yksin kotona. Mitään ei oltu edes maistettu. Lumeskin olisi ehkä ennen kyennyt samaan, mutta mitä vanhemmaksi se tulee, sitä nälkäisemmäksi se tulee, eikä enää ehkä pystyisi pidättelemään itseään. Mestasta on ole ihan varma, saattaisi olla, että se jättäisi rauhaan. Noin muutoinhan ne eivät kyllä koske mihinkään, esimerkiksi kauppakassi kuivaelintarvikkeineen saattaa olla yön yli keittiön lattialla ja ovat aamulla edelleen täysin koskemattomia.

Kaivaminen

Ei kannata kaivaa suuria kuoppia puutarhaan ja saada ihmisiä vihaiseksi. Kaiva paljon pieniä kuoppia ympäri pihaa ja jätä pieni multakerros kuoppien reunoille. Niin saat ihmiset syyttämään kuopista myyriä.

Meillä harrastetaan isoja kuoppia.

Kuolaaminen

Näytä ihmisille, mitä tapahtuu, kun heillä on ruokaa ja sinulla ei ole. Oikea tapa kuolata on mennä istumaan mahdollisimman lähelle syövää ihmistä, näyttää surulliselta ja antaa kuolan valua matolle tai heidän polvelleen.

Onneksi lapinkoirien kuolaaminen on minimaalista. En ehkä kestäisi sellaista valtavasti kuolaavaa koiraa.

Kuurous

Tilapäinen sairaus, joka iskee koiraan silloin, kun ihminen pyytää sitä tulemaan sisään, ja se itse haluaa olla ulkona. Tavallinen oire on suoraan ihmisen läpi tuijottaminen, jonka jälkeen voi lönkötellä aivan toiseen suuntaan.

Kävelyt

Sääntöjä on yksi: omalle tontille ei kakata!

Paitsi jos on sellainen kiltti ja tunnollinen koira kuten Mesta, joka pentuna oppi tekemään tarpeensa takapihalle ja tekee ne edelleenkin mieluiten sinne, vaikka lenkeilläkin toki käydään. Esimerkiksi aamulenkin jälkeen se pitää vielä kotona päästää takapihalle käymään, koska tyhjentää vasta siellä virtsarakkonsa, ei lenkillä.

Kylpy

Prosessi, jolla saadaan lattia, seinät ja kylvettäjä läpimäräksi. Sitä kannattaa tehostaa puistelemalla itseään mahdollisimman huollisesti.

Taitaa olla kumpikin nykyinen koira pesty tähänastisen elämänsä aikana ainoastaan vain yhden kerran ja sekin vain sen takia, että pulahtivat vahingossa uimasilleen suomömmöojaan ja olivat yltäpäänsä suomömmöllä kuorrotettuja.

Leikkiminen

Jos menettää ulkoleikin tiimellyksessä tasapainonsa, kannattaa laskeutua kukkapenkkiin, jotta ei vahingoitu.

Matto

Hyvä takapuolenrapsutusalusta, jos kutisee. Mitä vaaleampi matto, sitä parempi.

Jos koiraa hinkuttaa useinkin takapuoltansa mattoon, suosittelisin visiittiä eläinlääkäriin.

Nuoleminen

Juo aina paljon vettä ennen kuin alat nuolla ihmistä. Ihmiset tykkäävät puhtaista kielistä. Ole valmiina hakemaan puuhe ihmiselle.

Nuuhkiminen

Sosiaalinen tapahtuma, jolla tervehdit toisia koiria. Laita kuonosi niin lähelle toisen koiran takapäätä kuin voit ja hengitä syvään ja kauan. Toista useita kertoja. Myös ihmiset pitävät siitä, että heitä nuuhkitaan joka paikasta. On koiran velvollisuus perheen koirana ottaa vieraat nuuhkimalla vastaan.

Paperikori

Koiranlelu, joka on täynnä paperia, kirjekuoria ja tyhjiä karamellikääreitä. Kun pitkästyttää, kaada paperikori ja levittele paperit ja roskat ympäri asuntoa, kunnes ihmisesi tulee kotiin.

Rakkaus

Vapaaehtoinen voimakkaan kiintymyksen tunne, jonka voi helpoiten osoittaa heiluttamalla häntäänsä ja nuolemalla ihmisen kasvoja. Jos olet onnekas, ihminen tuntee samalla tavalla.

Ruokatavat

Kannattaa aina olla paikalla, kun joku syö jotakin. Pöydän alta voi myös nuuhkia ihmisiä ja työntää kuonon jonkun syliin mahdollisia makupaloja varten.

Lumes kyllä tosiaankin on aina paikalla, kun jotain syö. Mesta ei ole niin hanakka.

Sohva

Koiran servetti, johon on kiva käydä syönnin jälkeen hieromassa ruoantähteet suupielistään. On täysin sallittua maata uudellakin sohvalla, kun muu väki nukkuu tai on poissa.

Sänky

Mikä tahansa pehmeä ja puhdas pinta kelpaa mainosti, esimerkiksi valkoisille lakanoille on mahtava nukahtaa rapaisena päivänä. Myös uudenkarheat sängynpeitot käyvät.

Talutin

Naru, joka kiinnitetään kaulapantaan ja joka sallii sinun kuljettaa ihmistäsi ihan minne päin mielesi tekee. Jos ihminen yrittää vetää sinua toiseen suuntaan, näytä heti säälittävältä, jos joku eläinrakas ihminen on näköpiirissä. Näin ihmisesi ei uskalla määräillä sinua, koska pelkää saavansa eläinrääkkääjän maineen.

Pitäisikin muuten joskus tehdä sellainen remmilenkki, jossa koirat saisivat päättää suunnan. Tultaisiinkohan me missään vaiheessa takaisin kotiinpäin, veikkaisin että ei...

Vieraat

Ota nopeasti selville, ketkä vieraat pelkäävät koiria. Tee pari syöksyjuoksua huoneessa, hauku kovaa ja hypi leikkisästi pelokasta ihmistä vasten. Yritä nuolla hänen kasvojaan ja murise hiljaa näyttääkseni myötätuntoa.

Murisemista lukuunottamatta tuossa oli kyllä aika täydellisesti kuvailtu meidän koirien käytös, kun tulee vieraita - ihan riippumatta kyllä siitä pelkääkö tulija koiria vai ei. Toki hillitsen niiden käytöstä, mikäli tulija on sellainen, ettei koirien voi antaa riehua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti