lauantai 21. joulukuuta 2019

Hurttahuumoria 21 - kirje koiratohtorille

Hyvä koiralääkäri

Emäntäni ja minä käymme tottelevaisuuskoulutuksessa joka viikko. Hän on sen näköinen kuin tiedossa olisi jotakin hauskaa, mutta menemmekin koulutuskentälle, jossa en saa painiskella kavereiden kanssa eikä nuuhkia mitään. Mikä on tämän kaiken tarkoitus?

Turhautunut Turre

Hyvä turhautunut Turre

Olet käsittänyt täysin väärin tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksen. Sen ei ole tarkoituskaan olla hauskaa ja iloista. Se on tärkeä keino oppia varmistamaan, että emäntäsi tekee perustehtävänsä: antaa sinulle makupaloja. Makupalat ovat se syy, miksi koirat menivät aikanaan samaan luolaan ihmisten kanssa (no, ukkonen oli ehkä toinen syy). Koulutuksessa voi taata tarpeeksi usein saatavat makupalat olemalla suostumatta emännän kaikkiin vaatimuksiin. Ihanteellinen vastakaikuprosentti on jossakin 30 ja 60 prosentin välillä.

Jos annata vastakaikua alle 30% tilanteista, emäntä päättelee, että olet kuuro ja vie sinut eläinlääkärille, jossa mitataan kuume ja tehdään kaikenlaista ikävää. Ei kannata ottaa riskiä!

Jos annat vastakaikua yli 60% ajasta, emäntä vaatii sinua koko ajan tottelemaan yhä enemmän. Johdonmukainen seuraus tästä on, että joudut hyppimään palavan hulavanteen läpi saadaksesi vaivaisen maksanmurun. Koiran elämän ei pitäisi olla niin vaikeaa.

Huomaathan, että käytän sanaa vastakaiku tottelevaisuuden sijaan. Sinun ei siis tule tyydyttää emännän kaikkia oikkuja. Siitä on seurauksena vain pilalle hemmoteltu emäntä.

Jos emäntäsi kutsuu sinua, varmista, että hänellä on makupaloja. Jos sitä ei ole, istu paikallasi. Näytä hänelle, kuinka suurta ponnistelua vaatii hänen käskyjensä noudattaminen. Sitten, kun sinua huvittaa, kävele kohti emäntää. Pysähdy välillä rapsuttamaan niskaasi ja löntystele sitten mahdollisimman hitaasti hänen luokseen.

Jos emännälläsi on makupaloja, voit antaa hieman enemmän vastakaikua. Kun hän kutsuu sinua, ampaise juoksuun. Törmää häneen sellaisella voimalla, että hän kellahtaa kumoon. Sieppaa nopeasti makupalapussi ja syö sen sisältö riittävän välimatkan päässä. Näin pystyt näyttämään emännällesi, kuinka tyytyväinen olet makupalakoulutukseen.

Jos emäntäsi yrittää opettaa sinulle temppuja, sinä tietysti opit ne. Jos paikalla olette vain te kaksi, et häpäise itseäsi ja saat makupaloja. Mutta jos emäntäsi yrittää saada sinut näyttämään temppuja muille ihmisille, näytä täyttä ymmärrystä vailla olevalta.

Suurin syy, miksi kannattaa osallistua tottelevaisuuskoulutukseen on se, että tutustut muihin koiriin ja voitte yhdessä miettiä koirien aseman parantamista. Mene iloisena tottelevaisuuskoulutukseen. Syö makupalat ja kasva isoksi. Koirien vapautusrintama on vain ajan kysymys.

Koiratohtori Tossavainen

2 kommenttia:

  1. Joskus mietin, että koiramme vain sahaavat meitä linssiin kaikenmaailman treeneissä ja oppivat oikeasti hetkessä mitä haluamme, mutta ymmärtävät, että jos pistetään toi emäntä vähän sheippaamaan meitä, niin nameja tulee lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ainakin tuntuu, että vanhemmiten ne vasta osaavatkin jallittaa omistajiaan. Lumes ainakin osaa kaikki temput, millä namihana on mahdollisimman suurella ja mahdollisimman usein auki. :D

      Poista